Kdo bo dvignil zmagovalni pokal: Hrvaška prvič ali Francija drugič?

Kdo bo dvignil zmagovalni pokal: Hrvaška prvič ali Francija drugič? (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
15. 7. 2018

Z današnjo finalno tekmo v Moskvi se bo končal mesec dni dolg festival nogometa v Rusiji. Na odločilni tekmi svetovnega prvenstva se bosta ob 17. uri na stadionu Lužniki spopadli Hrvaška, ki je prvič v finalu svetovnega prvenstva, in Francija, ki lovi drugi naslov po letu 1998.

V obeh taborih so prepričani, da bodo oni tisti, ki bodo naredili odločilni korak in bo njihov kapetan lahko visoko dvignil pokal za najboljšega na svetu.

Nekoliko težjo pot do finalne tekme so imeli Hrvati. V izločilnem delu tekmovanja so v vseh treh tekmah igrali podaljšek, dvakrat so streljali še enajstmetrovke. Najprej so izločili Dance, potem so razžalostili gostitelje Ruse, v polfinalu pa so nato brez strelov z bele točke, a po 120 minutah igre, ugnali še Anglijo.

Za Hrvaško je uvrstitev v finale največji uspeh na dosedanjih tekmovanjih. Naši južni sosedje so s tem najmanj za eno stopničko izboljšali dosežek bronaste generacije iz leta 1998.

Selektor Zlatko Dalić in njegovi igralci s kapetanom Luko Modrićem na čelu so v teh dneh postali narodni junaki na Hrvaškem, kjer je vse v znamenju nogometa, življenje pa se bo povsem ustavilo ob 17. uri. Hrvati upajo, da bodo lahko sestavili močno ekipo, čeprav številni igralci čutijo posledice težkega turnirja in so nekateri člani prve postave izpustili zadnje treninge. Imeli bodo dobro podporo v Moskvi, saj so navijači v hipu razgrabili dodatne vstopnice.

Tudi Francozi so zelo samozavestni. Selektor Didier Deschamps lahko kot trener ponovi uspeh iz leta 1998, ko je kot nogometaš že postal svetovni prvak. Ima manj težav pri sestavi ekipe, njegovi izbranci pa so za odtenek bolj spočiti. Kylian Mbappe, Antoine Griezmann, Olivier Giroud in druščina so pripravljeni, da Franciji drugič v zgodovini zagotovijo naslov svetovnih prvakov.

Francija je do finala prišla po "južnoameriški" poti, saj je v izločilnem delu najprej premagala Argentino, potem pa še njene sosede Urugvajce. V polfinalu so Francozi s taktično odlično predstavo ugnali še svoje sosede Belgijce.

Hrvati so zavzeli Moskvo

Dodatnih 1230 vstopnic po 450 evrov so Hrvati pokupili v pol ure, v Moskvo pa bo poletelo dodatnih dvanajst letal. Nesrečniki brez vstopnic so pripravljeni seči globoko v žep in se za dragocenimi listkii podati na črni trg. V zadnjem konvoju naj bi v Rusijo prispelo okrog dva tisoč navijačev, skupaj naj bi jih bilo več kot deset tisoč. 

Razen vstopnic so pošli tudi dresi hrvaške reprezentance. V eni od zagrebških trgovin so povedali, da bi jih prodali še njmanj 10.000, če bi jih imeli, a so skladišča prazna. Novi hrvaški dres s črnimi in modrimi kvadratki  v spletnih trgovinah doseže ceno tudi do 500 evrov.