Predstavitev ekip skupine C na SP Rusija!

Predstavitev ekip skupine C na SP Rusija! (foto: Profimedia) Profimedia
11. 6. 2018

V Skupini A so se znašle ekipe Francije, Avstralije, Peruja in Danske. Bolj podrobno jih predstavljamo v nadaljevanju.

Francija

Svetovna lestvica: 7. mesto
Francija ima pomembno vlogo v svetovnem nogometu, a zna zaviti na stranpoti. Po tretjem mestu leta 1986 se dvakrat ni niti uvrstila na prvenstvo, nato pa leta 1998 prvič osvojila naslov prvaka. Nato je dvakrat obtičala v skupini, vmes si je priborila finale. V slogu toplo-hladno so tudi napovedi za Rusijo.

Galski petelini imajo odlično moštvo, sposobno premagati kogarkoli. V izbrani enajsterici blestijo vsestranski Paul Pogba, močan in hiter vezist, ki se zna hitro preleviti v napadalca, izkušen vratar Hugo Lloris ter napadalci Kylian Mbappé, Olivier Giroud in Antoine Griezmann. Izbira vrhunskih mojstrov je velika, a kaže, da ima selektor Didier Deschamps težave pri kombinaciji. Ni še našel pravega recepta, da bi vsakemu posamezniku dodelil pravi položaj na zelenici in mu omogočil, da bi tako tudi pokazal, kaj zna.

Deschamps je bil kapetan francoske izbrane vrste v njenem zlatem obdobju na prelomu tisočletja. Z njo je osvojil naslov svetovnega in evropskega prvaka, od leta 2012 pa je francoski selektor. Ima zmagovalno mentaliteto, ima lastnosti dobrega voditelja in je galske peteline na prejšnjem prvenstvu pripeljal do četrtfinala, na odmevno uvrstitev pa še vedno čaka.

Francija pred prvenstvom v Rusiji ne spada v krog izrazitih favoritov za končno zmago, ne smemo pa je odpisati. V slogu toplo-hladno lahko pričakujemo vse. Lahko stavite, da bodo nogometaši dobro telesno pripravljeni, vemo, da imajo veliko znanja in spretnosti, so tudi željni uspeha in znajo izkoristiti ponujene priložnosti, morda jim manjka le več kolektivnega duha. Žrebanje skupin jim je bilo naklonjeno, v skupini ne bi smeli imeti težav.

Avstralija

Svetovna lestvica: 40. mesto
V Avstraliji sta doma kriket in ragbi, medtem ko se je nogomet prebudil pozneje in si prostor pod vročim soncem priboril šele v zadnjih desetletjih. Čeprav so močni in so ena od močnejših reprezentanc na azijskem območju, na svetovnem prvenstvu spadajo med stranske igralce.

Premierni nastop na svetovnem prvenstvu so Avstralci dočakali leta 1974, po 32 let dolgem postu pa so se na turnir najboljših vrnili šele leta 2006. Ob vrnitvi so dosegli svojo najboljšo uvrstitev do zdaj – prebili so se v drugi krog tekmovanja. Nastop med elito so si zagotovili tudi na zadnjih dveh prvenstvih, a obakrat po skupinskem delu odpotovali domov.

Značilnosti avstralskega moštva so izjemen kolektivni duh, ponos, s katerim predstavljajo svojo državo, in pripravljenost, da se na igrišču požrtvovalno borijo do zadnjega sodnikovega piska. To je sicer veliko, a vendarle premalo za napredovanje v izločilni del prvenstva. Naštejmo še glavne stebre ekipe. To so 38-letni veteran in najboljši strelec Tim Cahill, kapetan John Mile Jedinak in Tomas Rogic. Cahill je s 50 goli najboljši avstralski strelec vseh časov. Še vedno trese mreže, se dobro ujame z Jedinakom in mu pripravi tudi priložnosti za gol. Jedinak je bil s tremi goli junak povratne kvalifikacijske tekme proti Hondurasu. Trenutno je član angleškega kluba Aston Villa, na Otoku pa igra tudi Rogic, ki je izbral dres škotskega Celtica.

Moštvo je skozi zahtevne kvalifikacije uspešno vodil domači selektor Ange Postecoglou, potem pa se nepričakovano umaknil. Od januarja nad reprezentanco bdi Bert van Marwijk, ki je leta 2010 Nizozemsko popeljal do drugega mesta na svetu.

Peru

Svetovna lestvica: 11. mesto
Podatka, da je Peru enajsti na svetovni lestvici in da ga od daljnega leta 1982 ni bilo na svetovnem prvenstvu, se zdita na prvi pogled nezdružljiva. A držita. Perujski nogometaši se nikakor niso mogli prebiti skozi kvalifikacije, po osmih neuspehih in 36 letih posta pa so si le odprli pot do Rusije.

Perujski nogometaši so znani po spretnih podajah in hitrih napadih, imajo tudi tehnično znanje. Kljub dobri igri v zadnjih desetletjih niso mogli proti vrhu. Pred skoraj štiri desetletja dolgo sušo so se trikrat uvrstili na svetovno prvenstvo, najboljši dosežek pa so dosegli s četrtfinalom leta 1970.

Navijači so dolgo upali na kakšen odmevnejši dosežek, a ga ni bilo, dokler ni leta 2015 delo z izbrano vrsto prevzel argentinski trener Ricardo Gareca. Napadalec argentinske reprezentance v osemdesetih letih prejšnjega stoletja je unovčil igralsko znanje in ga prenesel v trenersko delo. Iz igralcev zna izvleči najboljše, je pragmatičen in zahteven, ob solidni obrambi pa je zgradil tudi dober napad. Pod njegovo taktirko se je igra dvignila na višjo raven. Prve sadove dela je perujska reprezentanca obirala že s polfinalom na južnoameriškem pokalu, zdaj je dočakala še tako želeni sklepni turnir svetovnega prvenstva.

Osrednje okostje moštva sestavljajo čvrst obrambni igralec in kapetan Alberto Rodriguez, nevaren napadalec Jefferson Farfan in kralj perujskih zelenic Paolo Guerrero. Spretni napadalec je dva tedna pred prvenstvom dočakal pomilostitev častnega razsodišča in bo lahko nastopil v Rusiji. Kaznovan je bil zaradi vsebnosti kokaina, a so sprejeli razlago o čaju iz kokinih listov in mu prižgali zeleno luč za nastop.

Danska

Svetovna lestvica: 12. mesto
Kljub šele petemu nastopu na svetovnem prvenstvu je Danska tekmec, ki bi se mu vsakdo raje izognil. Strašno radi rešetajo mrežo in s spretnim Christianom Eriksenom to tudi počnejo. V kvalifikacijah (vključno z dodatnimi tekmami) so nanizali kar 25 golov. Eriksen jih je prispeval osem.

Po generaciji vrhunskih igralcev s Petrom Schmeichlom in Michaelom Laudrupom na čelu je Danska poniknila, zdaj pa se zdi, da so se našli drzni nasledniki, ki bi lahko nekdanje ase dostojno zamenjali. Osrednji branilec Simon Kjær, Eriksen, vratar Kasper Schmeichel (jabolko ne pade daleč od drevesa) in William Kvist so igralci, ki bi se jih razveselil vsak trener, selektor Åge Hareide iz Norveške pa se tega zaveda. Ob tako razigranih igralcih, ki streljajo tako v obrambi kot napadu, se ponuja priložnost, da v Rusiji izboljšajo dosedanjo statistiko.

Njihova zgodovina ni polna vrhunskih dosežkov. Izstopata zmaga na evropskem prvenstvu 1992 in četrtfinalni nastop na svetovnem prvenstvu 1998, ko jih je s 3: 2 izločila poznejša finalistka Brazilija. Kvalifikacije za letošnje prvenstvo so začeli s porazoma proti Poljski in Črni gori oktobra 2016, česar niso mogli več nadoknaditi. Sledil je niz uspehov, najbolj pa so bili veseli, ker so se na povratni tekmi oddolžili Poljakom in jih premagali s 4: 0. V odločilni tekmi so s 5: 1 strli še Irsko. Na obeh tekmah je vodil igro in tresel mrežo Erikson, od njegove forme pa bodo odvisni tudi dosežki v Rusiji.

Po do zdaj prikazani igri si lahko Danci upravičeno obetajo napredovanje v drugi krog prvenstva, po izjavah pa želijo več – igro, s katero bi si prislužili slavo svojih predhodnikov.