Predstavitev ekip skupine H na SP Rusija!

Predstavitev ekip skupine H na SP Rusija! (foto: Shutterstock) Shutterstock
14. 6. 2018

V Skupini H se bodo pomerile ekipe Poljske, Senegala, Kolumbije in Japonske. Bolj podrobno jih predstavljamo v nadaljevanju.

Poljska

Svetovna lestvica: 10. mesto
Nekaj starejši ljubitelji nogometa se bodo ob omembi Poljske zanesljivo in z nekaj nostalgije spomnili na nogometaše sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Trenerski velemojster Kazimierz Gorski je takrat ustvaril generacijo, kakršne Poljska ni imela do takrat in tudi od takrat ne več.

Pod njegovim budnim očesom so s svojimi mojstrovinami navduševali Grzegorz Lato, Zbigniew Boniek in Andrzej Szarmach, znanilci novega nogometnega vala. Prvo znamenje prebujanja poljskega nogometa je bila zlata olimpijska kolajna leta v Münchnu 1972. Dve leti pozneje so Poljaki na svetovnem prvenstvu osvojili bronasto kolajno. V skupini so premagali Argentino, Italijo in Haiti, potem so izločili Švedsko in Jugoslavijo, ustavila pa jih je Zvezna republika Nemčija. V obračunu za tretje mesto so se postavili po robu sloviti Braziliji in jo premagali 1 : 0. Tekmo je odločil Lato. Dve leti pozneje so zbirki kolajn dodali olimpijsko srebro, leta 1982 pa na svetovnem prvenstvu znova posegli po bronu. V sklepnem delu so izgubili proti Italiji in premagali Francijo. Potem je začela poljska zvezda bledeti in danes ni več takšna velesila, kot je bila.

Na stranskem tiru pa vseeno ni. V moštvu so nova imena, znana in spoštovana. Po dolgem odmoru, ko se niso uvrstili na prvenstvo ali pa so se zataknili v skupini, si Poljaki obetajo več. Samozavest se jim je okrepila na evropskem prvenstvu 2016, ko jih je v polfinalu odpravila poznejša zmagovalka Portugalska. Šele po strelih z bele točke. Trener Adam Nawalka upravičeno računa na preboj iz skupine, osrednje okostje ekipe pa tokrat sestavljajo Jakub Blaszczykowski, Kamil Glik in Robert Lewandowski.

Senegal

Svetovna lestvica: 28. mesto
Preteklo je kar nekaj vode od nastopa Senegala na svetovnem prvenstvu, po drugi strani pa se zdi, da je bilo šele včeraj, ko so s svojo igro in iskreno radostjo dobesedno elektrificirali prizorišče prvenstva 2002 na Daljnem vzhodu. Navdušili so z energijo in igro ter prebojem do četrtfinala.

Senegalci so kot debitanti na prvenstvu 2002 jemali sapo. Niso se jim tresle hlače ob slovitih tekmecih, niti pomislili niso, da bi morali sklanjati glavo pred komerkoli. Na zelenico so prišli polni energije, kot bi šli na zabavo, ne na pomembno tekmo. Osupnili so že v prvem nastopu, ko so z 1 : 0 premagali branilce naslova Francoze. Zmagi so dali še dva remija proti Danski (1 : 1) in Urugvaju (3 : 3). V izločilnem delu so z 2 : 1 premagali Švedsko, nato pa jih je ustavila Turčija (0 : 1).

Senegalci so navdušili z uspešno igro, ki je mnogim odprla pot do evropskih klubov. Med njimi je bil tudi Aliou Cisse, ki je igral za Birmingham City, Portsmouth, Paris St. Germain in Lille. Cisse bo tudi v Rusiji, a ne več kot vezist, temveč kot selektor in glavni trener. V kvalifikacijah so imeli precej sreče, saj je odgovornim na svetovni zvezi prišlo na ušesa, da je sodnik tekme med Južno Afriko in Senegalom priredil izid, zato so zahtevali ponovitev. In Senegalci so v drugo zmagali. Cisse je zadovoljen z igralci: »Imamo spet odlično generacijo nogometašev. Verjamem, da bodo dali vse od sebe, imamo pa še eno nalogo. Spremeniti moramo miselnost. Igro ne tvorijo samo podaje ali kakšne druge tehnične veščine, zato bi radi dvignili raven celotnega afriškega nogometa na višjo raven. To je naš glavni cilj.« Skupina ni lahka, a Senegal vseeno ni brez možnosti.

Kolumbija

Svetovna lestvica: 16. mesto
Kolumbijci upajo, da bodo v Rusiji uživali enako kot v Braziliji. Radi bi se zabavali na igrišču, zadevali gole in zmagovali. To bi bil bolj ali manj ponovljen scenarij izpred štirih let. Na tak način so prišli do četrtfinala, James Rodriguez pa je kot najboljši strelec odnesel domov zlati čevelj.

Brazilska zgodba je bila zanje res enkratna. Rodriguez je zadeval, Kolumbija pa je napredovala do svojega najboljšega dosežka na svetovnih prvenstvih. Ustavila jih je šele Brazilija, Rodriquez pa ni dobil le zlatega čevlja za najboljšega strelca, ampak tudi priznanje za najlepši gol. Takrat 22-letni napadalec je bil nesporna zvezda dobro uigrane ekipe in je doma postal malodane svetnik. Po prvenstvu se mu ni vse razpletalo po željah, a je po krizi spet našel svojo dušo v münchenskem Bayernu in se menda spet dobro počuti v svoji koži.

Kolumbijci so tega veseli, kajti spet bodo računali na njegove strelske spretnosti in učinkovitost. V podporo mu bosta krilni igralec in napadalec Ramadel Falcao, ki je v Braziliji manjkal in bi rad zamujeno, kolikor se le da, nadoknadil. Strog in zahteven trener Jose Pekerman še naprej zagovarja privlačen, napadalni slog, za to pa potrebuje čvrsto obrambo. Na srečo ima dva mlada obetavna branilca. To sta Davinson Sanchez (Tottenham Hotspur) in Yerry Mina (Barcelona).

Ob resnem trenerju se vsi zavedajo, da ne bo nič podarjenega, da kvalifikacije niso vredne niti piškavega oreha in da se vse začne znova. So sproščeni in optimistični, ko razmišljajo o rezultatu. Napredovanje iz skupine ne bi smelo biti vprašljivo, naprej pa ...

Japonska

Svetovna lestvica: 60. mesto
Modri samuraji v močni skupini s Poljsko, Senegalom in Kolumbijo nimajo veliko možnosti. Z veliko sreče bi se morda lahko izvlekli iz skupine, a daleč ne bi prišli, saj so ovire zanje previsoke. A Japonci prvenstvo v svojem slogu jemljejo resno in bodo nastopili že šestič zapored.

Enajsterica je brez izstopajočega zvezdnika, zato pa ima zanesljivo skupino igralcev z veliko evropskimi izkušnjami. Shinji Kagawa iz dortmundske Borussie in Shinji Okazaki, ki igra za Leicester, naj bi bila ključna igralca moštva. Delež bremena bo na svoja pleča zanesljivo prevzel tudi napadalec iz Genta Yuya Kubo.

Za japonsko moštvo skrbi nekdanji jugoslovanski reprezentant in igralec Veleža Vahid Halilhodžić. Po številnih klubih, reprezentancah in državah ga je pot pred dvema letoma zanesla v deželo vzhajajočega sonca. Novo okolje ga je navdušilo. »Japonci so izjemno spoštljivi in resni ljudje, ki se vselej trudijo, da je delo dobro opravljeno. To spada v njihovo kulturo. Meni je tak pristop krepko olajšal delo. Bilo mi je v pomoč, ko sem uvajal svoje metode trenerskega dela,« se je nekdanji mostarski as očitno dobro ujel z novimi okoliščinami.

Japonci so v zadnjih petih nastopih hitro zapustili svetovno prvenstvo. Leta 1998 v Franciji so ostali v skupini, leta 2002, ko so skupaj z Južno Korejo gostili prvenstvo, so se prebili med šestnajsterico, štiri leta pozneje so v Nemčiji spet obstali v skupini, v Južni Afriki pa se spet prerinili med šestnajst najboljših. V Braziliji so končali v skupini. Najbrž ne bi imeli nič proti, če bi niz v enakem slogu nadaljevali z napredovanjem med šestnajst reprezentanc.