Putinu posebno darilo - pametni hrvaški dežniki!

Putinu posebno darilo - pametni hrvaški dežniki! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
20. 7. 2018

Reški startup Kisha, ki izdeluje pametne dežnike, se je duhovito odzval na dogodke po finalni tekmi svetovnega nogometnega prvenstva na stadionu v Moskvi, ko je začelo deževati med podelitvijo kolajn najboljšim reprezentancam. Deset svojih izdelkov je tako poslal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v zahvalo za gostoljubnost med prvenstvom.

Mnogi so pričakovali, da bo gostitelj prvenstva zagotovil zaščito pred dežjem vsem visokim uradnikom, ki so čestitali nogometašem, a je imel dežnik samo Putin, medtem ko sta bila njegova gosta, predsednika Hrvaške in Francije Kolinda Grabar-Kitarović in Emmanuel Macron, premočena do kože.

Da se protokolarna neprijaznost ne bi več ponovila, so se v Kishi odločili poslati deset svojih dežnikov ruskemu predsedniku. Dežnikom je priložena aplikacija za pametni telefon, ki opozarja, ko se pripravlja dež in je "precej lepa zadeva, če organizirate velik športni dogodek, na katerega prihajajo milijoni ljudi, v vaši družbi pa so predsedniki drugih držav", menijo v hrvaškem podjetju.

Pametni dežniki so opremljeni z gps in bluetooth napravama ter aplikacijo, ki lastniku pošlje sporočilo sms, če bi dežnik pozabil. Izgubljeni ali pozabljeni dežnik je mogoče poiskati tudi na zemljevidu, na katerem je sicer v vsakem trenutku mogoče videti, kje se nahaja. Prav tako pametni dežnik na podlagi vremenske napovedi vsako jutro opomni lastnika, ali mora s seboj vzeti dežnik.

Pametne dežnike, ki so izdelani iz vrhunskih materialov, da lahko poleg močnega dežja prenesejo tudi sunke znamenite hrvaške burje, proizvajajo od leta 2015. Cene posameznih modelov se gibljejo med 99 in 179 dolarjev.