Velika selitev hrvaških navijačev na polfinalno tekmo v Moskvo

Velika selitev hrvaških navijačev na polfinalno tekmo v Moskvo (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
11. 7. 2018

Z zagrebškega letališča Franjo Tuđman je danes proti Moskvi poletelo več kot 1000 hrvaških navijačev, ki si bodo v ruski prestolnici ogledali polfinalno tekmo svetovnega nogometnega prvenstva med Hrvaško in Anglijo. Med potniki na izrednih letih proti Rusiji sta bila tudi predsednika hrvaške vlade in sabora Andrej Plenković in Gordan Jandroković.

Z zagrebškega letališča so v torek opozorili potnike naj davi pridejo na letališča najmanj dve uri in pol pred svojimi poleti zaradi več čarterskih poletov proti Moskvi. Poleg šestih izrednih poletov hrvaške letalske družbe Croatia Airlines, je več kot 450 potnikov proti ruski prestolnici popeljalo tudi najeto letalo boeing 777-300ER. Gre za največje potniško letalo, ki je doslej poletelo z zagrebškega letališča.

Na Hrvaškem so v ponedeljek prodali približno 3000 dodatnih vstopnic za današnjo tekmo, že prej so jih hrvaški navijači kupili več kot 6400.

V loži moskovskega stadiona Lužniki bosta nocoj sedela Plenković in Jandroković, ki sta se v Rusijo odpravila na lastne stroške. Pred novinarje sta stopila v dresih hrvaške nogometne reprezentance in izrazila pričakovanje zmage hrvaških nogometašev, nekoliko bolj pa sta bila zadržana pri napovedi izida. Prav tako nista želela potrditi, ali bosta obiskala tudi finalno tekmo, ki je na sporedu v Moskvi v nedeljo.

Tokrat brez Kolinde 

Na nocojšnji tekmi pa ne bo hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, ki se bo udeležila vrha zveze Nato v Bruslju. Grabar-Kitarovićeva si je v živo ogledala tekmi Hrvaške proti Danski in Rusiji, zmagi pa je proslavila zelo čustveno in mimo predsedniškega protokola.

Tekmo med Anglijo in Hrvaško bodo spremljali tudi na trgih, ulicah, lokalih in v stanovanjih na vseh koncih Hrvaške. Navijače bo na odprtem ponekod lahko motil dež, ki ga napovedujejo v večernih urah v nekaterih notranjih delih države.

Sosednja država že več kot teden dni živi v nogometni mrzlici, podporo nogometašem pa pošiljajo mnogi. Med drugimi so to na poseben način storili tudi zagrebški gasilci, ki so posneli video, v katerem so se med ogledom tekme proti Rusiji morali odpraviti na intervencijo in so zamudili zmagovito enajstmetrovko Ivana Rakitića. "Mi nismo ognjeni, a se ukvarjamo z ognjem. Previdno pri uporabi bakel in pirotehnike, da tudi mi (končno) lahko gledamo ognjene", so zapisali ob videu.

Zdaj ali nikoli

Hrvaški mediji z velikim optimizmom pričakujejo današnjo tekmo. "Kako do finala? Ustaviti angleški skok in potem zadeti v protinapadu", meni Slobodna Dalmacija na svoji današnji naslovnici. "Hrvaška danes, za razliko od polfinala 1998, ni outsider", ocenjuje Jutarnji list, ki izpostavlja: "Zdaj pa gremo do konca!" Obenem dodaja, da se bodo hrvaški nogometaši vrnili iz Rusije kot zmagovalci ne glede na današnji izid.

"Korak do raja. Zdaj ali nikoli", menijo v Novem listu, ki ima čez celo naslovnico fotografijo nasmejanega najboljšega hrvaškega nogometaša Luke Modrića z vzdignjeno pestjo. "Pokažimo zobe Angležem, srečno!", piše Večernji list, ki ocenjuje, da bo danes potekal boj za finale, pa tudi za nagrado za najboljšega nogometaša svetovnega prvenstva oz. dobitnika zlate žoge. Za individualni nagradi naj bi se udarila Modrić in angleški kapetan Harry Kane.

Novičarski portal index.hr pričakuje spremembe v zasedbi in formaciji hrvaške reprezentance. Omenja možnost, da bi Hrvati namesto s krilnim napadalcem Ivanom Perišićem v sredini zaigrali z Milanom Badljem, pa tudi možnost, da bi vezno linijo pred Modrićem in Ivanom Rakitićem okrepil Marcelo Brozović. Perišić in Ante Rebić naj bi ostala na krilnih položajih.