Zaradi mundiala v Iranu ženskam dovolili gledati prenose tekem!

Zaradi mundiala v Iranu ženskam dovolili gledati prenose tekem! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
20. 6. 2018

Iranke so dosegle velik uspeh, zgodovinskih razsežnosti pravzaprav. Iranske verske oblasti so prebivalkam Irana dovolile ogled nogometne tekme. Stroge omejitve so padle le za eno tekmo. Drevi se bosta v Kazanu v skupini B pomerili ekipi Irana in Španije. Ženske v Iranu si bodo lahko prenos javno ogledale v družinskem sektorju stadiona Azadi.

Pred tem so v prestolnici Teheranu tik pred zdajci odpovedali načrt za družinski ogled uvodne tekme iranske izbrane vrste proti Maroku na velikem zaslonu na osrednjem stadionu ter pred zasloni v javnih mestnih parkih.

Po protestih domače in mednarodne javnosti, za odpravo tako očitne spolne diskriminacije si prizadeva tudi mednarodna nogometna federacija Fifa, so iranske oblasti le popustile.

Ženskam bo dovoljen ogled tekme, to bodo prenašali na velikem zaslonu postavljenem na stadionu Azadi, na družinskih tribunah, v spremstvu otrok. Za ogled mundila so odprli le eno desetino prostih mest na stadionu, ki ima sicer uradno zmogljivost 80.000 mest. Začasno za eno tekmo je bila odpravljena tudi prepoved spolno mešanega ogleda nogometnih tekem v mestnih javnih parkih.

Islamsko pravo v Iranu ženskam postavlja stroga pravila, zaradi česar je že dolgo tarča kritik. Če želijo v tujino, potrebujejo dovoljenje svojega moškega skrbnika, od islamske revolucije leta 1979 pa se ne smejo udeleževati javnih športnih prireditev, zlasti nogometnih.

V zadnjih letih je prišlo že do več poskusov, da bi omehčali nesmiselna verska pravila. Aprila 2006 je vlada Mahmuda Ahmadinedžada športnim organizacijam sicer zapovedala, naj za družine, torej ženske z otroki, zagotovijo sedišča v posebnih razdelkih, toda iranski vrhovni voditelj ajatola Hamenej je to odločitev kmalu zavrnil.

Iranske ženske so si, prepovedim in verskim pravilom navkljub, nogometne tekme že ogledale, in sicer preoblečene v moške, v ta namen, da bi preslepile versko policijo, so si lepile tudi brke pod nosove, o teh dejanjih upora so bili posneti tudi celovečerni filmi. Zdaj pa se bo prvič zgodilo, da si bodo lahko zakonito, javno in ne na skrivaj ogledale nogometno tekmo na stadionu Azadi.

Ena od aktivistk Tajebeh Siavoši je za iransko tiskovno agencijo Isna zatrdila, da odprava prepovedi, kljub temu, da gre za začasen ukrep, pomeni začetek novega razvoja ter uvod v splošno odpravo prepovedi navzočnosti žensk na stadionih.

Že po uvodni tekmi, ko je iranska nogometna reprezentanca v 1. krogu svetovnega prvenstva v Rusiji v Sankt Peterburgu premagala Maroko z 1:0 (0:0), so v Teheranu ženske skupaj z moškimi proslavile zmago, ki jo je Iran dosegel po avtogolu Aziza Bouhaddouza v peti minuti sodniškega dodatka. Po poročanju očividcev so nekatere snele zapovedane naglavne rute in plesale z moškimi vse do jutranjih ur.

Na svetovnem prvenstvu v Rusiji so iranski navijači in navijačice, aktivisti in aktivistke, na stojnicah skupaj protestirali proti prepovedim, ki veljajo za ženske na nogometnih tekmah v Iranu. Fifa je izrecno dovolila omenjeno pobudo.

Priporočamo