Štartaj Slovenija Promocijsko sporočilo

Vse se je začelo z doma narejenim pršilom za čiste tačke psičke Aleksandre Lelov!

25. 11. 2018
Deli
Vse se je začelo z doma narejenim pršilom za čiste tačke psičke Aleksandre Lelov!

S produktom, ki mu ni enakega v svetu, se je v tretjo generacijo podjetnikov Štartaj Slovenija uspelo uvrstiti tudi nadobudni Aleksandri Lelov. Tej je z njim najprej uspelo rešiti težavo umazanih tačk svoje psičke, zdaj pa z njim pomaga lastnikom domačih ljubljenčkov po vsej Sloveniji.

Vse skupaj se je začelo s kužkom Aleksandre Lelov.

"Loti je bil moj prvi kužek. In ker sem takrat živela v Makedoniji, kjer ni pasjih šol in podobnih organizacij, sem si pri iskanju informacij o njeni vzgoji pomagala predvsem s spletom in informacije iskala na YouTubu. Zataknilo se je nekega dne, ko sem tako zaman iskala nasvet, kako naj Loti s kar najmanj stresa očistim tačke po sprehodu," nam je povedala Aleksandra Lelov in dodala, da se je Loti od nekdaj bala vode. "Zato se je vsakič, ko sva se vračali s sprehoda, začela upirati že pred vrati doma, saj je natančno vedela, kaj jo čaka."

Ker se je Aleksandra zavedala, da so čiste tačke njenega kužka bolj kot ne njena in manj kužkova želja (Loti je popolnoma vseeno, ali so tačke čiste ali ne), je začela poizvedovati za manj stresimi rešitvami za čiščenje pasjih tačk tudi mimo spleta.

Zagata, dilema in eureka!

"Prijateljico, ki je veganka in si večino kozmetike pripravlja kar sama, sem prosila, če mi svetuje v branje ustrezno literaturo, da bi morda kaj primernega pripravila še za Loti," se svojih prvih raziskovanj spominja Aleksandra Lotov, ki ji je z nekaj malega preizkušanj kmalu uspelo pripraviti svoje prvo domače razpršilo iz zmesi kokosovega olja, eteričnega olja sivke, aloe vere in vitamina E.

Praksa je nato pokazala, da Aleksandrina receptura odlično rešuje vsakodnevne tegobe z Lotinimi tačkami, saj se na mestu uporabe hipno ustvari zaščitni sloj, ki pasje tačke učinkovito brani pred umazanijo, mrazom, snegom in soljo, mimogrede pa sta ugotovili tudi, da mešanica, ki se hitro vpije v kožo, a je ob tem ne zmasti, blagodejno neguje dlako, ki po uporabi postane zdrava in sijoča, ter antiseptično vpliva na kožo.

"Ko so moje prijateljice videle, kako čistim tačke svoji Loti, so kmalu začele deževati prošnje, da bi nekaj podobnega izdelala tudi za njihove kužke in celo mačke."

Od tu pa do ideje, da bi svoje pršilo ponudila tudi na trgu, nato ni bilo več daleč.

"Nekega lepega dne smo imeli med prijatelji burno razpravo na temo pasje higiene. Zagovarjala sem mnenje, da če psu dovolimo spati v naši postelji, mora biti kuža vsaj približno čist. Da bi to še bolj podprla s primerom, sem prijatelja vprašala, ali bi si upal iti bos čez mesto, potem pa s temi nogami še v posteljo. In takrat se mi je zasvetilo, da imam doma nekaj, kar bi zagotovo olajšalo vsakodnevno rutino vsem pasjim lastnikom," je povedala Aleksandra, ki je še istega večera preiskala splet po dolgem in počez, a česa podobnega ni našla.

"Takrat sem si rekla: to je to!"

Obramboslovka s smislom za posel

Aleksandri Lelov, ki se je po študiju politologije, smer obramboslovje, preselila v Skopje, da bi tam nadaljevala šolanje na mednarodnem podiplomskem študiju menedžmenta, nato pa bivanje tam še nekoliko podaljšala in ostala kar sedem let, podjetništvo ni bilo nekaj tujega.

"Po dobrih treh letih bivanja v Makedoniji sem v partnerstvu s slovensko oglaševalsko agencijo, ki je bila hkrati tudi Googlov prvi partner v Makedoniji, odprla podjetje, ki je hitro postalo uspešno in dobro prepoznavno. Skupaj z Googlom smo pripravili kar dve konferenci v Skopju, izpeljala sem YouTube kampanjo na predsedniških in parlamentarnih volitvah ter vodila spletni marketing za največja makedonska podjetja."

In od kod ta njena izrazita podjetniška žilica?

"Moj oče sicer je podjetnik, a smo vedno živeli ločeno, zato ne verjamem, da bi lahko kakorkoli vplival name. Mama pa tudi dela v vrtcu in bi zame raje videla, da bi delala na področju, na katerem sem študirala," dodaja Aleksandra, ki je med študijem že delala na Umarju, zdaj pa se pripravlja na pisanje magisterija v smeri MBA. Njena podjetnost je v njej očitno od nekdaj ždela in le čakala, da zanjo pride pravi čas.

"Ko sem ugotovila, da na spletu ni podobnega izdelka, sem se sprva zelo čudila, saj gre za precej preprosto idejo, na katero je gotovo že kdo pomislil. Razmišljala sem tudi o tem, da morda za takšen izdelek ni veliko interesa in se zato še ne prodaja. Potem pa sem se odločila in povprašala na pasjih forumih in v Facebook skupinah, v katerih sodelujem, ali bi kupili sprej, ki čisti pasje tačke, če bi se ta prodajal v trgovini."

Odgovori, ki jih je Aleksandra dobila ob svojem poizvedovanju, so bili nazadnje kot 'voda na njen mlin'. Takrat je postala odločena, da bo poskušala svojo idejo uresničiti za vsako ceno.

Posla se je lotila kljub temu, da v okolju, v katerem je takrat živela in bivala, ni imela večje podpore, saj so vsi po vrsti sklepali, da bo poskušala svoje sprejčke prodajati prek spleta, od tistih nekaj prodanih artiklov mesečno pa seveda človek ne more zares živeti. Vendar je imela Aleksandra že takrat s svojim produktom bolj visokoleteče načrte.

"Ker sem takrat še živela v Skopju, sem spremljala Štartaj Slovenija prek spleta. Celotna akcija me je tako navdušila, da sem vzpostavila stik s Tino iz Nelipota, ter se odločila, da bi se za takšno priložnost bila pripravljena vrniti tudi v Slovenijo."

Pomoč poslovnih angelov

Da ji z Yaniko, kot je poimenovala svoje razpršilo za pasje (in mačje) tačke, na trgu ne bi uspelo, takrat ni več dvomila, bala pa se je, da bi potencial njenega produkta prepoznala kakšna večja firma, kopirala izdelek in ga začela tržiti.

"Čeprav sem se tega domislila prva, zame namreč nihče ne bi vedel, saj nisem imela denarja za oglaševalsko kampanjo," je bila še iskrena Aleksandra. "Vedela sem, da moram še pred vstopom na trg doseči finančno stabilnost, zato sem se prijavila na razpis in dobila pomoč poslovnih angelov. Zaradi tega je bila tudi prijava v Štartaj Slovenija lažja, saj sem lahko nato brez večjih zadržkov obljubila in dostavila zahtevano količino."

Aleksandra Lelov, ki ji uvrstitev med letošnjo osmerico Štartaj Slovenije veliko pomeni, saj to jemlje kot potrditev, da je ideja zanimiva in izdelek dovolj dober za umestitev na police velikega trgovca, se danes dnevno veseli odzivov tistih, ki so njen izdelek že preizkusili.

Še več.

Facebook stran Yanika - Za čiste tačke in svež vonj je tudi polna novih in novih namigov, kako vse je mogoče uporabiti njeno razpršilo.

Že bežen pogled na Yanikino Facebook stran tako razkrije, kako uporabna je lahko Yanika v dneh, ko bodo pasje in mačje tačke soočene s snegom in cestno soljo, za katero se ve, da nežnim blazinicam ne naredi veliko dobrega ...

Sprejčka pa bodo veseli tudi lastniki stanovanjskih mačk, ki jih manj skrbi umazanija, ki bi jo njihovi ljubljenčki lahko v stanovanje prinesli od zunaj, imajo pa še kako velike težave z 'žariščnimi točkami' v stanovanju ...

In pa, ne nazadnje. Priročno majhna tubica je lahko tudi nadvse zanimiva igrača. Še posebno za takšne malčke ...

In naj še omenimo, da je njen Facebook zid poln ljubkih posnetkov in fotografij ne le z njeno Loti, temveč tudi številnih oboževalcev Yanike, ki jih med lastniki številnih domačih ljubljenčkov v Sloveniji že ta hip ni več malo.

Štartaj Slovenija priporoča!

Štartaj Slovenija

Yanika je naravno večnamensko pršilo za čiščenje in negovanje domačih ljubljenčkov. Z njim z njih zlahka in učinkovito odstranite umazanijo pred vstopom v hišo ali stanovanje, odpravite vonj mokre dlake ter dezinficirate ležišče in igrače. Pršilo je izdelano iz naravnih sestavin veganskega izvora ter ima zaradi svoje formule poleg čistilnega tudi negovalni in antiseptični učinek.

Z Yaniko bo vaš dom varen pred umazanimi sledmi in neprijetnimi vonjavami razposajenega vsakdanjika vaših domačih ljubljenčkov, obenem pa poln njihove topline. Ne dovolite, da vaši ljubljenčki nesnago in umazanijo, po kateri stopajo med sprehodom, vnesejo v vaš dom, na kavč ali posteljo. Po sprehodu preprosto vzamete pršilo Yanika, popršite tačke, jih obrišete s krpico in vaš dom je varen pred umazanijo, tačke pa so negovane in čiste. Ker ima pršilo antiseptični učinek, je učinkovito tudi pri dezinfekciji in osveževanju, zato lahko z njim dezinficirate ležišče in igrače ter osvežite in nevtralizirate vonj mačjega stranišča. Z redno uporabo pršila Yanika ne poskrbite samo za čistočo, temveč tudi za zdrave in negovane blazinice, kožo in dlako.

Večnamensko pršilo Yanika je povsem naraven izdelek veganskega izvora, izdelan iz kokosovega olja, negovalne aloe vere in eteričnega olja sivke. Z njim bo vaš dom namesto umazanije in neprijetnih vonjav poln svežine, topline in zabave.