Aljaž Deu (Palačinke takoj!): Fotograf, ki je najhitrejši palačinkar na svetu!

11. 11. 2018
Deli
Aljaž Deu (Palačinke takoj!): Fotograf, ki je najhitrejši palačinkar na svetu! (foto: Štartaj Slovenija Press)
Štartaj Slovenija Press

Palačinke takoj! oziroma pripravljena zmes za palačinke v štirih izvedbah je izdelek, ki se je uvrstil med osem kandidatov projekta Štartaj, Slovenija. Njegov tvorec pa je Aljaž Deu, ki zase pravi, da je najhitrejši palačinkar na svetu.

Aljaž je palačinkar že vrsto let, čeprav je njegova zmes za palačinke nov izdelek. Pred desetletjem je začel s prodajo palačink na stojnici, potem ko je iz ZDA uvozil Palačinkomat oziroma stroj, ki sam speče kar 180 palačink v eni uri. Stroj mu je utrl pot v posel – ne samo zato, ker je zelo zmogljiv, ampak ker je prava atrakcija, za katero marsikateri ljubitelj palačink reče, da bi ga imel kar doma. Palačinke je najprej prodajal mimoidočim na ulici, kmalu pa so ga opazila podjetja, ki so želela njegove palačinke ponuditi na svojih dogodkih. Takoj je bil za – takrat se je pravzaprav začela njegova palačinkarska zgodba in posel je zacvetel.

"Sam sebi velikokrat rečem, da sem najhitrejši palačinkar na svetu, čeprav sem po poklicu fotograf. To delo me ni nikoli zares zanimalo, zato sem počel marsikaj – bil sem trgovski potnik, cerkvam sem prodajal ozvočenja, ukvarjal sem se z marketingom in piarjem, nekaj časa sem delal v knjižni založbi."

Ko je v času krize leta 2009 izgubil službo producenta pri snemanju televizijskih reklam, je to prevesilo jeziček na tehtnici. Prišel je domov in si rekel: "To je to. Pekel bom palačinke!" Aljaž sicer izhaja iz podjetniške družine, tako naravnana sta bila tudi njegova starša. Že zgodaj je spoznal, kakšno dinamiko ima podjetniško življenje. Čeprav je urnik povsem neustaljen, mu to ustreza, saj je vsak dan drugačen in vedno je "akcija."

Aljaž Deu

Navdih za Palačinke takoj!

Navdih in idejo je dobil nekega poletja na hrvaški obali, ko je tudi sam stal v vrsti in čakal na svojo palačinko. Zdelo se mu je, da tam stoji predolgo. Palačinkomat se je tako izkazal za idealno rešitev. Z njim je palačinke pekel na velikih dogodkih – včasih je v enem dnevu spekel tudi tisoč palačink, zato ni imel časa mešati zmesi iz svežih sestavin. Včasih je bilo tudi vroče in bi se mleko in jajca hitro pokvarili. Palačinke je zato pekel iz pripravljene zmesi in ljudje so bili nad njimi navdušeni. Kmalu je dobil idejo, da bi pripravo palačink olajšal tudi drugim, in tako so se počasi rodile Palačinke Takoj!

"Njihova največja prednost je, da dodaš samo vodo, in že lahko pečeš slastne palačinke. Že nekaj časa sem si želel razviti in nadgraditi svoj posel – projekt Štartaj, Slovenija je bil idealna priložnost za to. Poleg pripravljene zmesi Palačinke Takoj! iz bele pšenične moke zdaj ponujamo še pripravljeno zmes iz pirine polnozrnate, riževe in ajdove moke. Palačinke takoj! so idealna rešitev za trenutke, ko ti zmanjka mleka, jajc, moke ali pa samo časa. Zelo prav pa pridejo tudi na počitnicah, ko si želimo kuhanje čim bolj poenostaviti," nam je zaupal Aljaž.

Opravil je raziskavo trga − konkurenca ga ni ustavila!

Kot pravi podjetnik je opravil tudi raziskavo trga, in čeprav je na policah našel podoben izdelek tujega proizvajalca, ga to ni ustavilo, saj je vedel, da je njegova prednost v posebnih okusih, ki so zdaj v trendu.

Vedel je, da se ljudje danes radi odločajo za bolj zdrave jedi, ki so pripravljene iz polnozrnate moke, priljubljena je tudi riževa moka, ajdove palačinke pa so tako ali tako slovenska klasika. Poleg tega Palačinke takoj! ne vsebujejo arom – dišijo popolnoma enako kot palačinke, ki jih pečejo babice. "Ne tako kot juha iz vrečke, za katero vemo, da je čisto drugačna od juhe, ki je nekaj ur vrela na štedilniku. Palačink, ki so pripravljeni iz naše zmesi, ne razlikuješ od tistih drugih. Tudi zato zadnje tedne veliko časa preživim na promocijah v trgovinah, saj je res pomembno, da ljudje moje izdelke poskusijo. Do zdaj so še vsi rekli, da so dobre," poudari Aljaž.

Kar nekaj časa in poskusov je bilo potrebnih, da je ustvaril štiri okuse, v katerih so Palačinke takoj! zdaj na voljo. Preizkušali pa so jih v domači kuhinji. V desetih letih so jih njegovi trije otroci zmazali na tisoče in velikokrat s svojo otroško iskrenostjo povedali, kaj je dobro in kaj ne. Palačinke takoj! so brez dvoma nastale s pomočjo Aljaževih otrok.

Žena Tina mu je bila v veliko oporo

Pri delu je Aljaž imel tako moralno kot finančno podporo svojih najbližjih. Ponosno poudari, da mu je žena Tina vedno stala ob strani, čeprav hkrati ve, da jo je pogosto pošteno skrbelo. Glede na to, da je njuna družina petčlanska, je seveda tudi odgovornost veliko večja. Z ženo sta bila vedno tudi sodelavca, saj je ona včasih delala kot novinarka, zdaj pa se ukvarja s piarjem, ki je pomemben za njegov posel.

Prav so mu prišle nekatere knjige o podjetništvu, ki jih je prebral, ter podpora in izkušnje njegovih staršev. Pravi, da se mu je v spomin vtisnila knjiga ustanovitelja blagovne znamke Virgin, Richarda Bransona, z naslovom Kako sem izgubil nedolžnost.  V njej je opisal svojo pot do imperija, ki ga je zgradil. "Zapomnil sem si dve njegovi mantri, ki ju upoštevam tudi sam: Nikoli ne obupaj in vedno spoštuj ljudi, ki delajo zate. Tako sta svoj posel vodila tudi moja starša," doda Aljaž.

Palačinke takoj

Prodaja − del posla, ki ga je treba obvladati!

Sicer pa se mu najtežji del posla zdi prav prodaja. Ta potrebuje posebno pripravo, izkušnje, voljo, željo. Čeprav so v razvoj izdelka vložili tedne, mesece ali celo leta svojega življenja, začnejo podjetniki pri prodaji prehitro dvomiti o izdelku in premalo zaupati vase in svoje prodajne sposobnosti. "Vedeti moramo, da je prodaja enakovredna razvoju. Je del posla, ki ga je treba obvladati, in prav vsak se ga lahko nauči," sklene svojo misel.

Po njegovem mnenju je izdelek, ki se dobro prodaja, pravzaprav mozaik na stotine sestankov, usklajevanj, pogajanj in poskusov. Dobra prodaja je odvisna še od tega, kako podjetnika in njegov izdelek vidi slovenska javnost, kako do nje pride njegova zgodba, kaj o njem napišejo mediji. "In ne nazadnje, tu sta še financiranje projekta in, morda najbolj zahtevno, vodenje vsega skupaj. Za vse to je zaslužnih veliko ljudi, ki so s podjetji, za katera delajo, partnerji projekta Štartaj, Slovenija, in nam podjetnikom ves čas stojijo ob strani. Nočem izpostaviti nikogar, ker jih imam vse preveč rad," uvrstitev produkta med Sparovo osmerico v Štartaj, Slovenija! komentira Aljaž Deu.

Aljaž svoj izdelek predstavlja tudi na družbenih omrežjih in spletu, tako da ga lahko najdete na Facebooku, na katerem ima stran Palačinkomat, ima pa tudi svojo spletno stran http://www.palacinkomat.si/ ,na kateri boste izvedeli več o njegovi ponudbi. Ker je v podjetniško ustvarjanje vpeta vsa družina, pišejo tudi družinski blog Tina in fantje, na katerem velikokrat teče beseda prav o palačinkah.

PALAČINKE TAKOJ!

Palačinke takoj! je pripravljena zmes, s katero so palačinke na mizi v le nekaj minutah – brez iskanja pravega razmerja med jajci, mlekom in moko ter nepotrebne zmešnjave v kuhinji. Zmes le zmešate s pravo količino vode in že je nared za pečenje. Izbirate lahko med palačinkami iz bele, ajdove, riževe in polnovredne pirine moke. Ne vsebujejo emulgatorjev ali ojačevalcev okusa.

Palačinke takojZ zmesjo Palačinke takoj! bodo palačinke pri roki vedno, kadar si jih boste zaželeli ali kadar bodo po njih vzklikali otroci. Priprava je tako preprosta, da jih lahko otroci pripravijo tudi sami, saj ni treba poznati pravega razmerja med jajci, moko in mlekom. Pripravljena zmes Palačinke takoj! se še zlasti izkaže na potovanjih ali počitnicah, saj iskanje sestavin za palačinke ni več potrebno. Pripravljeno zmes le zmešate z vodo in v nekaj minutah bo na krožnikih od 8 do 10 slastnih palačink.

Pri pripravi palačink je različnih okusov nešteto. Gotova zmes Palačinke takoj! je zato na voljo v različnih izvedbah in omogoča, da ustvarite palačinke povsem po svojih željah ali zadovoljite še tako zahtevne palačinkoljubce. S količino dodane vode se lahko odločate, ali boste pripravili debelejše ameriške ali navadne palačinke. Pečene palačinke lahko nadevate tako s sladkimi kot slanimi nadevi, za piko na i pa poskrbite s prelivom ali posipom. Izbirate lahko med pripravljeno zmesjo iz bele, ajdove, riževe in polnovredne pirine moke. Nobena od njih pa ne vsebuje emulgatorjev ali ojačevalcev okusa.