Anja Bordon (Kolagen shot): Od brezposelne mamice treh otrok do nadobudne podjetnice!

21. 10. 2018
Deli
Anja Bordon (Kolagen shot): Od brezposelne mamice treh otrok do nadobudne podjetnice! (foto: Štartaj Slovenija PRESS)
Štartaj Slovenija PRESS

Tretja generacija slovenskih podjetnikov in podjetnic projekta Štartaj Slovenija je naplavila še en produkt, po katerem te dni že pridno posegajo kupci megamarketov Interspar. Gre za pogruntavščino biotehnologinje Anje Bordon, ki je svoj izdelek najprej uporabljala za lastne potrebe.

Potem ko si je s pomočjo številnih prehranskih dodatkov poskušala povrniti zdravje, ki ji je zaradi motnje hranjenja, treh nosečnosti in številnih neprespanih noči močno pešalo, je kmalu ugotovila nekaj stvari.

»Po daljšem času neprekinjenega uživanja prehranskih dopolnil so se pričeli jasno kazati pozitivni učinki na moje telo, zato lahko rečem, da v prehranska dopolnila zares verjamem,« nam je povedala Anja Bordon in nadaljevala: »Tudi zato sem si dolgo sama mešala kolagen in MSM, uživala kapsule vitaminov in mineralov, dokler mi nekega dne ni prišlo na misel, da bi bilo čudovito, če bi lahko vsa ta prehranska dopolnila združila v en sam produkt.«

kolagen shot

Od produkta do svojega podjetja

Anja Berdon, za katero sta bila že študij živilske tehnologije na Biotehniški fakulteti in 7 let dela na mestu razvojne tehnologinje prehranskih dopolnil, vse dokler je po rojstvu tretjega otroka ta služba ni več počakala, je na pomoč poklicala svojega brata, ki dela kot razvojni tehnolog v proizvodnji hitro rastoče industrije prehranskih dopolnil, in skupaj sta našla rešitev.

Nastal je Kolagen shot. Torej prehransko dopolnilo, ki med drugim vsebuje hidroliziran ribji kolagen, MSM, vitamine C, E in B6 ter cink. S to super pomlajevalno mešanico najboljšega, kar nam lahko nudi narava, je nato najprej sebi, potem pa še zainteresiranim drugim, ki so bili pripravljeni preizkusiti njen izdelek, ponudila priložnost, da v svojem telesu sprožijo naravne procese revitalizacije kože, las in nohtov. Kljub sprva majhnemu naročilu so jo odlični rezultati, o katerih so ji poročali njeni prvi kupci, prepričali, da je s svojim prehranskim ’anti-aging’ dopolnilom na pravi poti.

V trenutku, ko se je Anja Bordon odločala za to, da s svojim produktom pogumno zakoraka na svojo pot, dejansko ni imela veliko izgubiti.

»Po končanem porodniškem dopustu za svojega tretjega otroka sem namreč ostala brez zaposlitve. In ker je bil moj tretji otrok relativno nezahteven, sem imela že v času porodniškega dopusta dovolj časa, da ugotovim, kaj bo moja naslednja služba,« nam je povedala. »Popolnoma brez znanja podjetništva sem se leta 2016 in 2017 udeležila kar nekaj podjetniških izobraževanj, med katerimi sta bila tudi startup vikenda v javnem zavodu Cene Štupar – CILJ in v Kikštarterju – Kreativni industriji Kamnik, kjer sem s svojo idejo celo zmagala. Po zmagi so me podjetniki kamniškega podjetniškega kluba povabili na pogovor in tako sem dobila tudi ponudbo za investiranje v moje podjetje. Spominjam se, da sem rekla, da bom odprla s. p., gospodje pa so mi povedali, da so pripravljeni investirati zgolj v d.o.o.«

Ne povsem prepričana vase jih je takrat še enkrat povprašala, zakaj so sploh zainteresirani za vlaganja v ’zeleno’ podjetnico, da bi dobila odgovor: »Zato, ker oddajaš energijo, da bi to lahko šlo!«

In je šlo.

Julija 2017 je Anja Bordon odprla svoje podjetje in v svojo ponudbo s pridobitvijo zagonskih sredstev vključila tudi prehransko dopolnilo Kolagen shot. To je taisti produkt, ki ga je pridno že uporabljala za svoje lastne potrebe.

Nad prve znake staranja

»Po svojem 30. letu sem tako kot številni drugi tudi sama začela opažati prve spremembe na svojem telesu. In tako kot številni drugi sem na ta proces poskušala vplivati z uživanjem kolagena,« je povedala Anja Berdon, ki je svoje telo do takrat še dodatno ’izmučila’ z bulimijo, s katero se je do danes uspešno spopadla, prav s pomočjo svojega super shota pa ji je uspelo znatno nevtralizirati hude posledice, ki jih ta motnja na telesu rada pusti.

»Zaradi lastne izkušnje in moje prejšnje zaposlitve pa tudi s pomočjo spremljanja oglaševalcev na družbenih omrežjih ter raznih skupin na Facebooku, sem vedela, v kakšnem porastu sta poraba in zavedanje o koristnosti prehranskih dopolnil,« je nadaljevala podjetnica, ki je v svoj produkt iz dneva v dan bolj verjela.

In kako ne bi, ko pa kar 40.000 ljudi v Sloveniji po spletnih iskalnikih mesečno vsaj enkrat poišče besedo kolagen, da bi nato ugotovili, da ne gre za nekakšno umetno proizvedeno spojino, temveč za molekulo beljakovine, ki je v naših telesih že prisotna kot gradnik naših celic, kože, las, nohtov in vezivnega tkiva v sklepih. Dodajanje kolagena s prehranskimi dopolnili pa seveda ne bi bilo potrebno, če njega naravna produkcija z leti ne bi začela počasi upadati. Do prelomne točke običajno pride okoli našega 25. leta, ko se produkcija kolagena začne zmanjševati. Ocenjujejo, da začne od takrat v povprečju upadati za kar 1,5 odstotka na leto.

Da bi torej lahko ušli prvim znakom staranja po 30. letu, pozneje pa ohranili vitalnost in mladostnost telesa do kar najvišje starosti, bi bilo po mnenju biotehnologinje in podjetnice Anje Berden smiselno nadomeščati kolagen.

kolagen

Produkt, ki prekaša podobne na trgu

Ker njeno mnenje danes delijo številni, je povpraševanje po kolagenskih prehranskih dopolnilih iz leta v leto večje, povpraševanju pa pridno sledi tudi ponudba.

»Na trgu obstaja kar nekaj prehranskih dopolnil s kolagenom, sama pa sem želela nadgradnjo podobnih produktov, zato so v Kolagen shotu združene vse sestavine, ki kakorkoli pripomorejo k bolj mladostnemu in vitalnemu videzu celotnega telesa. Najprej sem nujno želela združiti dve sestavini, ki dokazano vplivata na stanje kože, las in nohtov, to sta kolagen in MSM,« o svojem produktu, ki se vendarle razlikuje od produktov, ki so ta hip na trgu, hiti pripovedovati Anja Berden in nadaljuje: »Dodali pa smo jim še vitamine in minerale, ki pripomorejo k temu, da telo samo tvori več kolagena kot sicer.«

kolagen shotNavdušena nad prvimi rezultati s Kolagen shotom v praksi je Anja Berden svoj produkt ponudila trgu. Zaradi manjka izkušenj in nizkega proračuna za oglaševanje jo je sprva močno skrbelo, ali bo glas o produktu sploh dosegel ljudi, nato pa se je na njeno veselje začela novica o njem naglo širiti od ust do ust.

»Dogajali so se ponovni nakupi, tako da smo kmalu lahko izvedli dosti večjo proizvodnjo.«

Skupaj z vse večjim uspehom pa je seveda prihajalo tudi do težav.

»V celoti sem se posvetila prodaji prek spleta in Facebooka, kar je pomenilo, da sem s tem v veliki meri izpostavila sebe. Ker pa so mi dolga leta bulimija odvzela veliko samozavesti in zaupanja vase, sem se znašla pred naslednjo veliko težavo. Skupaj z veliko pozitivnega odziva javnosti na družbenih omrežjih so namreč prišle tudi prve kritike. In te so me močno prizadele,« je iskrena Anja Berden. »Ljudem sem morala nenehno razlagati, da Kolagen shot ni produkt, ki bi nudil gurmanski užitek, temveč je produkt, ki daje rezultate. Da pa bi prišlo do rezultatov, seveda ni dovolj le 20 dni uporabe tega produkta. Žal bi vsi radi viden rezultat takoj, in če ga ni, je tu takoj slaba volja, ki ji sledi tudi kakšna obtožba, da zavajam kupce z neresničnimi trditvami o izdelku. Če bi me ljudje malo bolje poznali, bi vedeli, da se nikoli ne bi izpostavila z nečim, kar ne deluje.«

Kljub vsemu je Anja zdržala in se naučila vse odzive jemati pozitivno.

»Vem in verjamem, da je v popolnoma vsaki stvari, ki se nam v življenju zgodi, nekaj dobrega. Nekaj, kar nas naredi boljše. In vem, da tudi z negativnimi opazkami samo rastem. Jaz in moje podjetje. Poleg tega sem se v letih zdravljenja bulimije naučila, da že ob zaznavi depresivnih misli takoj ukrepam. Zaradi bolezni sem spoznala mnogo različnih tehnik, s katerimi si lahko pomagam, ko misli niso samo pozitivne. Tek, sprehodi z otroki v naravo in vse tehnike Access Counsciousnessa me vedno spravijo v dobro voljo in mi dajo novega zagona.«

Da ji je vse to zares lahko uspevalo tako, kot ji je uspevalo, se lahko Anja Bordon zahvali tudi podpori dveh moških. Eden od njiju je njen brat, katerega podpora pri izvedbi proizvodnje je bila neprecenljiva, drugi pa njen partner Miha.

»Drugih zaradi svoje negotovosti in strahu pred neuspehom nisem kaj dosti spraševala za mnenje, pa čeprav sem ob odprtju podjetja večinoma prejemala same pohvale. Večina njih se je nanašala na dejstvo, da sem se kot mamica treh otrok sploh lotila podjetniške poti.«

In čeprav je bilo tudi njo strah, kako bo usklajevala delo v lastnem podjetju in starševske naloge, se je s pomočjo Mihe in njegovih staršev nazadnje vse lepo izšlo.

Pravljica po imenu Štartaj Slovenija

Največjo potrditev, da se je odločila prav, pa je prišla letos, ko je bil njen produkt izbran v osmerico produktov tretje sezone projekta Štartaj Slovenija.

»Za moje podjetje je Štartaj Slovenija pravljica, zame osebno pa ob toliko dogajanja trenutno tragikomična drama. :)  Malo heca z nekaj resnice. Mislim, da še nisem čisto dobro dojela, da je moj izdelek na Intersparovih policah na posebnem mestu, med osmerico izdelkov Štartaj Slovenija. Počasi mi postaja jasno, kaj to pomeni za prepoznavnost moje blagovne znamke in z vsakim dnem raste hvaležnost do vseh ustvarjalcev oddaje. Njihova pomoč je res vsestranska. Priznati moram, da si nisem predstavljala, kako velik je ta projekt in kako bo vplival name. V delu in dogajanju sem vedno uživala, to me pravzaprav polni z energijo. Bulimija me je naučila, da svoje misli in občutke povem na glas, saj je to mnogo boljši način izražanja kot zapiranje vase, nažiranje s hrano in gledanje v wc školjko, kot sem to počela včasih. Zato je moj odziv vedno iskren in upam, da vsi ustvarjalci oddaje čutijo hvaležnost za ves trud in energijo, ki so jo vložili vame. Njihov odnos ni samoumeven – iskrena hvala! «

Interspar

kolagen shot

Želite podpreti zgodbo Anje Bordon in njen produkt?

To lahko storiti z nakupom izdelka Gaia Naturelle – Kolagen shot.

Skupaj s preostalimi produkti letošnjega projekta Štartaj Slovenija ga boste našli v vseh megamarketih Interspar po Sloveniji.

GAIA NATURELLE – KOLAGEN SHOT

Kolagen shot je prehransko dopolnilo za mladosten videz kože, čvrste nohte in sijoče lase. Omogoča priročen vnos kolagena, hialuronske kisline, MSM-ja in vitaminov za ohranjanje mladostnega videza in vitalnosti. Uporaba je preprosta. Dopolnilo ima okus granatnega jabolka. Prvi učinki so opazni že po nekaj tednih jemanja.

Kolagen je beljakovina, ki predstavlja približno 75 % naše kože. Če ga telo proizvede dovolj, je koža elastična, sijoča, lasje močni in lepi ter nohti čvrsti. Skrbi za prožnost sklepov, za vzdrževanje mišične mase, krepi pa tudi vezi in kite. Po 20. letu starosti začne sinteza kolagena v telesu upadati, vsako leto pade za približno 1,5 %, torej se njegova vsebnost do 45. leta zmanjša za več kot 35 %. Zunanji učinki tega procesa so večja izraženost gub, drobnih linij in suhost kože, krhkejši nohti, suhi lasje brez sijaja in boleči sklepi. Z uživanjem kolagena (daljše časovno obdobje) ohranjate vitalnost telesa in mladosten videz. Poleg kolagena Kolagen shot vsebuje tudi MSM, mineral lepote, ki skrbi za naravno produkcijo kolagena in keratina, vitamin C, ki pomaga pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože, vitamina B6 in E, biotin ter cink, ki prispeva k ohranjanju zdrave kože, las in nohtov.

Kolagen shot je priročen za uporabo, saj vsak dan spijete samo eno merico, ki je ni treba predhodno pripravljati. Dopolnilo ima odličen okus po granatnem jabolku, pripravljen je s sladili, brez sladkorjev in maščob.

Več o produktu si lahko preberete tudi na Anjini spletni strani GaiaNaturelle, na katerem piše poučen blog, prisotna pa je tudi na Facebooku in Instagramu.