Viny& Greta: Dobra hrana je družinski običaj

Viny& Greta: Dobra hrana je družinski običaj (foto: arhiv Štartaj Slovenija) arhiv Štartaj Slovenija
Vir: Jana
1. 12. 2017

Začinite življenje po francosko - drobna skrivnost tradicionalne francoske kulinarike in slovenski kulinarični preporod sta krivca, da so ob pravem času na pravem mestu.

Gregor in dva Andreja so tesno povezani že vrsto let – športno in poslovno. Ljubiteljsko srfanje, gorsko kolesarjenje in planinarjenje so postavili ob bok 20-letnim pestrim delovnim izkušnjam, dobrim delovnim navadam in čutu za odgovornost. Domačemu štajerskemu kisu so primešali izbrano sadje, ki na brbončicah pusti kislo-sladek kontrast, jed obogati s harmonijo, vas pa prelevi v vrhunskega šefa. Z njim dokazujejo, da sta včasih potrebna le domišljija in kanček drznosti, da doživimo najboljše okuse ... In ker beseda 'vinaigre' v francoščini pomeni kis, so svojemu podjetniškemu otroku nadeli preprosto ime: Viny& Greta.

Kuhinja je inovativen kotiček. Se pogosto sučete v njej?

Seveda. V njej radi izživimo potrebo po inovativnosti, ker omejitev praktično ni. Dobra hrana nam veliko pomeni, poleg tega pa predstavlja pomemben družinski običaj, kjer se po dnevnih obveznostih dobimo za isto mizo, podelimo zgodbe in se nasmejemo neredki smešni prigodi.

Imate občutek, da smo Slovenci dovolj zreli za tako eksotičen kulinarični dodatek?

Tako Slovenci kot tudi ljudje po svetu so v povprečju nagnjeni k tradicionalnim okusom. Ker se v Sloveniji dogaja preporod in ker gre za odličen kontrast okusov, preprosto in raznoliko možnost uporabe, smo prepričani, da je okolje zrelo za naše izdelke. Ljudje lahko spoznajo novo paleto okusov in nov pristop k okusu jedi. Nad prelivi so v veselje staršev pogosto zelo navdušeni tudi otroci, saj solate in jedi, ki so sicer bolj nuja kot užitek, za njih postanejo poslastica.

V podjetništvu se očitno znajdete tako dobro kot s kuhalnico v roki.

V podjetništvu se vsekakor znajdemo, v domači kuhinji pa prav tako, čeprav se nam včasih zdi, da ima kulinarika neprimerno več dimenzij.

Čigave kritike so za vas najpristnejše?

Vsi imamo doma iskrene in včasih neizprosno kritične preizkuševalce. Nič nam ni bilo prihranjeno.

So vas do sodelovanja pripeljale podobne življenjske vrednote?

V poslovnem svetu je pomembno zaupanje in podoben pogled na strateške odločitve. Imamo podoben odnos do življenja, radi si sami narekujemo tempo in vsebino tega in ker verjamemo, da smo lahko uspešni, smo se opogumili in stopili iz predvidljivega vsakdana korporativnega okolja. Podali smo se na mnogo bolj tvegano, a popolnoma svojo poslovno pot. Druži pa nas tudi podoben smisel za humor, ki nam ga ne manjka.

Besedilo: Neja Drozg // Fotografije: Arhiv Štartaj Slovenija

Priporočamo