Enisa Brizani: Vedno bolj se vračamo k temu, kar nam je bilo nekoč na voljo

Enisa Brizani: Vedno bolj se vračamo k temu, kar nam je bilo nekoč na voljo (foto: Aljoša Rebolj) Aljoša Rebolj
Vir: Story
14. 12. 2019

“Včasih se stvari v življenju ne iztečejo, kot bi si želeli. Takrat se je treba prilagoditi,” je prepričana Enisa Brizani, novopečena podjetnica, ki je splet družinskih okoliščin obrnila v svojo korist.

Naklonjenost do domačih zdravil ji je bila skorajda položena v zibelko. Spomni se, kako sta babici v domače žganje namakali hermeliko ter ob bronhitisu prepražili por, ga zavijali v plenico in jo otrokom položili na prsi, in kako sta v vneta ušesa dajali netreskov sok. »V te stvari verjamem. Vedno bolj se vračamo k temu, kar nam je bilo nekoč na voljo. Prav in bolje je tako. To ne pomeni, ko so težave večje, da ne obiščemo zdravnika, le to, da si do takrat lahko v večni primerov pomagamo tudi sami. Na vrtovih in travnikih namreč raste veliko zdravilnih rastlin in prav vsak si lahko naredi svoj domači izdelek,« pripoveduje Enisa. Njena je Magea – magnezijeva krema iz naravnih sestavin, ki je nastala po naključju. Teh ne prepoznamo vedno, včasih gredo celo mimo nas: »Če pa jih prepoznamo, potem se jih splača zgrabiti.« Štajerka je priložnost zgrabila z obema rokama in se umestila v finalno osmerico projekta Štartaj Slovenija.

Študirali ste kemijsko tehnologijo, magistrirali pa iz medijske produkcije. Kaj ste po srcu?

Po srcu sem brez dvoma naravoslovka. Na upravi mi ni bilo težko preklopiti, ker je bilo, v narekovaju, nekaj naravoslovnih predmetov. Denimo statistika in ekonomija. Na fakulteti za medije mi je bilo določene teorije precej težko dojeti, zlasti zato, ker tematike niso osnovane na otipljivih formulah kot pri naravoslovju.

Zasledila sem, da se je ideja za Mageo rodila leta 2018, ob gledanju oddaj Štartaj Slovenija. Kaj je v vas vzbudilo željo po samostojnem podjetniškem podvigu?

Zgodbe z izdelki so resnično neverjetne. Minulo leto sem v nekem trenutku pomislila, kako raznovrstne stvari ljudje počnejo, kaj vse se jim porodi v mislih. Bila sem malce razočarana, ker sama nimam ideje ali produkta – in takrat je tako ostalo.

Nato ste spoznali uporabnost in prednost magnezija.

Ko sem raziskovala, kako bi lahko pomagala sinu, ki je imel zaradi napornih treningov težave z mišičnimi krči in utrujenostjo v nogah, sem ugotovila, da bi mu lahko pomagal magnezij, absorbiran skozi kožo. Na polici v dnevni sobi sva imela magnezijevo olje, hladilni gel in protibolečinsko kremo. Prvi izdelek sem kupila, nato sem olje začela izdelovati sama. Obema je priskočil na pomoč pri športnih aktivnostih. Spomnim se, kako sem nekoč dejala, da lahko magnezij pretvorim. Takrat se je to zdelo boj kot ne za šalo, vendar sem se pozneje poskusa pogumno lotila.

Kar se je izkazalo za pravilno odločitev. Potemtakem se lahko strinjate z rekom, da so otroci največji navdih. Prav vaš sin je torej 'krivec' za rojstvo Magee.

Med njegovim odraščanjem je bil moj čas seveda posvečen njemu, njegovemu šolanju in športu. Dnevi so bili videti tako, da sva po šoli hitela na trening nogometa, po treningu domov pisat nalogo, se učit in kuhat. Ko sem še sama začela obiskovati fakulteto, sta mi pomagala moja družina ali njegov oče.

Vas sin še danes navdihuje pri delu?

Absolutno so to stvari, ki jih počnem za naju, za najino dobro.

Sta velika zaveznika?

Tako kot on ve, da se v vsakem primeru lahko zanese name, se lahko tudi jaz nanj. Mislim, da imava trden odnos. Zelo sem ponosna nanj, on name verjetno tudi.

Kakšne vrednote želite prenesti nanj?

Kar sem prenesla nanj, sem že. Pravijo, da otroka naučiš odnosa do različnih stvari do 6. leta. Ko je odraščal, sva sicer imela nekaj nesporazumov glede tega, kaj je prav in kaj ne, ampak nama je to uspelo preseči. Danes je samostojen, priden mladenič. Vrednote, ki so nama blizu, so družina, moralne vrednote, kot so prijaznost, poštenost, vljudnost, izobrazba in delo. Menim, da mi je to kar uspelo.

Zasledila sem tudi vašo misel, da ste se, ko ste snovali idejo, soočali s strahovi – in jih tudi presegli. Kako ste prišli do tega spoznanja?

Strahovi so izvirali iz tega, da je bil produkt zgolj v osnovni obliki, obstajala je samo ideja, recept. Embalaža je bila kupljena v trgovini oziroma prek spleta, vse sem pripravljala doma. Zavedala sem se, da to ni prava pot, nisem pa vedela, kje kupiti vse potrebno. Zato o prijavi najprej nisem resno razmišljala, čeprav sem jo ves čas imela v mislih. Sodelavec je v šali dejal, da lahko rečejo več kot ne. Anja, dekle, ki je ustvarilo Kolagen shot v minuli sezoni, pa mi je dejala, naj sploh ne razmišljam preveč, da bom dobila vso potrebno pomoč in podporo. Podala sem se v neznano, poslala prijavo in bila prepričana, da iz tega tako ali tako ne bo nič.

Kaj je bila največja ovira, ki ste jo morali preskočiti?

Pravzaprav nič, kar se ne bi dalo rešiti. Težko je bilo usklajevanje, časovna stiska je venomer prisotna. Zdi se, da je bilo veliko težje preseči v mislih dejstvo, da se bom morala izpostaviti. Da bo vsa Slovenija vedela, kdo in kaj sem.

V tujini je tovrstna uporaba magnezija namreč veliko bolj razširjena kot pri nas. Kakšni so bili prvi odzivi na produkt?

Neverjetno dobri. Sicer sem se zavedala, da večina ljudi dermalnega nanosa magnezija ne pozna in ne uporablja. Ravno s tega vidika se mi je zazdela dobra tržna niša in očitno se nisem zmotila.

Do Magee vas je pripeljala želja po raziskovanju. Ste velika radovednica po duši?

Seveda. Ko se za nekaj odločim, potem to hitro raziščem. Takrat ni več poti nazaj. Tudi če nisem povsem prepričana, če nekaj ne znam, sem dovolj optimistična in pogumna, da se teh stvari tudi lotim. Očitno moja intuicija dobro deluje oziroma znam iz tega, kar mi življenje ponudi, izkoristiti najbolje. Življenjski načrt – najprej izobrazba, nato služba, stanovanje in otroci – je pri meni obrnjen na glavo. Na prvem mestu je otrok in šele nato vse drugo. In tako, kot je vsaka stvar za nekaj dobra, je bilo pri meni očitno dobro to, da sem imela otroka pri tako mladih letih.

Bi lahko dejali, da se dobro počutite v koži podjetnice?

Presenetljivo dobro. (smeh)

Menite, da bo Magea ostala del vašega življenja ali se po tihem kuha še kakšna podjetniška želja?

Zagotovo. Četudi bi se zgodilo, da mi ne bi uspelo, o čemer sicer ne razmišljam, ker v izdelek verjamem, jo bomo še naprej izdelovali in uporabljali. Lahko bi rekla, da sem na noge postavila tri otroke – Adrijana, bokserja Barta in Mageo. (smeh)

Magnezij je eden od najpomembnejših mineralov, ki vpliva na delovanje našega telesa, zato je Magea kot nalašč pisana na kožo tistim posameznikom, ki se borijo z mišičnimi in menstrualnimi krči, nespečnostjo, utrujenostjo in izčrpanostjo. Krema vsebuje različna eterična olja, ki se dopolnjujejo po aromaterapevtskem učinku in vonju. Eterično olje zelenke pomaga povečati lokalno prekrvavljenost in odpravljati vnetna stanja, eterično olje evkaliptusa sprošča utrujene mišice, eterično olje limonske trave pa usahlim mišicam vrača tonus. Eterično olje poprove mete vsebuje aktivno učinkovino, ki v kombinaciji z mentolom deluje protibolečinsko, blaži krče in ustvarja prijeten hladilen občutek na površini kože. Kremi so dodani tudi kokosovo maslo ekološke predelave, glicerin in čebelji vosek – ne vsebuje umetnih parfumov, arom in barvil. Ni testirana na živalih in ne vsebuje konzervansov.

Nova Story že v prodaji

Story