Ervin Presiček: Gogix je le otroška oblika mojega poklicnega dela

30. 11. 2019 | Vir: Story
Deli
»Uvrstitev sestavljanke GOGIX med Sparovo finalno osmerico v projektu Štartaj Slovenija vidim kot vpliv usode, ki te v življenju včasih preseneti,« pravi Ervin. (foto: Aljoša Rebolj)
Aljoša Rebolj

Ervin Presiček že od preloma tisočletja deluje kot samostojni podjetnik, zdaj pa svetu prvič podarja lastni startup projekt – je idejni oče perspektivne igre Gogix oziroma zdravila za uravnoteženje digitalnega in fizičnega sveta.

Po izobrazbi ste univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva in že od samega začetka svoje poklicne poti se ukvarjate s projektiranjem gradbenih konstrukcij. Kje ste dobili navdih za zasnovo izdelka?

Sestavljanka Gogix je le otroška oblika mojega poklicnega dela. Ni se rodila samo iz njega, ampak je nekako zorela s časom, kot odziv na pomanjkljivosti nekaterih igrač. K njenemu rojevanju je ne nazadnje pripomoglo tudi opažanje, da se otroci preveč posvečajo digitalnim medijem in jim zaradi tega pešajo ročne spretnosti.

Ste v idejo tako verjeli, da ne glede na indice ali pomisleke pri vas skorajda ni bilo dvoma, da ne bi uspelo? Ste svoj izdelek v fazi raziskovanja testirali na sebi ali bližnjih ter tako dobili tudi njihovo mnenje?

Pred prijavo patenta za sestavljanko Gogix sem preverjal, ali so na trgu podobni izdelki. Seveda obstajajo takšne in drugačne sestavljanke, ampak je prevladala vera v enkratnost moje. Ko sem videl odziv otrok, pa sploh ni bilo dileme o nadaljevanju. Že po odzivih mojih bližnjih in prijateljev na prve prototipe ni bilo sledi dvomov, ali projekt nadaljevati. Med množico vzpodbudnih besed se je našel tudi kakšna misel z dvomom, a jim nisem dajal pomena. Če sedaj pogledam nazaj, bi ravno tem mislim moral dati največ pozornosti.

Ste imeli pred očmi morda tudi kakšen svetel poslovni zgled iz okolice?

Najbrž so vse igrače, ki smo jih uporabljali, s svojimi karakteristikami vplivale na razvoj ideje za mojo sestavljanko.

Katera faza pri udejanjenju projekta od izvorne ideje do postavitve na trg je bila najzahtevnejša?

S časom se je izkazalo zmotno moje prepričanje, da bodo največji problemi z razvojem in proizvodnjo. Največji problem je zame trgovski del, ki mi je najbolj tuj in mi še vedno pomeni največji izziv, zato sem se tudi odločil za Štartaj Slovenija.