Od brezglutenskih tort do lastnega startupa z granolo!

4. 11. 2018
Deli
Od brezglutenskih tort do lastnega startupa z granolo! (foto: Štartaj Slovenija Press)
Štartaj Slovenija Press

Moja presna granola je še en produkt izpod rok slovenskega podjetniškega para, ki se mu je uspelo uvrstiti med osmerico tretje generacije projekta Štartaj Slovenija. In čeprav je za Grego in Tino Teršek to prva izkušnja v inovativnem podjetništvu, sta ta hip lahko več kot zadovoljna.

O tem, kako uspešna bo na trgu njuna pogruntavščina in ali se bo v Sloveniji zares prijela, pa boste odločili vi, kupci in kupke v megamarketih Interspar v Sloveniji.

Multipraktika se lotita svojega posla

Za Grego in Tino Teršek je bil vstop na slovenski prehranski trg z Mojo presno granolo resda premieren, a v svetu posla nista novinca.

»Grega je po izobrazbi diplomirani ekonomist, jaz pa sem diplomirana inženirka grafične tehnike,« nam je hitela pripovedovati Tina in nadaljevala: »Pred tem projektom sva počela mnogo stvari: od uvažanja ekološke kozmetike, do pisanja člankov za revije, vodenje gostinskega lokala, pa kluba borilnih veščin. Ja, poskušala sva marsikaj, a vedno le tisto, kar naju je v danem trenutku zares veselilo.«

Čeprav nobeden od njiju ni rasel v družini, v kateri bi cvetela podjetniška miselnost, in sta si podjetniški duh morala privzgojiti kar sama, pa so jima bili njuni domači v veliko podporo.

»Želela sva namreč opravljati delo, ki naju veseli, izpopolnjuje in nama daje svobodo. Se mi zdi, da sva z Grego od nekdaj kazala voljo in zanimanje za številne stvari in bila v njih tudi precej uspešna, in verjetno je bilo že takrat slutiti, da bova iskala lastno pot.«

Antialergensko poslanstvo

Pri Tini se je vse skupaj začelo že, ko se je pred leti z veliko prirojene ustvarjalnosti lotila presnih, veganskih in brezglutenskih tort. Prav vsaka, ki jo je ustvarila, je bila namreč unikatna. In k prav vsaki je pristopila nadvse osebno.

»Tako jih ustvarjam še danes. K nama je prihajalo vse več ljudi z najrazličnejšimi alergijami in drugimi težavami, ki so bile posledica uživanja določene vrste hrane,« ve povedati Tina Teršek. »Prav njihovo navdušenje in želja po takšnih in podobnih izdelkih naju je nato vzpodbudila, da sva si želela izdelati izdelek, ki bi ga lahko uživali vsak dan, ne samo ob posebnih priložnostih, in ta produkt umestiti tudi med slaščice.«

Potem sta po naključju odkrila zemeljske mandlje.

In takrat se jima je porodila ideja.

»Spomnim se trenutka, ko sem prvič prijela zemeljski mandelj, ki je bil po otipu in okusu popolnoma drugačen od predstave, ki sem jo imela ob naročilu prek spletne strani iz tujine. Najina prva misel je bila, kako bi ta čudovit, a trd gomolj predelala v izdelek, ki bi bil uporaben za širšo rabo. Ob prvem mletju sem namreč polomila sekljalnik,« v smehu še pripoveduje Tina.

Tako sta z nekaj prizkušanja in veliko raziskovanja po spletu izdelala lastno, povsem unikatno granolo iz zemeljskih mandljev, ki se je zaradi svoje sestave lahko pohvalila s popolno nealergenostjo.

granola

V svoj izdelek sta verjela oba

»In potem sva iskala po spletu nekaj podobnega, a tega nikakor nisva našla. Tudi zato se nama je najina ideja zdela še bolj izvirna, izvirnost pa obljublja večje možnosti za uspeh.«

granolaTina, ki se v življenju najraje zanaša na intucijo, je bila navdušena, malce bolj zadržan pa je bil bolj prizemljeni Grega. Čeprav sta v izdelek verjela oba, je Grega pred skokom na trg projekt dodobra proučil še s finančnega vidika.

»Vse se je tudi sicer nenehno vrtelo prav okoli financ. Vedela sva, da imava odličen izdelek, nisva pa ga mogla predstaviti širši okolici. Imela sva zagon, ki pa ga je z vsakim opominom za neplačan račun malce zmanjkalo. A sva vseeno vztrajala,« o njunih začetkih samostojne podjetniške poti razlaga Tina. »Grega je nenehno izvajal kalkulacije, potem pa sva poskušala znova in znova. Vse te izzive sva na koncu zmogla premagati zgolj z obilo lastne voljo in zaupanja v to, kar počneva in verjameva.«

Ker sta skratka začenjala iz nič, je tehtnico na koncu premaknil šele odziv ljudi na njunih malih zasebnih degustacijah. Odzivi so bili namreč vedno znova nadvse pozitivni. Takrat jima je prepotrebne pomoči vlila še podpora staršev in bližnjih, ki niso skoparili niti s konkretno pomočjo.

»Ko so videli, da vztrajava in misliva resno, so nama marsikdaj pomagali tudi finančno, pa čeprav z vrečko polno hrane, če ni šlo drugače. Med nastajanjem tega projekta pa pozneje tudi z varstvom najinih hčera, saj sva bila po cele dneve v proizvodnji.«

Odskočna deska s Štartaj Slovenija

Svoj projekt sta prijavila tudi na letošnji Štartaj Slovenija in uspela!

»Uvrstitve sva bila zelo vesela, a zelo verjetno ta hip sploh še ne dojemava vsega. Vsak dan se trudiva po najboljših močeh, se učiva in srkava znanje in podporo skrbnikov ekipe Štartaj Slovenija z Matijo Goljarjem na čelu. Zdaj sva končno dobila pravo priložnost, da svoj izdelek pokaževa in predstaviva vsej Sloveniji, ob tem pa si seveda želiva, da bo Moja presna granola prepričala Slovence in Slovenke vsaj tako, kot je naju,« sta se zakonca Teršek hitela zahvaljevati za vso pomoč, ki sta jo v zadnjih tednih dobila od širše ekipe Štartaj Slovenija.

Kljub veliki sreči, ki sta jo z uvrstitvijo med osmerico letošnje generacije podjetnikov Štartaj Slovenija imela, pa Terškova pri promociji svojega izdelka izdatno pomagata še sama. Pred kratkim sta prenovila svojo spletno stran Drobtinka, dejavna sta na istoimenski Facebook strani, pridno objavljata vsebine na Instagramu, splavila pa sta celo svoj YouTube kanal, ki pa šele mora zares zaživeti.

Da sta z Mojo presno granolo Terškova več kot očitno na pravi poti, pa gre verjeti tudi zato, ker ...

»... se nisva zgledovala po drugih, temveč sva izhajala iz lastnega občutka, izkušenj in z veliko željo, da bi pomagala tistim, ki tak izdelek potrebujejo. Poskušala sva ujeti za naju tisto pravo priložnost, ki bi nama dala možnost, da končno izpeljeva projekt do konca.«

Štartaj Slovenija priporoča

granola

Moja presna granola je hrustljav hranljiv obrok, ki si ga lahko pripravite za zajtrk, malico ali večerjo. Glavna sestavina so zemeljski mandlji (chufa), ki niso oreški, temveč gomolj rastline tigrova trava. Ekološka, presna in veganska dobrota je na voljo v petih različnih okusih ter je brez glutena, laktoze, oreškov in vsebuje le naravno prisotne sladkorje.

Moja presna granola niso kosmiči, so precej več kot le to. Ker so izdelani s presno pripravo, ohranjajo hranljive snovi. Ključna prednost Moje presne granole pred drugimi kosmiči in njim podobnimi izdelki pa je glavna sestavina, zemeljski mandlji, ki so pravzaprav gomolji rastline tigrova trava ter so bogat vir vlaknin.

S petimi različnimi okusi in dodatki po svojem navdihu si lahko vsak dan pripravite drugačno kombinacijo okusov. Izbirate lahko med Jabolčno pravljico, Nežno jagodo, Hudim kakavom, Pregrešno pomarančo in Zmešano banano. Izbrano Mojo presno granolo prelijte z rastlinskim napitkom, mlekom, jogurtom ali drugim poljubnim prelivom, dodajte svojo skrivno sestavino in pripravljeni ste na 'živ' obrok s hranljivimi snovmi. Mojo presno granolo lahko uživate tudi naravnost iz vrečke, na poti, izletu ali kar na domačem kavču.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec