Kuhar Luigi Petrella ve, kako se stvari streže; za to je 'kriva' tudi mama

17. 11. 2019 | Vir: Story
Deli
Kuhar Luigi Petrella ve, kako se stvari streže; za to je 'kriva' tudi mama (foto: Aljoša Rebolj)
Aljoša Rebolj

Ko zadiši po avtentični recepturi prekaljene italijanske mojstrovine, bi bila huda krivica, če bi ostali lačnih ust. Kuharski as Luigi Petrella ve, kako se stvari streže.

Ko nas posrka hiter tempo življenja, se iz urnika pogosto izmuzne čas za kuhanje, predvsem pa navdih zanj. Petrella pozna formulo za pregreho brbončic iz prve roke. Kako tudi ne, saj so omake narejene prav po navdihu njegove mame – na pristen italijanski način.

SLOVO OD OTROŠKIH SANJ O POLICISTU

“Najlepši spomini me vežejo na konce tedna, ko je bila vsa družina doma in je mama začela kuhati že navsezgodaj. Takrat me je prebujal vonj po hrani. In ko se je obrnila stran od štedilnika, sem vedno pokušal, kaj je pripravila,” je nostalgični Luigi. Vihtenje kuhalnice mu je bilo brez dvoma položeno v zibelko. Z njo sta se prvič spoprijateljila poleti, ko je štel rosnih 15 let, takrat je namreč mama potrebovala pomoč v kuhinji in zdelo se je, da se od tistega trenutka ne bosta nikoli ločila. In tako je tudi bilo – otroškim sanjam navkljub, da postane policist, saj je bil njegov stric komandir na policijski postaji. Izoblikovale so ga ulice Neaplja, druženje z vrstniki: “Domov smo se vračali šele zvečer, na večerjo. Mama je morala povzdigniti glas, da sem prišel domov,” se spominja z nasmeškom.

OD MILANA DO MENORKE

Njegova mama je služila kruh v lokalni restavraciji. Od tod tudi izvira njegovo navdušenje nad preprostimi jedmi, kot so raguji, lazanje in testenine vseh vrst. Manj je več je bil materin nasvet, ki si ga je za uho zapisal vse do današnjega dne. Gre pač za ideologijo, ki ga je spremljala med vestnim nabiranjem kuharskih izkušenj, ki jih je pridobival po vsej Italiji. Od Milana do Riminija in Bologne, poti so ga zanesle tudi v Španijo, v mestece Menorka. Šele nato je na svoj račun prišla podalpska deželica. Nekateri se ga verjetno spominjate iz resničnostnega šova Gostilna išče šefa, odskočne deske, ki mu je odprla vrata za maraton po slovenskih restavracijah. Danes so sanje postale resničnost – postreže vam lahko z vnaprej pripravljenimi mesnimi in zelenjavnimi omakami Alla Luigi iz slovenskega mesa in avtohtonih italijanskih paradižnikov. Gre za gurmanski sladkorček, ki ga je pod svoje okrilje vzel celo projekt Štartaj Slovenija. Izdelek lahko kupite v vseh trgovinah Interspar v Sloveniji.

BREZ SKRIVNOSTI

Luigi jih nima, pove brez dlake na jeziku. Njegovi izdelki so preprosti, vendar z intenzivnim domačim okusom. Zato verjame vanje in je prepričan, da bodo navdušili Slovence: »Vsak dosedanji podjetniški podvig je bil zame novost, saj sem se na novo podajal v tovrstni svet. Vsakršno reševanje težave je pomenilo izziv.« Največji zalogaj? Prav kuhanje omak. »Moral sem se prestaviti proč od domačega štedilnika v proizvodnjo, in to v zelo kratkem času,« pripoveduje. Nato je prišlo na vrsto odrekanje prostemu času in nameniti je bilo treba vse atome moči v proizvodnjo omak. Rezultat: danes lahko štiri različne omake pojeste brez slabe vesti, saj so brez ojačevalcev okusa in brez konzervansov. Naj bo vsak dan nekaj posebnega.

In za konec še italijansko izročilo pri vas doma:

  • Omako bolognese lahko uporabite pri pripravi lazanje.
  • Z veganskim ragujem obložite testo za pico ali ga dodate zrezkom.
  • Govejemu golažu in mesnim kroglicam priložite polento, pire krompir ali kruhove cmočke

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave