Mark Kališnik in Tina Berlec za svoje, potem pa še za vse ostale slovenske mul’ce!

Mark Kališnik in Tina Berlec za svoje, potem pa še za vse ostale slovenske mul’ce! (foto: Štartaj Slovenija Press) Štartaj Slovenija Press
14. 10. 2018

Ker se po jutru dan pozna, prazen žakelj pa do večera tudi ne stoji pokonci, je polnovreden in zdravobrok vitalnega pomena tako za dober start kot zaključen našega vsakdana.

Mark Kališnik in Tina Berlec sta se zaradi svojih otrok tega še nekoliko bolj zavedala, iz nuje po najboljšem začetku dneva tako zase kot za svoja otroka pa pozneje dobila še odlično poslovno idejo, ki se ji je uspelo uvrstiti med osmerico tretje sezone projekta Štartaj Slovenija.

Potem ko sta za svoja otroka najprej zaman iskala hitro pripravljen, a nič manj zdrav jutranji ali večerni obrok, sta na koncu za pravo mešanico povsem naravnih, biološko pridelanih in okusnih sestavin za popoln obrok poskrbela in nato pridno kuhala kar sama.

Prav odsotnost takšnih produktov na trgu jima je pozneje dala misliti, da bi svoje zares okusne in zdrave obroke ponudila vsem, ki si zase in za svoje najbližje želijo enako. Torej le najboljše.

Z domače mize na trgovsko polico

Tako je nastal Mul’c – popoln obrok v štirih različicah. Za njihove slastne okuse namreč skrbijo slovenski orehi in lešniki pa tudi bio kakav in bio kokos.

''Najin način življenja je v sožitju z naravo. Na tak način vzgajava tudi svoja otroka. Zdravo prehranjevanje je še posebej pomembno v obdobju otrokove rasti in razvoja, zato že od vsega začetka skrbiva, da najina otroka jesta zdravo in naravno hrano,'' sta nam povedala novopečena podjetnika in nadaljevala: ''Mul'c je točno to! Sestavljen iz samih naravnih sestavin in hkrati okusen, naša jutra pa se pri nas redno začenjajo prav z njim."

Ker dobri zgledi vlečejo

"To je najina prva podjetniška izkušnja," pove Tina, ki je po izobrazbi univerzitetni diplomirani organizator, medtem ko je Mark slaščičar.

"Sama sem bila pred tem zaposlena v kadrovski agenciji, pred tem pa deklica za vse v majhnem trgovskem podjetju. Mark je bil pred tem 10 let zaposlen na delovnem mestu skladiščnika, še prej pa 10 let na delovnem mestu hidroizolaterja. Nobeden od naju ni odrasel v podjetniški družini, ravno nasprotno, oba sva iz delavskih družin. O podjetništvu sva pred časom le razmišljala in si tega le potihoma želela."

Pobuda, da se s svojim produktom pridružita številnim dobrim slovenskim zgodbam podjetništva, je dozorela prav skozi spremljanje minulih sezon projekta Štartaj Slovenija. Prav zgodbe v oddajah predstavljenih podjetnikov so ju namreč prepričale, da je vse mogoče, če si le dovolj pogumen, vztrajen in delaven.

"To pa za naju zagotovo velja."

In sta se lotila dela.

"Najprej sva preiskala trg in ugotovila, da nekaj podobnih izdelkov sicer že obstaja na njem, vendar so povečini le praznega okusa. Ker pa je nama zelo pomembno, da hrana ni samo naravna in biološko pridelana, temveč tudi, da je okusna, sva vedela, da imava v rokah pomembnega aduta. Prav okus je v naši kuhinji namreč vedno na prvem mestu!"

Naredila sta Mul'ca, ki jima je bil tako všeč, da sta ga najprej ponudila v pokušnjo sorodnikom in prijateljem, ti pa so se nanj odzvali s hvalospevi.

"Ravno zaradi pozitivnih povratnih informacij sva še toliko bolj verjela v svoj izdelek in si želela, da ga ponudiva na trgu, z željo, da bi zdravo in okusno jedli tudi drugi ljudje, ne samo mi."

Pomoč na podjetniški poti je dobrodošla

Po kar nekaj neprespanih nočeh pa tudi kakšnem glavobolu, ki jima ga je prizadejal kakšen še posebno trd podjetniški oreh, jima je na koncu uspel veliki met.

S svojim produktom sta prepričala žirijo in bila naenkrat deležna vrhunske podpore strokovnjakov Spara, ki so jima pomagali pri razvoju produkta, in Formitasa, ki je upošteval njune želje in za njun produkt pripravil zares vrhunsko embalažo.

"Če bi bila prepuščena sama sebi, bi bilo gotovo veliko težje. Vse ekipe smo se soočale s podobnim, vendar je bilo za naju še toliko težje, saj sva produkt razvijala v domači kuhinji, potem pa ga je bilo treba v nekaj mesecih pripraviti za prodajo na Sparovih policah, in preskok je bil zares velik," je povedala Tina.

"Takrat sva se hkrati ukvarjala še z birokracijo odpiranja in vodenja podjetja, iskala zanesljive dobavitelje,  ki nama bodo zagotavljali surovine visoke kakovosti, in poskušala loviti roke, ki so neusmiljeno priganjali."

Danes, ko je najtežje tako rekoč že za njima, lahko podjetnim posameznikom, ki želijo slediti njuni poti, tako že svetujeta naslednje:  "Bodočim podjetnikom priporočava, da se v fazi razvoja ideje poskusijo povezati s podjetniki in strokovnjaki, ki bi jim lahko bili v pomoč na njihovi podjetniški poti. Tako bo vse veliko lažje."

Štartaj Slovenija priporoča!

  • Izdelki Štartaj Slovenija, med katerimi je letos tudi Mul'c, so vam že na voljo v vseh megamarketih INTERSPAR.

spar

MUL’C

MulcMul’c je žitni obrok, ki ga z dodanim mlekom pripravite v nekaj minutah.

Vsi Mul’ci vsebujejo le naravne sestavine, so brez konzervansov, običajnega namiznega sladkorja, umetnih barvil in arom. Bio ovsenim kosmičem, pirinemu zdrobu in kokosovemu sladkorju so za štiri različne okuse dodani slovenski orehi, lešniki, bio kakav in bio kokos. Pripravljeni z mlekom, so vir beljakovin.

Bio ovseni kosmiči v Mul’ce vnesejo vlaknine in obogatijo njihov okus. Pirin zdrob jih bogati z beljakovinami, kokosov sladkor pa je prijeten nadomestek običajnega namiznega sladkorja.

Žitni obrok Mul'c je hitro pripravljen, saj ga je treba zgolj na hitro pokuhati z nekaj mleka, njegove vrhunske sestavine pa še dolgo skozi dan telesu dajejo vso potrebno energijo za premagovanje vseh izzivov.