Mirza in Zlatan počneta to, kar sta si želela od nekdaj; upravljata lastno podjetje in navdušujeta s kombučo

2. 11. 2019 | Vir: Story
Deli
Mirza in Zlatan počneta to, kar sta si želela od nekdaj; upravljata lastno podjetje in navdušujeta s kombučo (foto: Aljoša Rebolj)
Aljoša Rebolj

Zlatan in Mirza Ljubijankić sta želela ljudem podariti nekaj, kar bi nasmejalo njihovo telo. Ustvarila sta BeLife kombučo, pijačo oziroma eliksir življenja, ki so ga varili in pili že pred dva tisoč leti. Na zdravje!

Danes smo ljudje izpostavljeni stresu v znatno večji meri kot naši predniki, hkrati pa vase vnašamo manj življenja. Tudi na trgu s težavo najdemo pijače in druge prehrambene produkte, ki so živi – povedano drugače, popolnoma naravni brez toplotne obdelave. Mirza in Zlatan, podjetnika četrte sezone navdihujočega projekta Štartaj Slovenija, počneta to, kar sta si želela od nekdaj. Upravljata lastno podjetje, ki z bratskim sodelovanjem in dobrobitnostjo daje družbi poseben pečat. Ko je Zlatan odpotoval v Španijo, v želji po nadgradnji poslovnih sposobnosti, je Mirza še obiskoval srednjo šolo. Starejši brat je v kombučo prvič pomočil jezik na obisku pri prijatelju v Ameriki in bil nad njo tako navdušen, da jo je v kovčku prinesel k sebi na Kanarske otoke. Začela se je pisati zgodba. »Poleg vseh pozitivnih lastnosti kombuče, ki nam pomaga pri vsakodnevnih izzivih, je podjetje pozitivno vplivalo na našo družino. Ob očetovi bolezni, rakom na črevesju, nam je zagon podjetja prinesel več življenja, smeha, radosti in veselja.« Pestra paleta znanj, razlika v letih in bratska vez – kombinacija vsega je njun as v rokavu: »Včasih se nam sploh ni treba pogovoriti, ker drug drugega čutiva,« povesta. »Priznava, ni vse vedno rožnato. So odrekanja in težki trenutki, vendar takrat stisneva zobe in postaneva še bolj povezana.«

Osebnostna rast se nikoli ne ustavi

BeLife kombuča je po tradicionalni metodi proizvedena v lastni proizvodnji pod Kamniško-Savinjskimi Alpami. Recept sta izpopolnjevala s poskušanjem, pitjem veliko okusne in manj okusne kombuče. Prvo gobo za pripravo kombuče sta kupila kar na Bolhi. Pripravita pa jo takole: vodo segrejeta na želeno temperaturo, vanjo streseta pravi zeleni čaj in ga pustita namakati, da iz njega iztisneta arome in pozitivne lastnosti. Ko se ohladi na sobno temperaturo, mu dodata sladkor, potreben za nastanek naravne fermentacije. Po dveh tednih fermentacije kombuči dodata okuse in napitek transportirata v hladilnico za hlajenje, kjer je pozneje pripravljena na stekleničenje. Napredek je od prve steklenice izjemen: »Verjameva, da sva postala čustveno stabilnejša. Od pričetka si zaskrbljen vsakič, ko kaj ne gre po načrtih, nato se naučiš to sprejemati in se zavedaš, da je to del podjetništva. Podjetniška pot naju je naredila močnejši osebi na vseh področjih. Seveda, na podlagi vsakodnevnih izkušenj se osebnostna rast nikoli ne ustavi.«

Kdaj nazdraviti s kombučo?

Kombuča se prileže h katerikoli jedi ob katerikoli priložnosti. Gre za izredno dobro sopotnico v kulinariki, predvsem v hladnejših dnevih, ko začnemo jesti večje količine hrane, ki je tudi bolj mastna. Zaradi metode in vsebovanih naravnih probiotikov pomaga pri prebavi in posledično do boljšega počutja. Pijemo jo lahko tudi kot osvežilno pijačo, ker je bogata z vitamini in posledično krepi naš imunski sistem ter pripomore k premagovanju vsakodnevnih naporov: »Midva okus kombuče izbirava glede na počutje, vendar če morava določiti enega, bo to klasika, zeleni in črni čaj. Za uspeh si bova štela, ko bo kombuča postala del vsakodnevnega obroka ali preprosto klepeta – ker veva, da bodo pivci in pivke polni življenja.«

Njuno delo se prepleta

Mirza je s potrpežljivostjo in tehničnim znanjem odgovoren za proizvodnjo, kjer najde svoj mir: “Zlatan je aktivna oseba, uživa v vseh izzivih, tudi zunaj proizvodnje, torej v administraciji in organizaciji. Seveda se najino delo prepleta. Pomagava si in svetujeva, ker verjameva, da se drugod drugega vedno lahko naučiva nekaj novega.”

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču