Bolečinam v mišicah smo se uprli z Enisino magnezijevo kremo Magea

10. 11. 2019
Deli
Bolečinam v mišicah smo se uprli z Enisino magnezijevo kremo Magea (foto: Štartaj Slovenija Press)
Štartaj Slovenija Press

»Ko se je pred leti sin zaradi napornih treningov dnevno srečeval z bolečinami in krči v mišicah, sem se lotila raziskovanja in ugotovila, da bi mu pri odpravljanju bolečin lahko pomagal magnezij. Ko so se prvi eksperimenti z dermalnim nanosom magnezija izkazali za učinkovite, sem začela izdelovati še magnezijeve kreme,« nam je o svoji podjetni ideji, ki je našla pot med osmerico finalistov Štartaj Slovenija, hitela pripovedovati Enisa Brizani.

  • Nastala je Magea – krema, ki lajša mišične in menstrualne krče ter pomaga pri nespečnosti, utrujenosti in izčrpanosti.

Pot do Enisine edinstvene naravne kreme s 40 % magnezijevega klorida in štirimi blagodejnimi eteričnimi olji (olja poprove mete, evkaliptusa, zelenke in limonske trave) pa vendarle ni bila tako lahka, kot se zdi na prvi pogled.

Prva podjetniška izkušnja

Magistrico medijske produkcije, ki je zaposlena na Radiu Slovenija, so za njen prvi podjetniški podvig navdihnile pretekle oddaje Štartaj, Slovenija!

"Z zanimanjem sem spremljala zgodbe ljudi, ki so iz takšnih in drugačnih razlogov začeli ustvarjati lastne izdelke," pripoveduje Enisa Brizani, ki je takrat iz nuje doma že ustvarjala domače magnezijevo olje in protibolečinske kreme.

Ideja o tem, da bi svoje maže za osebno uporabo dodelala in se s produktom morda prijavila v Sparov projekt, je prišla zlagoma. Z njo se je Enisa začela ukvarjati šele lani.

"Vedela sem, da je na trgu kar nekaj izdelkov z magnezijem v obliki olja, a ideja me je vodila v drugo smer. Odločila sem se za magnezij v kremi in kremo po aromaterapevtskih načelih obogatila z mentolom in eteričnimi olji. Vedela sem, da ljudje takšne vrste nanosa magnezija ne poznajo, saj ga ne poznajo niti številni športniki, ki imajo nenehno težave s krči. Še posebno nogometaši."

Enisa je v produkt začela verjeti, ker ga je uporabljala tudi sama, dobre odzive pa je pozneje doživela tudi pri družini in prijateljih. Slednjih dolgo ni obvestila, da se resneje loteva čisto pravega podjetniškega odziva.

"Da se nekaj 'kuha', je vedela le peščica prijateljev in seveda moja družina. Vsi, vključno z mano, pa smo imeli tudi pomisleke, seveda. Predvsem zato, ker nimam podjetniških izkušenj, a tudi zato, ker sem imela ob prijavi zgolj na pol dodelan izdelek. Skrbelo me je, ali bom zmogla. Hkrati pa sem vedela, da ko se za nekaj odločim, naredim vse, da to tudi dosežem."

To je v svojem življenju večkrat dokazala, med drugim kmalu zatem, ko je precej hitro zanosila, sama skrbela za sina, veliko delala, vmes pa vseeno dokončala študij na dveh fakultetah.

Nepripravljena v projekt

Izkušnja z magnezijevo kremo Magea je Enisina prva podjetniška izkušnja.

Ker je odraščala v družini, kjer so bile ustvarjalnost, samoiniciativnost in radovednost vedno dobrodošle veščine, je bila to nadvse dobra popotnica na njeni novi poti. V izdatno pomoč so ji bili še napotki podjetnice Anje, ki se je v prejšnji sezoni Štartaj Slovenija predstavila s produktom Kolagen Shot.

Čeprav jo je poziv k prijavi v novo sezono Štartaj Slovenija prehitel, je zbrala pogum in se prijavila z izdelkom v njegovi še povsem surovi obliki.

In uspelo ji je.

"Nisem imela ne embalaže ne imena in ne dizajna. Neznanka mi je bil dobavitelj surovin, pod vprašajem je bila tako rekoč vsa proizvodnja. Vse, kar sem imela, je bil recept," se Enisa spominja najbolj zahtevnega prvega meseca sodelovanja v projektu Štartaj Slovenija, ko je morala loviti roke za oddajo vsega potrebnega.

Magea"S kreativno agencijo Formitas nam je v štirinajstih dneh uspelo doreči vse, kar je bilo potrebno. Pa to takrat ni bila moja edina skrb. Treba je bilo 'odpreti' podjetje, vložiti prijavo na urad za kemikalije, vložiti zahtevo za registracijo blagovne znamke in doreči končni recept, da smo lahko začeli testirati izdelek."

Enisi je uspelo, ker se je projekta lotila dovolj resno, zagrizeno in radovedno: "Vse je bilo zelo zanimivo. Naučila sem se veliko novega. Ker se ne želim pretirano izpostavljati, mi je izziv pomenila faza pospeševanja prodaje, v kateri je bilo treba produkt prodajati na štiri oči, pa tudi celoten koncept sam po sebi, saj v projektu Štartaj Slovenija nisi samo podjetnica, temveč tudi tajnica, asistentka in snemalka."

Enisi Brizani je po prvih zapletih nato vendarle uspel nadvse uspešen preboj v Sparovo osmerico, zato lahko že danes njeno magnezijevo kremo z eteričnimi olji najdete na policah vseh 12 trgovin Interspar v Sloveniji.

Štartaj Slovenija

Magea

MageaMagea, magnezijeva krema z eteričnimi olji, ne vsebuje umetnih parfumov, arom in barvil. Ni preizkušena na živalih in ne vsebuje konzervansov. Nanesete jo na izbrani del telesa in jo nežno vmasirate, večkrat na dan.

Magnezij v obliki klorida se hitro vpije in v kombinaciji z mentolom sprošča mišične krče in napetost. Krema vsebuje tudi štiri različna eterična olja, ki se dopolnjujejo po aromaterapevtskem učinku in vonju:

  • eterično olje zelenke pomaga povečati lokalno prekrvavljenost in odpravljati vnetna stanja;
  • eterično olje evkaliptusa sprošča utrujene mišice;
  • eterično olje limonske trave pa usahlim mišicam vrača tonus;
  • eterično olje poprove mete vsebuje aktivno učinkovino, ki v kombinaciji z mentolom deluje protibolečinsko, blaži krče in ustvarja prijeten hladilen občutek na površini kože.

Kremi so dodani tudi kokosovo maslo ekološke pridelave, glicerin in čebelji vosek.

Osebna izkušnja

Mageo smo imeli na uredništvu priložnost preizkusiti tudi na lastni koži.

Tarčno mesto preizkusa so bili krči v mečih, ki so se pri testnem subjektu občasno pojavljali zaradi pretirano zakrčene drže telesa pri nepravilnem sedenju, včasih pa tudi zaradi daljše hoje.

  • "Magnezijeva krema se je v kožo hitro vpila in bila zelo mazljiva, ob tem pa je zaradi eteričnih olj tudi prijetno dišala. Še posebno po mentolu. Bolečine, ki običajno sevajo od tetive navzgor v mišice meč, so izginjale postopoma, z rahlo masažo, s katero sem kremi pomagala, da se je na pravih mestih vpila v kožo. Nje učinki so bili v resnici bolj vidni naslednjih nekaj dni (ali rečeno bolje: ko so me čez teden dni spet začele pestiti, sem se zavedla, da jih slab teden sploh ni bilo in da je razlog za to lahko zgolj magnezij). Test bi bil verjetno veliko bolj podoben testu, če bi si namazala zgolj eno meče, drugega pa pustila netretiranega, da bi videla, ali bi me naslednje dni bolele mišice zgolj v netretirani nogi. Zdaj pa vas čisto resno vprašam: ko vas nekaj boli, bi se vi v tistem trenutku na kaj takšnega spomnili? Skratka, ko je bolelo, sem instinktivno zgolj posegla po kremi in mazala tam, kjer boli. Tako da test morda ni bil znanstveno popoln, mene pa je še kako prepričal. In če pred tem ne bi prebrala nekaj malega o učinku magnezija na krče in bolečine v mišicah, bi bila prepričana, da gre zgolj za še eno močno protibolečinsko sredstvo, ki se jim zaradi potencialnih negativnih stranskih učinkov raje izogibam. Ravno to, da gre za naravno kremo, me je prepričalo, da bom kremo še naprej uporabljala."

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu