Nina Slapšak - kemičarka, ki ljubi naravo

Nina Slapšak - kemičarka, ki ljubi naravo (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Lady
12. 11. 2017

Nina Slapšak, po izobrazbi kemijska inženirka, doma pa seveda gospodinja, se je za novo poslovno pot odločila po tem, ko je v svojem starem pralnem stroju oprala brisače, te pa niso imele svežega vonja, poleg tega je bil pralni stroj poln vodnega kamna. Odločila se je, da bo izdelala popolnoma naravni pralni prašek, ki bi očistil pralni stroj, poleg tega pa ne bi obremenil okolja in predvsem, da ji ne bi bilo treba dodajati mehčalca. Takšnega izdelka še ni zasledila na trgu, zato ga je ustvarila, zdaj pa ponuja že celo linijo izdelkov tudi za osebno nego.

Pralni prašek je poimenovala Odori, gre pa za popolnoma naraven pralni prašek v peni za strojno in ročno pranje belega in občutljivega barvnega perila. Ne vsebuje fosfatov, encimov, konzervansov, barvil, alkoholov in drugih alergenih sintetičnih dodatkov, zato je nežen do kože. "Izdelek je primeren predvsem za tiste, ki so alergični, imajo težave z dihali in za naše najmlajše škratke," pove Nina, ki je svoj pralni prašek razvila predvsem zaradi želje po bolj kakovostnem in naravnem pranju. "Izjemno so me motile obloge in nečistoče v pralnem stroju. Moj pralni prašek ne pušča oblog in s svojim razkuževanjem preprečuje neprijeten vonj ob pranju. Med pranjem pa ne nasiči zraka s sintetičnim vonjem, temveč pusti svež in nežen zeliščni vonj." Izdelek ni testiran na živalih in je veganski, kar je za današnje kupce tudi pomembno, prav tako pa ne obremenjuje okolja.

Njegovo edinstvenost Nina opiše: "Primeren je za tiste, ki so izjemno občutljivi, kot tudi za otroke. Same sestavine mehčajo vodo in tudi perilo, ki ga peremo. Ob pranju zato ne potrebujete mehčalnega sredstva. Njegovo delovanje pa tudi čisti vitalne dele pralnega stroja in ga ohranja brez neprijetnega vonja. Zeliščni izvlečki skupaj z drugimi vsebovanimi sestavinami namreč tudi razkužujejo sam pralni stroj."

Nina Slapšak: Kemičarka, ki ljubi naravo

Certifikati in preizkušanje na sebi

Nina svoje izdelke vedno preizkusi najprej na sebi, pa seveda svojih družinskih članih in prijateljih. Nato je svoj prašek Odori odnesla tudi v certificiran laboratorij, kjer so uspešnost pranja dokazali. Sicer pa je posebnost Nininega pralnega sredstva ta, da ne potrebuje dodajanja mehčalca, saj že same sestavine mehčajo vodo in perilo. Ker pa vsebuje naravne sestavine, ga je pred uporabo treba pretresti. In trdovratni madeži, učinkuje tudi pri teh? "Trdovratne madeže, kot so trava, borovnice, bučno olje, kri, kava in vino, navlažite in nanje pred pranjem nanesite pralni prašek. Pustite delovati 10–15 minut, zdrgnite na mestu madeža in dobro sperite. Nato operite v pralnem stroju. Perilo ima po pranju prijeten svež vonj po limonini travi ali sivki."

Ljubezen do zelišč

"Razvijati izdelke s sožitjem narave in kemije je bila že dolgo moja velika želja. Resnično ljubim svoje delo," pravi Nina in pove, da se je njena ljubezen do zelišč prebudila že v otroštvu, ko je z babico spoznavala, kaj vse ponuja narava. Z babico sta izdelovali različne izvlečke in sirupe za domačo lekarno in tako se je v njej prebudila strast do kemije. "Babica mi še vedno svetuje s svojimi koristnimi nasveti. Zdaj pa lahko vidi sadove svojega dela tudi v okviru projekta Štartaj Slovenija," pravi Nina. Nina se je tako s svojim pralnim praškom Odori prijavila na projekt Štartaj Slovenija in nastopila v oddaji Štartaj, Slovenija na Pop TV. Njen izdelek lahko poiščete in kupite na prodajnih policah Štartaj Slovenija v megamarketih Interspar.

Foto: Igor Zaplatil