Okus po Koroški in Indijancih - JUNC Beef Jerky!

Okus po Koroški in Indijancih - JUNC Beef Jerky! (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Lady
27. 10. 2017

Štirje koroški 'pobi' so izdelali prvi slovenski bio energetski mesni prigrizek, ki so ga poimenovali Junc Beef Jerky. Izraz 'jerky' izhaja iz jezika indijanskega plemena Quechua in pomeni starodaven način konzerviranja govedine, fantje pa so združili moči in se s svojim prigrizkom podali v podjetniške vode.

Koroška ekipa v Štartaj, Slovenija! sta dva para bratov: Blaž in Andraž Lečnik ter Boštjan in Klemen Gorenšek. Pogovarjali smo se s Klemnom, ki nam je zaupal prav posebno zgodbo, kako so odkrili ta prigrizek, ki je menda postal že pravi prodajni hit. Prvi je namreč Jerky naredil Andraž, kar tako, po navdihu. "V več ameriških filmih je videl, kako igralci jejo 'jerky', in ga je naredil ter prinesel na pokušino v avstrijski Gradec. Sicer pa se vsi poznamo že zelo dolgo – na Koroškem smo vsi aktivni na različnih področjih in smo se zato zelo pogosto srečevali na dogodkih. Z Andražem pa sva bila celo cimra v Gradcu tri leta."

Sicer pa so preizkusili že veliko jerkyjev: "Res je, poskusili smo že ameriške, azijske, evropske ... Vsi so izjemno sladki in izdelani iz slabših kosov goveda. Dejansko sploh ne veš, kaj imaš v ustih. Mi pa smo ustvarili mesni izdelek, pri katerem je jasno vidna struktura mesa, ki našemu JUNCU daje svojevrsten karakter. Andraž je začimbe pripravil po svojem kuharskem instinktu in seveda po preizkušanju različnih receptov, na koncu pa smo se skupaj odločili za tri okuse: original, (rahlo) pekoč čili in riček. Ne ričet, ampak riček. Ljudje nas sprašujejo: Zakaj ste pa dali okus ričeta?! (smeh) Riček ali po koroško toter je zelo zdrava prastara oljnica, ki se pri nas na Koroškem prideluje že stoletja, na star način pa jo prideluje tudi Blaž! Zato je riček najbolj koroški oziroma slovenski jerky kar jih lahko kadarkoli dobite. Okus po Koroški." Sicer pa ima ta mesni prigrizek indijanske korenine. "Jerky je starodavni način konzerviranja govedine. Izraz izhaja iz jezika starodavnega indijanskega plemena Quechua, ki so temu načinu ohranjanja mesa rekli ch'arki. Če bi ga poslovenili, bi lahko rekli, da je to džerki oziroma začinjeno, posušeno meso, polno beljakovin, ali preprosto – JUNC.

Okus po Koroški in Indijancih

Priprava jerkyja

"Ko dobimo 100-odstotno slovensko ekološko govedo, izberemo le najboljše dele goveda (stegno, bržola), jih zamrznemo do temperature, da meso lahko narežemo na lepe enakomerne trakove, nato meso začinimo, ročno položimo vsak kos posebej na rešetke, damo v toplotno komoro, da se meso izsuši, nato pa vse skupaj ročno zapakiramo," postopek priprave opiše Klemen. Meso je najboljše kakovosti. "Uporabljamo le 100-odstotno slovensko ekogovedino s kmetij čim bližje našemu obratu. Že zdaj je to več kot deset okoliških ekoloških kmetij, ki si jih lahko ogledate tudi na spletni strani. Vsak naš izdelek ima tudi preverjanje sledljivosti, zato lepo vabljeni, da si ogledate, s katerih kmetij vaš JUNC prihaja." Polovica ekipe prihaja iz mesarije Lečnik, ki je sicer na Koroškem zelo znana, sodelovanje z mesarijo pa je seveda pri takem projektu izjemno pomembno. "Sodelovanje je seveda zelo pomembno, saj nam mesarija Lečnik proizvaja naš izdelek! Prav tako je mesarija Lečnik na Koroškem sinonim kakovosti in je tesno povezana z domačimi dobavitelji, kar nam omogoča le najboljše lokalne sestavine." Izdelke lahko kupite v megamarketih Interspar, oddajo Štartaj, Slovenija! pa si lahko tedensko ogledate na Pop TV.

Besedilo: Eva Jandl