Prelivi Viny&Greta: "Do ideje smo prišli po naključju"

Prelivi Viny&Greta: "Do ideje smo prišli po naključju" (foto: arhiv Štartaj Slovenija) arhiv Štartaj Slovenija
Vir: Lea
3. 12. 2017

Sadna kaša in kis v natančno odmerjenih razmerjih – to sta osnovni sestavini prelivov vinaigre, s katerimi želi trojica prijateljev poživiti naše vsakodnevne jedi. Andrej Kunej, Gregor Bulc in Andrej Remškar so sicer že izkušeni podjetniki, ki pa so srečo poskusili v projektu Štartaj Slovenija, in njihovi prelivi so se kmalu znašli na policah megamarketov Interspar.

Viny&Greta so 100-odstotno naravni gurmanski prelivi, pripravljeni iz izbranega sadja in domačega kisa. Na solate tako ni več treba dodajati olja, kisa in soli, sicer pa s prelivom vinaigre izboljšate vsako jed, recimo pečeno meso, belo ribo, in so prava pika i sladicam. Ko so trije podjetniki, sicer pa dobri prijatelji, izvedeli, da se projekt Štartaj Slovenija vrača na Pop TV, so pohiteli s svojo poslovno idejo in zdaj lahko njihove izdelke že najdete na policah Štartaj Slovenija v megamarketih Interspar. Govorili smo z Andrejem Kunejem, ki nam je zaupal njihovo zgodbo.

Kako ste se odločili za skupno podjetniško pot? Ste imeli kaj težav? Ste se vsi takoj strinjali?

Že leta smo dobri prijatelji, Gregor in Andrej Remškar pa tudi že več let poslovno sodelujeta. Zaradi podobnih pogledov na življenje, vrednote in medsebojno zaupanje smo brez težav stopili v skupno zgodbo. Včasih se tudi pri nas pri kakšni tematiki zatakne, a pri tem gre navadno za konstruktivno iskanje rešitev, kjer je pomemben le pozitiven izid. Delujemo usklajeno, zaradi bogatih izkušenj na različnih področjih pa se tudi lepo dopolnjujemo.

Ker gre za prehranski izdelek, me zanima, ali ste imeli tudi kaj birokratskih težav?

Na srečo nam je že v prvih korakih ob strani stal Spar s svojimi strokovnjaki, kjer smo dobili vse potrebne informacije in pomoč. Poleg tega pa pri izdelavi sodelujemo z zunanjim partnerjem, ki že pozna področje, tako da večjih težav ni bilo.

Kaj sicer počnete oz. ste počeli pred tem projektom – kakšne službe ste imeli?

Vsak od nas ima več kot 20 let izkušenj iz različnih podjetij z zelo različnimi nalogami in odgovornostmi. Pred leti smo se odločili, da se preizkusimo v podjetništvu, ker verjamemo, da smo lahko uspešni in da bodo naša znanja in odločitve prišli bolj do izraza.

Ste službe obdržali ali ste se posvetili le podjetništvu?

Že več let delujemo v podjetništvu. Viny&Greta je eden izmed projektov, ki pa mu v zadnjem času namenjamo največ pozornosti, in upamo, da bo tudi v prihodnje tako.

Kako so vam izkušnje iz (prejšnje) službe prišle prav?

Vsem nam je poznan postopek razvoja novih izdelkov, dobro poznamo trženje in prodajo. Poleg tega pa so nam vse pretekle izkušnje zelo pomagale pri ohranjanju profesionalnosti in hitrem ter pravilnem odločanju, ki je bistveno za uspešno podjetništvo. Verjetno smo tudi zaradi preteklih izkušenj naš poslovni model nastavili tako, da je čim bolj fleksibilen, kar pomeni, da poskušamo delovati z minimalnimi investicijami, aktivnim iskanjem znanj iz okolice in povezovanjem s partnerji, kjer si lahko medsebojno pomagamo, ter tako učinkoviteje obvladujemo rizike.

Kako pogosto kuhate, vsak dan?

Vsak dan, a so dnevi, ko gre tudi za povsem običajne in rutinske jedi.

Kje ste dobili recept za vinaigre, ste ga sami izdelali?

Do ideje smo pravzaprav prišli na enem izmed medsebojnih druženj, kjer smo po naključju zmešali preliv za smetanovo strjenko s solato. Potem smo odkritje vse pogosteje uporabljali, in ker je bil odziv družinskih članov in prijateljev vedno fantastičen, smo v nekem trenutku zaznali poslovno priložnost. V iskanju pravega okusa in s tem tudi razvoju recepta se je naša domača kuhinja spremenila v pravi kuharski laboratorij. Proučeval sem številne knjige, že znane recepte, sicer pa kuhal, mešal, dodajal in odvzemal, tehtal, meril, da sem na koncu razvil optimalen recept za posamezni okus. Kar nekaj časa sem bil skoraj privezan na kuhinjo, saj me v navdušenju in vsakodnevnih novih odkritji nihče ni mogel spraviti iz nje in mi vzeti navdušenja nad eksperimentiranjem, dokler nisem bil tudi s pomočjo odzivov okuševalcev zadovoljen z receptom.

Iz česa je izdelan vinaigre, katere so sestavine?

Glavni sestavini sta sadna kaša in kis. Sadnih kombinacij in tipov kisov je sicer ogromno, mi imamo za zdaj štiri okuse, poigravamo pa se že z novimi idejami o novih okusih.

Kakšen kis uporabljate, kje ga dobite, ga izdelate sami?

Preizkusili smo vrsto kisov. Na srečo je v Sloveniji ponudba zelo pestra in na koncu smo bili najbolj zadovoljni s kisi s štajerske kmetije Simonič. Pri nekaterih okusih uporabljamo jabolčni kis, pri drugih pa vinskega.

Je vinaigre kaloričen?

Deciliter preliva ima približno 100 kalorij. Na posamezni solati uporabimo približno 0,1 do 0,2 decilitra preliva, tako da je povprečna energijska vrednost uporabljene enote 10 do 20 kalorij, kar pomeni, da tudi lahko tisti, ki pazijo na kalorično vrednost v svoji prehrani, v skladu s svojimi omejitvami zlahka uživajo naše izdelke. Primerni so tudi za vegane.

Ponujate štiri različne prelive. Katerim jedem se najbolje prilegajo?

Na voljo so okusi mango, malina, hruška-vanilija ter paradižnik-čili. Vsi so primerni za vse vrste solat, mango gre recimo še zlasti dobro k morskim jedem ali piščancu, malina lepo poudari rdeče meso in divjačino, pa tudi sladoled in nežne sladice, hruška zaživi na radiču, tudi siru, paradižnik-čili poživi testeninske solate, gre pa tudi skoraj k vsem vrstam mesa.

Kje pa poteka proizvodnja?

Za proizvodnjo smo se dogovorili s partnerjem, ki ima na tem področju ogromno izkušenj in vso potrebno tehnologijo. Tako sta nam bila prihranjena velika investicija in začetno učenje z upravljanjem naprav.

Kje dobite sestavine, kakšnega izvora so?

Sestavine nabavljamo od preverjenih dobaviteljev v živilski industriji. Za nas je zelo pomembno, da so konstantne kvalitete, saj je to ključnega pomena pri industrijsko zapakirani hrani. Prizadevali smo si, da smo čim več dobaviteljev dobili iz Slovenije, a določene sestavine vseeno pridejo iz tujine. Bi nas pa zelo zanimal slovenski mango.

Delate vse sami, imate kakšno pomoč?

Vse delamo sami, občasno pa nam na pomoč priskoči kakšna pridna roka.

Priporočamo