Ustvarjalci kokic Pokice: Štirje prijatelji z vizijo

28. 11. 2017 | Vir: Story
Deli
Ustvarjalci kokic Pokice: Štirje prijatelji z vizijo (foto: Igor Zaplatil)
Igor Zaplatil

Štirje prijatelji, ki jih povezujejo sorodstvene in ljubezenske vezi. Špela in Maja Lukas sta sestri, Špelin fant je Uroš Požgan, Majin pa Alen Velcer. Zdaj imajo nov skupni imenovalec: poslovno vizijo. Takšno, ki bo prevetrila svet sladokuscev. Zanje s projektom Štartaj Slovenija na police postavljajo pokovko Pokico, s katero se lahko, kot pravi njihov slogan, pregrešite brez slabe vesti.

Z idejo jih je 'okužil' Uroš, in čeprav so se s podjetništvom že prej malo spogledovali, so v poslovnih vodah takšnega obsega popolni novinci. A to jih ni zmotilo. Imeli so en cilj - postaviti prve gourmet kokice na police velikega trgovca. Navadne kokice same po sebi pač niso dovolj zanimive. Pogrešali so hrustljavost, ki izdelku daje svežino. Pokica se od 'vrstnic' razlikuje po tem, da je pripravljena iz posebne sorte gensko nespremenjene koruze. Imenuje se 'mushroom popcorn' in pri nas trenutno še ne uspeva. Pri postopku ji ne dodajajo ojačevalcev okusa in umetnih barvil, v prigrizek jo predelajo brez olja, zgolj na vročem zraku, na katerem poči v veliko okroglo obliko. Mlade podjetnike je najbolj inspiriralo to, da ji je mogoče dodati ogromno različnih okusov: "Naša prednost je, da stremimo k zalaganju večje količine izdelkov s kakovostnimi surovinami in hkrati držimo kakovost."

Da je še bolj hrustljava in slastna, so ji dodali slane in sladke okuse ter prelive. Pet teh, če smo natančni, izstopa pa okus jabolčnega zavitka: "Želimo, da Pokica z njim postane sinonim za domač slovenski prigrizek. Inspiracija za okus je prišla iz domače kuhinje, saj vse naše mame in babice najraje pečejo jabolčni štrudelj." Dolgoletne Alenove izkušnje v gastronomiji so tako prispevale k projektu, predvsem razvoju okusov in postopku proizvodnje. Z Urošem imata poleg projekta še vsak svojo službo, ves preostali čas, proste dni in dopuste pa posvetita Pokici. Nesoglasja so redka, a jih rešujejo sproti. "Na začetku smo si razdelili naloge in se dogovorili, kdo bo za kaj skrbel. Vsak opravi svoj del, nato pa se skupaj pogovorimo in sprejemamo odločitve," družno povedo. Čeprav je na prvem mestu vseh delo v proizvodnji, so Majina področja administracija, računovodstvo in nabava, Alenovo je razvoj okusov, Uroš je idejni vodja, Špela pa je zadolžena za marketing: "Prijateljske in družinske vezi jemljemo kot prednost - s kom se lahko pogovoriš bolj iskreno kot z družino?"

Besedilo: Neja Drozg // Fotografije: Igor Zaplatil

Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj

Nova Story že v prodaji

Story 47/2017

Story 47/2017, od 16. 11. 2017