Valentina Radič in Gregor Gazvoda: Ob kavi so rešljive vse težave

Valentina Radič in Gregor Gazvoda: Ob kavi so rešljive vse težave (foto: arhiv Štartaj Slovenija) arhiv Štartaj Slovenija
Vir: Jana
16. 11. 2017

'But first, coffee' ali po slovensko: najprej kava!

To je slogan Trboveljčanke Valentine in Gregorja iz vasi Pečke pri Makolah. Sledita mu vsako jutro. Tudi spoznala sta se 'na kavi' – naključno, v družbi skupnih prijateljev. »Želiva, da ljudem kava zadiši, da poskusijo najboljše kave. Zdi se, da so že skoraj pozabili, kakšen je njen pravi vonj,« sta prepričana zakonca. Ustvarila sta Iconic Specialty Coffe. Kavo iz kavovca, rastočega v posebnih mikroklimatskih razmerah nad tisoč metri nadmorske višine, kjer zrak in zemlja nista onesnažena, obira pa se skrbno – ročno.

Zrna pražita v Sloveniji: »Le tako se izoblikujejo naravne arome in okusi, podobno kot pri buteljčnih vinih,« pripovedujeta v zavedanju, da brez natančnega analiziranja že težko popijeta skodelico kave. In v želji, da jutranji odmerek njunega 'zvarka' postane razlog za celodnevni nasmešek na vašem obrazu.

»Zaljubljena sva v kavo. V vse tiste male zgodbice in spomine, ki jih kava prinaša s sabo. In zaljubljena v drug drugega,« beremo na vajini spletni strani. Katere lepe trenutke obudi kavna aroma?

Vsak najin izlet s kolesom, ki se konča s postankom in počitkom ob kavi. Raziskovanje kotičkov z najboljšo kavo je vedno del najinih, zdaj že naših potovanj. Včasih sva veliko kolesarila skupaj, zadnje čase, oziroma odkar se nama je rodila hčerka, pa imava malo manj časa za 'kolo v dvoje'.

Gregor, kot večkratni državni prvak in nekdanji državni reprezentant ste v svoji kolesarski karieri zamenjali številne ekipe v Evropi in Aziji. Vaju eksotika sicer privlači, rada potujeta?

Sedeži ekip, za katere sem nastopal, so bili po vsem svetu, kljub globalizaciji pa je večina kolesarskih dirk še vedno v Evropi. Tudi ko sem dirkal za japonski ekipi, smo večinoma kolesarili v Evropi. Kolesarska dirka je povsod enaka, ne glede na to, v kateri državi si. Precej sva potovala skupaj. Se pa včasih, ko prideš v Slovenijo, vprašaš, kdo je eksot ...

Biti partner zasebno in v poslu je poseben izziv. Valentina, kje postaviti mejo in kakšen je recept za zagotovljen uspeh na obeh področjih hkrati?

Težko! (smeh) V teoriji sva si razdelila naloge. Grega je operativec – praži, se še vedno izobražuje o kavi, skrbi za najino spletno stran, oblikuje in ureja fotografije. Jaz pa urejam podjetniški del. Seveda pride kdaj do prekrivanja nalog ali menjave vlog, tudi do nestrinjanja. Še dobro, da sva si karakterno tako različna, da se celo tu nekako dopolnjujeva.

In z lahkoto rešujeta morebitna nesoglasja. Ob kavi so vsi problemi rešljivi!

Besedilo: Neja Drozg // Fotografije: arhiv Štartaj Slovenija