Vinaigre prelivi Viny&Greta: Sladko-kisla ljubezen

Vinaigre prelivi Viny&Greta: Sladko-kisla ljubezen (foto: arhiv Štartaj Slovenija) arhiv Štartaj Slovenija
Vir: Lady
1. 12. 2017

Trije prijatelji, ki se poznajo še iz študentskih časov, so že leta aktivni v podjetniških vodah. A ko so izvedeli, da bodo na Pop TV ponovili lanski projekt Štartaj Slovenija, so takoj zavihali rokave in poslovna ideja vinaigre prelivi Viny&Greta je zaživela.

Pogovarjali smo se z Andrejem Kunejem, ki s prijateljema Gregorjem Bulcem in Andrejem Remškarjem ustvarja novo kulinarično navado pri Slovencih.

Ste vsi trije že dolgo prijatelji? Kako ste se spoznali?

Spoznali smo se v študentskih časih. Sprva so nas povezovali predvsem športi, kot sta gorsko kolesarjenje in srfanje, potem pa se je to razvilo še v druženje ob piknikih in še mnogo več. Gregor in Andrej Remškar pa sta bila za povrhu še soseda.

Kdo se je navdušil nad vinaigre prelivi?

Prelive smo odkrili nekako po naključju. Na koncu kosila na enem izmed druženj s prijatelji smo po končani sladici preostanek preliva iz gozdnih sadežev prelili čez solato, ki nam je bila s svojim sladko-kislim kontrastom okusov takoj všeč. Novi, neobičajni okus nas je tako navdušil, da smo takšne sladko-kisle prelive za solate na naslednjih druženjih pripravili z različnim sadjem in kombinacije vse večkrat postregli ob različnih priložnostih. Navdušenje smo delili z družino in prijatelji in prav to nas je spodbudilo, da smo začeli razmišljati o vinaigre prelivu kot poslovni ideji. Ko smo izvedeli, da bodo na Pop TV ponovili lansko oddajo Štartaj, Slovenija, pa smo še bolj zavihali rokave, se intenzivno lotili dela ter se prijavili na razpis. Štartaj Slovenija je čudovit program s čudovitimi ljudmi, ki zelo konkretno pomaga novonastalim podjetjem, ki se šele uveljavljajo. Mogoče se zaradi bogatih korporativnih izkušenj še bolj zavedamo, koliko energije in podpore Spara, Pop TV in agencija Formitas vlagajo v nove zgodbe. Neizmerno smo jim hvaležni za to podporo in izkušnjo.

Kdo je predlagal, da bi jih začeli izdelovati?

Sicer smo že leta aktivni v podjetniških vodah, hkrati pa smo odprti tudi za nove ideje. Ta se je ob vsaki priložnosti pojavila med kandidati in tudi različni hitri testi je niso spravili s seznama. Lahko bi rekli, da je ideja nekako pri vsakem od nas po svoje zorela in v pravem trenutku tako dozorela, da smo jo hkrati pograbili.

Ste gurmani, veliko kuhate? Kaj najraje kuhate?

Vsekakor v kuhinji radi ustvarjamo in radi jemo dobro pa tudi zdravo. Poleg tega, da je treba vsak dan nekaj skuhati preprosto zato, ker moramo jesti, pa še raje kuhamo iz užitka in eksperimentiramo. Tako so bila obdobja odkrivanja tort, kjer se zgodba vsako leto nekajkrat nadgradi. Poskusi, kako speči odličen biftek, pa svinjska rebra na BBQ-način. Občasno se pojavi azijsko ter suši. Kruhi, čili omake, testenine na sto in en način, kuhanje v vakuumu (saus vide). Ni konca ...

Ste ljubitelji francoske kuhinje? Vinaigre je zelo francoski.

Radi imamo tako domačo kuho kot kuhinje sveta. Naši prelivi sicer izhajajo iz francoske kulinarike, a njihova uporaba je širša in primerna za vrsto jedi. Zanimajo nas kulinarični trendi in v zadnjih letih se tudi v svetovni kulinariki dogaja nekakšen preporod, ki pa ga je močno zaznati tudi pri nas. Prav zato se tudi v Sloveniji vse več ljudi odloča za spoznavanje novih okusov in dimenzij gastronomije, ki nadgrajuje osnovni prehranjevalni pomen. Poleg tega, da se čedalje bolj zdravo prehranjujemo, iščemo okuse in kontraste, ki nas nekako dodatno napolnijo.

Zakaj so vam ti prelivi tako všeč in kako jih uporabljamo?

S svojim zanimivim kontrastom prebujajo nove okuse. Čeprav sam kis in okus sadja vsi zelo dobro poznamo, na kombinacijo nismo navajeni. Ta jedem doda dinamiko in nas pozitivno preseneti. Naj bo to na običajni solati ali pa nekaj kapljic na kepici sladoleda. Čeprav smo tudi sami sprva vinaigre uporabljali predvsem na solatah in zelenjavi, pa lahko prelive dodajamo povsod, do koder seže domišljija.

Prav zato smo želeli približati svoje izdelke ljudem tudi s knjižico receptov, ki jo dobijo na naših degustacijah v megamarketih Interspar, priložili pa smo jo tudi darilnemu pakiranju, ki je na voljo za prihajajoče praznike. Številne recepte objavljamo tudi na spletni strani www.viny-greta.com. S tem želimo približati uporabo prelivov sleherni kuhinji, ki je odprta za novosti, ki pa lahko prav hitro preidejo v navado. Nekaj kapljic želenega okusa preliva vinaigre k rdečemu mesu ali divjačini dvigne in poudari okus mesa, ribi dodajo svežino, odvisno od izbranega okusa pa tudi eksotični pridih. Z našimi prelivi recimo perutnina, ki je kot pusto meso najbolj zdravo, postane sveže in polnejšega okusa. Čeprav so današnji otroci precej bolj odprti za nove okuse, pa solata številnim še vedno ne gre v slast. S prelivi Viny&Greta nenadoma postanejo dobri jedci vitaminske hrane, kar je v veselje slehernemu staršu. Sami smo prelive preizkusili tudi na številnih sladicah – sladoledu, strjenki, torticah in raznih kremah. Omejitev pravzaprav ni. V prihajajočem prazničnem obdobju, ko bodo tudi druženja za obloženo mizo pogostejša, lahko z nekaj kapljicami prelivov Viny&Greta pričaramo vrhunsko restavracijsko izkušnjo. Lahko pa naredimo vtis na drago osebo z doma pripravljeno večerjo v dvoje, ki ji s prelivi dodamo pridih eksotike. Nam so všeč tudi zato, ker si lahko stekleničko odnesemo v službo in si s prelivom začinimo solatko, ko je dela preveč, da bi skočili ven na malico.

Ste izdelek in idejo predstavili svojim boljšim polovicam, prijateljem? Kakšen je bil njihov odziv?

Seveda so bile partnerice med našimi prvimi okuševalci in so bile poleg otrok tudi najhujši kritiki. Kritike, ki so bile le pozitivno usmerjene spodbude, da dodamo še to ali ono oz. odvzamemo nekaj malega tega, pa so bile v glavnem pospremljene z velikim navdušenjem in spodbudami, da s srcem in predanostjo izpeljemo, kar smo si zadali. Številni prijatelji, ki smo jim prelive dali za poskusiti, da bi dobili čim več odprtih in iskrenih pripomb, pa so se vračali po še več stekleničk, in to še preden je stekla proizvodnja. Med njimi smo imeli radi tudi tiste, za katere vemo, da so nagnjeni k tradicionalnemu in so bolj konservativne sorte. Ko so se ti priporočili za recepte, smo vedeli, da smo na pravi poti. Skratka, bili so naša prva testna skupina, ki nam je pomagala ustvariti podobo poti, na katero smo se podali. V zadnjem času pa se obračamo tudi k priznanim slovenskim šefom, kot so Luka Košir, Bine Volčič, Karim Merdjadi, Marko Pavčnik, ekipa iz Kulta316, Boštjan Trstenjak in še nekateri drugi, saj zelo cenimo vsak njihov nasvet in idejo. Nekateri bodo predstavili svoj pogled na izdelek in tudi recepte s prelivi Viny&Greta, ki jih bomo v kratkem predstavili na našem profilu na Facebooku Viny-Greta. Ker danes ogromno informacij poteka prek spleta, smo se povezali tudi z @jernejkitchen, ki bo za uporabnike pripravil nekaj zanimivih nasvetov in receptov z našimi prelivi.

Besedilo: Eva Jandl // Foto: Igor Zaplatil

Priporočamo