Živa Pogačnik - ustvarjalka trendov hitro pripravljenih zdravih obrokov

Ime Ziva ponazarja boga, svetlobo, sijaj in briljantnost – izdelku je nadeto zaradi podobnosti lastnemu imenu ustvarjalke in prikladnosti zunanjemu trgu: "Trendi namreč kažejo, da je v tujini vedno več zanimanja za tovrstne izdelke." (foto: Aljoša Rebolj) Aljoša Rebolj
Vir: Story
1. 12. 2019

Že mojstri daoizma so postavili trdne fundamente, da ni večje radosti od občutenja obilja energije znotraj telesa. Prav to je zlata enačba obroka ZIVABOWL izpod rok bistroumne prehranske svetovalke o načelih tradicionalne kitajske medicine, Žive Pogačnik.

Hipokrat, oče zahodne medicine, je že 400 let pred našim štetjem dejal: »Hrana naj bo naše zdravilo in naše zdravilo naj bo hrana.« Zivabowl je do sleherne potankosti približek te teorije – je funkcionalni obrok, ki ob običajnih hranljivih lastnostih preprečuje še nastanek kroničnih bolezni. Skupni imenovalec nekaj teh, kot so artritis, diabetes in Alzheimerjeva bolezen, je kronično vnetje, njihova pogosta pojavnost v moderni družbi pa kriči po spremembah načinov prehranjevanja in nas sili, da se vrnemo k preprostosti. K nepredelani in neškropljeni hrani, takšni, kot jo je ustvarila mati narava. »Zaradi današnjega ritma življenja in nuklearne družine pa je treba poiskati načine hitre priprave zdravih obrokov,« pove Živa. V to definicijo se morajo umestiti živila, za katera na podlagi raziskav velja, da imajo ugodne, preventivne učinke na fizično in mentalno zdravje, ter se jih uživa kot konvencionalno prehrano. Drugi znani Hipokratov izrek pa veleva, da je izvor vseh bolezni v črevesju. Zato Zivabowl z visoko vsebnostjo vlaknin oziroma probiotikov in odsotnostjo sladkorjev ustreza tudi tej zahtevi po skrbi za naš mikrobiom: »Gmoti mikroorganizmov v našem črevesju znanstveniki v zadnjih letih posvečajo vse več pozornosti, saj je povezava med njihovim delovanjem in mentalnim zdravjem vse bolj očitna.« Od tod torej izvira slogan Za dobro razpoloženje in obliko energije. »Menda se celo iz moje astrološke karte vidi, da imam žilico za ustvarjanje trendov, da sem malce pred časom. Če sem resnično ustvarjalka trendov hitro pripravljenih zdravih obrokov, se v prihodnosti prav rada vidim v tej vlogi.«

Odpravljanje vzrokov, ne le simptomov

Živa je v podjetniške vode zaplavala leta 2013 med organizacijo dogodka Joey Jap – Kako uspeti v turbulentnih časih, kjer je sodelovala z ekipo poslovnih angelov: »Odprl se mi je povsem nov svet, ki me je vse bolj navduševal. Morda tudi zato, ker sem prepoznala znanja, ključna za odpravljanje svojih težav.« V bistvenem trenutku, ko se je soočala s posledicami izgube službe, se je nato kot sreča v nesreči začela pisati zgodba o uspehu oziroma recept na podlagi trendov, ki jih je nenehno spremljala: »Tri dni pred odpustitvijo mi je poslovni angel med pogovorom o korakih lansiranja produkta dejal: ali imaš denar ali pa čas. Takrat nisem imela ne enega ne drugega. Tri dni zatem sem imela na voljo ves potreben manevrski prostor, ki se je po prvem šoku izkazal kot dodaten znak, da se moram posvetiti produktu Zivabowl. Tako sem se dela zagnano lotila.« Voda na mlin je postalo njeno zanimanje za tradicionalno kitajsko medicino. V njej je vzbudilo spoznanje, da se v svojem bistvu želi posvečati odpravljanju vzrokov za naše bolezni, ne le simptomom: »Pritegnili so me zdrava kmečka pamet, modrost, preprostost in iskren namen pomagati ljudem v stiski oziroma z zdravstvenimi težavami. Pritegnilo me je, da so naredili vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi bolezen preprečili.« Danes ima v žepu skrbno pospravljen uspešno opravljen tečaj za prehransko svetovalko o načelih tradicionalne kitajske medicine, njena jutra pa vključujejo nabor rutin, ki znanstveno dokazano dvigujejo raven energije in so presenetljivo podobne praksam, na katere prisegajo daoisti že tisočletja v svojem prizadevanju za doseganje nesmrtnosti.

Prizadevanje za dostojno življenje in redne prihodke

Obrok Zivabowl je črpal zagonsko energijo iz zavesti, da mora biti med hitro pripravljenimi obroki v ponudbi tudi četica izbrancev, s katerimi se bomo lažje izvili iz primeža nekakovostne prehrane, epidemij kroničnih bolezni, polnih čakalnic in slabe kakovosti življenja. »Predvsem pa jo je črpal iz želje, da bi imela vedno pri roki zdrav obrok, ne glede na to, kako mi življenje prekriža načrte. Ne nazadnje je k razvoju obroka prispevalo tudi prizadevanje za dostojno življenje in redne prihodke, iz izčrpanosti od tega prizadevanja in iz iskanja načinov, kako imeti več energije. Že pred petimi leti sem začela razvijati obroke za posamezne sklope organov po načelih tradicionalne kitajske medicine, vendar takrat nisem bila zadovoljna s svojo osnovo hitro pripravljenih obrokov. Pred dvema letoma pa sem se zaradi polnih rok dela, ker je bila hči še majhna in je bilo v službi zelo stresno, vsa izčrpana odločila poglobiti v načine dvigovanja nivoja energije, s katero razpolagamo vsak dan,« zaupa ambicij polno dekle, ki s finalnim produktom letošnjega projekta Štartaj Slovenija obljublja zmagovalno naložbo – v zdravje telesa in duha.

Nova Story že v prodaji

Story