Story Nagrade: Story IDEJA

EvilEve – Eva Breznikar

“Usnjarska obrt ima posebno mesto!”

EvilEve – Eva Breznikar

Glasbenica Eva Breznikar je svojo strast našla v oblikovanju modnih dodatkov iz usnja. Njena ideja je naletela na odličen izziv in danes so z njenimi izdelki zadovoljni tudi člani glasbene skupine Guns N' Roses, za katere je izdelala posebne pasove za kitare.

“Vedno sem delala več različnih stvari, zato mi slalom med številnimi aktivnostmi nikoli ni predstavljal težav. Ko sem se odločila, da pevski mikrofon zamenjam za škarje in kladivo, ni bila najtežja menjava področja dela, ampak pritiski okolice, ki je z redkimi izjemami to odsvetovala, češ nikoli ti ne bo uspelo in od tega ne boš mogla živeti. Slovensko okolje je precej nespodbudno za nestandardne poklice, poleg vsega pa navadno vsi v strahu, da ti ne bi uspelo, hitro odsvetujejo tovrstne stvari. Zato je začetek neke neustaljene, neklasične poklicne poti velika psihološka obremenitev. In prav pri tem mi je največ pomagal šport. Številni umetniki, ki so zelo nadarjeni in delajo izvrstno, so ravno zaradi pritiska okolice opustili svojo pot in se podali v 'varne' službe, četudi z njimi niso res zadovoljni,” pove Eva.

Njena zgodba se je začela v Ameriki, ko so jo ljudje ustavljali in spraševali o izdelkih, ki si jih je naredila. “Da pa se popolnoma posvetim tem vodam, me je prepričala moja dolgoletna kreatorka oblačil za oder Katja, ki že več kot 10 let ustvarja pod imenom Diktator Fashion Lab v Rimu. Vztrajala je toliko časa, dokler nisem kupila prvega orodja. Takrat sem vse svoje prihranke porabila za material in potrebščine.”

Danes njen inovativni ustvarjalni proces navdušuje številne. “Delala sem za že kar nekaj zvezd in zanimivo je, da večja ko je neka zvezda, manj komplicira. Z Gunsi ni bilo nobenih težav. Dogovorili smo se za mere in barvo, vse drugo so prepustili meni. Prvič je bilo veliko težje, saj sem dobesedno ugibala, kaj jim bo všeč. Delala sem po nekem notranjem občutku in sledila edinemu navodilu, ki sem ga dobila z njihove strani: naredi tako, kot nas vidiš ti. Takšno naročilo je nagrada, veselje in pohvala za leta vloženega truda. Ko dobiš prvo naročilo od zvezd, kot so Gunsi, ti rečejo, da je to naključje in sreča, da se ti je uspelo prisliniti nekako zraven. Povsem drugo vrednost pa ima, ko od iste zvezde dobiš naročilo drugič. Takrat veš, da te niso izbrali po naključju. Da v pestri svetovni ponudbi kitarskih pasov in ob ljudeh, ki bi za tako velike zvezde kaj najraje izdelali zastonj, spet poiščejo prav tebe, je čast. Čast tudi za slovensko rokodelstvo in našo kulturno dediščino, v kateri ima usnjarska obrt zagotovo posebno mesto.”

Glasujte za svoje favorite!