Story Nagrade: Story MLADI TALENT

Pokrovitelj kategorije

Steklarna Rogaška

Gaja Filač

“Žene me življenje samo”

Gaja Filač

Kljub rosni mladosti Gaja Filač ni neznanka v slovenskem filmskem prostoru. Čeprav se je morda spominjate kot Žive iz priljubljene Ene žlahtne štorije, je dekle posnelo že dva celovečerna filma, velik preboj pa ji je uspel tudi z BBC-jevo serijo Love, Lies and Records.

Gaja prihaja iz filmske družine, njena sestra je znana slovenska igralka Saša Pavlin Stošić, oče pa snemalec Vilko Filač, tako da je tudi sama že zelo zgodaj začutila ljubezen do filma.

“Precej zgodaj sem začutila, da je igra smer, v katero me vleče, začelo se je proti koncu osnovne šole. Temu takrat nisem posvečala prevelike pozornosti. V prvem letniku gimnazije sem dobila prvo resnejšo izkušnjo pred kamero - odigrala sem glavno žensko vlogo v mladinskem celovečernem filmu Rdeča raketa. Že prej me je navduševal film, takrat pa sem se enostavno zaljubila v celoten proces ustvarjanja tega. To je bila ena izmed najlepših izkušenj. Verjetno je bila to prelomna točka, ko sem si priznala, da se želim v življenju posvetiti temu. Ljubezen do gledališča se je začela razvijati šele na akademiji, ampak po kakovosti ne zaostaja kaj dosti za filmom,” nam je zaupala Gaja, ki je poleg v Rdeči raketi nastopila še kot Metka v filmu Košarkar naj bo.

Žene jo življenje samo, stvari, ki so še pred njo, sploh v tem trenutku, ko je kot študentka igre vsak dan v stiku s tem, kar jo navdihuje: “In ko se mi odpirajo možnosti za delo z ljudmi, ki jih občudujem, in za projekte, od katerih domov prihajam bogatejša in srečnejša oseba. To je nor občutek. Mogoče sem velik optimist, ampak poskušam negovati razmišljanje, da je vse mogoče, da omejitev ni. Da lahko dosežem, kar si zadam, če se temu res posvetim, če res dam sebe v to. Tako razmišljanje daje človeku samo od sebe zagon za naprej.”

Zadovoljna je, da ji je do zdaj uspelo vztrajati in delati v skladu z ambicijami, čeprav razmere niso bile vedno najbolj prijazne. “In da sem se po problematičnem obdobju v najstniških letih naučila imeti rada, se sprejeti takšno, kot sem, delovati v skladu s sabo. Precej preproste stvari, ki pa nam, ljudem, velikokrat povzročajo probleme,” še doda rjavolaska.

Življenje želi zajemati s polno žlico, da se bo z nasmehom na obrazu ozrla nazaj: “Da bom potem pri osemdesetih, ko se bom ozrla nazaj na stvari, ki sem jih doživela, rekla: ‘Mater, dobro je bilo.’”

Glasujte za svoje favorite!