Story Nagrade: Story MOŠKI

Boštjan Gorenc Pižama

“Največja pohvala so pisma knjižničark”

Boštjan Gorenc Pižama

Pravljice niso le eden od najpomembnejših delov našega otroštva, temveč vzorce pravljičnih junakov čedalje pogosteje nosimo s seboj, tudi ko odrastemo. Prav zato je spodbujanje domišljije in branja, sploh v dobi tehnologije, tako zelo pomembno. Tega se dobro zaveda Boštjan Gorenc - Pižama, komik in prevajalec, ki je mlade navdušil že s prevodi knjižnih serij o kapitanu Gatniku in gospodu Gnilcu, pa s prevodi fantazijskih romanov Georgea R. R. Martina.

Kot avtor želi slovenske klasike približati mladim, ki jim to niti najmanj ni 'kul', a se lahko skozi njegova dela spoznajo z velikimi imeni slovenskega literarnega prostora. Pižama se je podpisal pod knjižno uspešnico sLOLvenski klasiki 1, nad katero tudi sam ne skriva navdušenja. Ta je po njegovih besedah presegla vsa pričakovanja pred izidom, tako dobre kritiške odzive kot priljubljenost med bralci. Sodeloval je tudi pri ustvarjanju dela Cankar v stripu. Ne pozabimo niti na Lakonočnice, slovenske zvočne pravljice za lahko noč, h katerim je kot pravljičar prispeval svoj delež.

In kje sam vidi svoje poslanstvo? “Ne vem, ali si drznem biti tako domišljav, da bi temu, kar počnem, rekel poslanstvo. Sem pa vesel, kadar mi uspe mlade (pa tudi koga starejšega) prepričati, da seže po dobri knjigi. Uživam v poigravanju z besedami, drugo pride samo od sebe,” nam je zaupal Boštjan, ki ga navdihujejo ljudje, ki ohranjajo človečnost in vero vanjo, “bodisi skozi umetniško ustvarjanje bodisi v vsakdanjem življenju”.

Takšni, ki se še niso prepustili toku divjega sveta: “Ko vidiš, da je v tem podivjanem svetu, polnem negativnosti in sovražne popadljivosti, še kdo, ki verjame v temeljno človeško dobroto in je je zmožen tudi sam. Navdih za ustvarjanje pa leži povsod.”

A Boštjan ni aktiven le na literarnem področju, temveč tudi na odrskih deskah. Trenutno ga lahko spremljate v stand up predstavi Brade, kjer je staknil glave z Gašperjem Bergantom in Perico Jerkovićem. In kaj snuje za prihajajoče mesece?

“S predstavo Brade nadaljujemo svetovno turnejo po Sloveniji, z Igorjem Šinkovcem pa naju čaka izid nove slikanice z naslovom Raketa. Poleg stripa Šnofijeva druščina, ki ga z Matejem de Ceccom že 11. leto pripravljava za PIL, sem letos v Cicibanu začel deliti bralne namige v Bradni znački - tako je, z d, ne z l. Za literarno radovedne srednješolce in odrasle sem pripravil mešanico stand upa in predavanja sLOLvenski klasiki v živo, s katero domujem v abonmaju Cankarjevega doma, Z Anžetom Tomičem in Boštjanom Nachbarjem redno snemamo podkast Podrobnosti, med vse to pa moram naposled zbezati še pisanje sLOLvenskih klasikov 2. Pred menoj so torej dokaj umirjeni meseci,” pove z zadovoljnim nasmeškom.

Glasujte za svoje favorite!