Story Nagrade: Story MOŠKI

Jan Golja

“Navdihuje me moč enega človeka”

Jan Golja

Vsak izmed nas lahko naredi razliko. Vsak izmed nas lahko prispeva kamenček v mozaiku lepše prihodnosti. To s projektom Mali koraki za velik cilj dokazuje tudi Jan Golja, duša dobrodelne akcije, ki s projektom živi in dela mesece.

Vse se je začelo pred osmimi leti, ko si je z ekipo zadal cilj, da zgradijo prvi celostni center za otroke z Downovim sindromom. Vse od takrat vsako leto s tekom in zbiranjem sredstev pomagajo pomoči potrebnim, s tem pa želijo dokazati, da prav vsi mi tlakujemo pot za boljši jutri.

“Svojega prispevka k družbi ne jemljem kot poslanstvo. Morda zato, ker besedo poslanstvo dojemam z nekim prizvokom, da nekaj moram, da mi je nekdo nekaj naročil, da to počnem. In seveda ni tako, vse, kar počnem, je moja volja, vse izvira iz moje osebnosti, iz tega, kar čutim,” nam je zaupal producent in novinar, ki ga navdihujeta sreča ljudi in to, da lahko posameznik prispeva nekaj k spremembam v družbi.

“Zdi se mi izjemno, kako lahko neka manjša gesta posameznika nekomu spremeni življenje, kako lahko prav vsak od nas oblikuje družbo. Navdihujejo me ljudje, ki se zavedajo te moči in delajo korake izključno v dobrobit družbe,” pojasnjuje Jan, ki kljub izjemnemu razmahu akcije ostaja skromen: “Težko govorim o svojih dosežkih, morda zato, ker jih ne jemljem kot dosežke. To, kar počnem, počnem iskreno, s tem se izražam, zato na vsa svoja dejanja gledam kot nekaj vsakdanjega. Sem pa ponosen na nekaj svojih 'dosežkov'. To sta zagotovo projekt Mali koraki za velik cilj, s katerim smo zbrali že slabega pol milijona evrov, in knjiga Slovenci v dnevnih sobah, s katero želim vsakemu posamezniku sporočiti, da je vreden veliko več, kot misli, da je. Seveda pa je še veliko manjših stvari, ki jih javnost ne pozna.”

Poleg že tradicionalne akcije Mali koraki za velik cilj je Jan izdal tudi omenjeno knjigo Slovenci v dnevnih sobah, s katero je širši javnosti odprl vrata v domove znanih in manj znanih Slovencev ter prikazal njihovo vsakdanjo dinamiko in zgodbe.

A njegovi načrti za prihodnost so trenutno popolnoma drugačni. “Trenutno sem v pričakovanju prvega otroka in si ne delam nikakršnih načrtov,” nam zaupa Jan in na usta se mu prikrade nasmešek, nato doda: “Si predstavljam, da mi jih bo on ali ona krojil/-a.”

Glasujte za svoje favorite!