Ana Kroflič: "Rada pomagam"

Vir: Story
1. 2. 2013

Magistrica farmacije Ana Kroflič, ki že dve leti pomaga ljudem pri zdravem hujšanju, bo svoje znanje in izkušnje delila z udeleženci Story akademije, ki bo 23. februarja v Hotelu Plaza.

Koliko časa že se že ukvarjate s svetovanjem pri hujšanju?

Približno dve leti.

Kaj vas je pritegnilo, da ste se začeli ukvarjati s tem?

Rada pomagam, rada poslušam in svetujem, zato nisem izpustila priložnosti, ki se mi je ponudila - da se posvetim področju hujšanja s prehrano Nupo, saj sem verjela, da lahko ti izdelki z ustrezno strokovno podporo marsikomu izboljšajo kakovost življenja.

Katere so najpogostejše napake, ki jih počnemo pri hujšanju?

Najbrž je pogosta napaka to, da se v želji po hitrem uspehu preveč odpovedujemo, tako pa še dodatno obremenjujemo svoje telo in lahko celo škodujemo svojemu zdravju. Pri tem imam v mislih premalo hrane, enolično hrano kot premajhen vnos tekočine. Pomembno je poudariti, da takšnemu hujšanju zelo verjetno sledi tudi tako imenovani jojo učinek.

Lahko izdate nekaj glavnih nasvetov za tiste, ki želijo izgubiti nekaj kilogramov (ne glede na to, katero metodo hujšanja so izbrali)?

Za uspeh shujševalne diete je na splošno pomembno, da imamo več manjših obrokov na dan (od pet do šest, razporejenih čez ves dan), da nadzorujemo dnevni vnos kalorij (vemo, kaj in koliko smo pojedli) in da vključimo tudi redno telesno aktivnost (pol do eno uro na dan). Pri tem ne smemo pozabiti še na dovolj velik vnos tekočine in polnovredno prehranjevanje.

Kako pomembna je motivacija pri hujšanju?

Motivacija je pri hujšanju izredno pomembna, še zlasti ko je treba izgubiti večje število odvečnih kilogramov in bo hujšanje dolgotrajnejše. Brez volje, vztrajnosti in podpore bližnjih se lahko hitro zgodi, da prekmalu obupamo, to pa le še oteži naslednji poskus.

Katere diete so najbolj učinkovite?

Na to vprašanje težko odgovorim. Za učinkovito dieto namreč pogosto štejemo tisto, ki nam zagotavlja hitrejšo izgubo odvečnih kilogramov, to pa ne sovpada vedno z zdravim hujšanjem. Pomembna pa trajna izguba telesne teže - torej je najučinkovitejša tista dieta, ki nas bo naučila zdravega življenja z rednim polnovrednim prehranjevanjem in telesno aktivnostjo.

Verjetno ni kar vsaka dieta primerna za vsakogar. Kako naj izberemo dieto, ki je primerna za nas?

Polnovredna dieta, pri kateri le zmanjšamo kalorijski vnos hrane, je primerna za vsakogar. Je pa pomembno, da kljub manjšemu vnosu kalorij zaužijemo vsa potrebna hranila v količinah, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje, zato pretiravanje z odpovedovanjem hrani ni dobro. Posebna pozornost je potrebna pri kroničnih bolnikih, ki imajo lahko specifične potrebe v zvezi z omejevanjem kalorijskega vnosa.

Je pomembno, da hujšamo pod zdravniškim nadzorom?

Hujšanje pod zdravniškim nadzorom svetujem predvsem vsem kroničnim bolnikom, saj je pomembno, da zdravnik med dieto spremlja zdravstveno stanje in po potrebi tudi prilagaja odmerke zdravil. Prav tako svetujem, da poiščejo zdravniško pomoč ljudje z močno povišanim indeksom telesne teže, ki že imajo za sabo neuspešno shujševalno dieto, in otroci z močno povečano telesno težo. Vsi drugi naj se obrnejo na zdravnika, če menijo, da jim ta lahko pomaga iz kateregakoli razloga.

Brez telovadbe pa verjetno ne gre, kajne? Vsaj ne, ko govorimo o zdravem življenju ...

Vsekakor je za trajno izgubo telesne teže pomembna tudi vključitev telesne aktivnosti v naš vsakdan - ta je pomembna ne samo za naše zdravje, ampak si lahko na njen račun privoščimo zaužiti tudi kakšno kalorijo več.

Verjetno bi se s pravilnim načinom življenja že na začetku lahko izognili dietam?

To je nekoliko filozofsko vprašanje. Kaj sploh je pravilen način življenja? Po mojem gre pri tem za skrb za ohranjanje lastnega zdravja - torej tudi zdravo telesno težo -, za to pa ni univerzalnega pravila. Sicer se po eni strani strinjam s trditvijo, vendar pa je včasih 'pravilen način življenja' za posameznika težko dosegljiv. Če ostanem pri izrazu, je pravilen kalorijski vnos namreč močno odvisen od zdravstvenega stanja vsakega posameznika, saj nanj vplivajo tudi fiziološka hormonska neravnotežja in nekatere bolezni. Zato za nekoga s preveliko telesno težo ne moremo kar reči, da si je sam kriv. Pri tem pa seveda ne mislim na tiste, ki, citiram: "Nimajo časa za ustrezno prehranjevanje in telesno aktivnost."

Kako lahko Nupo pomaga pri izgubi telesne teže?

Nupo lahko pomaga pri hujšanju na dva bistvena načina, in sicer lahko tistim z močno povišanim indeksom telesne mase izjemno olajša narediti prvi korak do zdrave telesne teže, dolgoročno pa nam pomaga vzdrževati redno prehranjevanje z več manjšimi obroki na dan, saj vskoči v naš jedilnik takrat, ko nimamo časa za pripravo drugega polnovrednega in manj kaloričnega obroka.

Kdo vse si lahko pri hujšanju pomaga z Nupom?

Nupova dieta je primerna skoraj za vsakogar (z izjemno nekaj kroničnih bolnikov), le da je treba vedno izbrati posamezniku primerno dieto. Nupo zelo nizkoenergijska dieta (manj kot 800 kcal na dan) je primerna za posameznike z indeksom telesne teže višjim od 30, za zmerno hujšanje pa uporabljamo Nupovo nizkoenergijsko dieto (1.200 kcal) v kombinaciji z običajno zdravo, polnovredno in nizkokalorično hrano (takšna dieta praviloma vedno sledi tudi zelo nizkoenergijski dieti).

Kaj lahko pričakujejo udeleženci delavnic na Story akademiji, ki bo 23. februarja v Plaza Hotelu?

Pogovorili se bomo o zdravem prehranjevanju in zdravem življenjskem slogu na splošno. Dotaknila se bom najpogostejših bolezenskih stanj, ki jih povezujemo s preveliko telesno težo, ter s pomočjo udeležencev ponudila nekaj nasvetov, kako vključiti redno prehranjevanje in telesno vadbo v natrpan vsakdan. Slišali bomo tudi nekaj zanimivih izkušenj Nupove ambasadorke in pevke Rebeke Dremelj Škaler.

Nova Story že v prodaji

Story