Ena izmed najboljših jedi, ki jih pozna človeštvo, ima morda nepričakovano korist.
Nova študija je pokazala, da je uživanje 50 gramov ali več polnomastnega sira na dan povezano z manjšim tveganjem za razvoj demence. To vključuje vse sire z več kot 20 odstotki maščobe, med njimi brie, goudo, cheddar, parmezan, gruyère in mocarelo.
25-letna švedska študija
Obsežna dolgoročna študija je približno 25 let spremljala 27.670 odraslih na Švedskem. Ugotovitve kažejo na statistično zaznavno povezavo med vsakodnevnim uživanjem polnomastnega sira in manjšim tveganjem za demenco, čeprav je za razumevanje možnih mehanizmov potrebnih še več raziskav.
"Desetletja je razprava o polnomastni in nizkomastni prehrani oblikovala zdravstvena priporočila, včasih celo z označevanjem sira kot nezdravega živila, ki ga je treba omejevati," pravi prehranska epidemiologinja Emily Sonestedt z Univerze v Lundu na Švedskem.
"Naša študija je pokazala, da lahko nekateri polnomastni mlečni izdelki dejansko zmanjšajo tveganje za demenco, kar izpodbija nekatere dolgoletne predpostavke o maščobah in zdravju možganov."
Do 2050 bo 153 milijone dementnih
Demenca je krovni izraz za več stanj, ki poslabšujejo kognitivne funkcije, kot so Alzheimerjeva bolezen (najpogostejša oblika), vaskularna demenca ter demenca, ki se lahko razvije pri boleznih, kot je Parkinsonova bolezen.
Ocenjuje se, da je leta 2021 z demenco živelo 57 milijonov ljudi, vsako leto pa je diagnosticiranih približno 10 milijonov novih primerov. Analiza Globalnega bremena bolezni iz leta 2019 je napovedala, da bi se do leta 2050 število primerov lahko povečalo celo na 153 milijonov.
Ker je učinkovitih zdravljenj za demenco malo, se nekateri raziskovalci osredotočajo na načine za zmanjševanje tveganja za njen razvoj, pri čemer ima prehrana pomembno vlogo v teh strategijah zmanjševanja tveganja.
Tako imenovana dieta MIND - različica sredozemske prehrane - velja za obetavno, vendar so ugotovitve različnih študij neenotne.
Mlečni izdelki so ena izmed skupin živil, pri katerih je povezavo z demenco težko jasno določiti. Študije iz Finske, Združenega kraljestva in Japonske so na primer preučevale različne količine uživanja sira in pokazale različne rezultate glede povezave z demenco.
Povezava samo s polnomastnimi siri
V novi raziskavi, ki jo je vodil prehranski epidemiolog Yufeng Du z Univerze v Lundu, so raziskovalci želeli razjasniti te neskladne ugotovitve.
Analizo so zasnovali na kohorti Malmö Diet and Cancer, dolgotrajni opazovalni študiji, v kateri so švedske prebivalce spraševali o prehrani in spremljali njihove zdravstvene izide. Od 27.670 udeležencev je v približno 25 letih demenco razvilo 3.208 ljudi.
Udeleženci so ob začetku študije beležili prehrano s pomočjo 7-dnevnega prehranskega dnevnika, vprašalnika o pogostosti uživanja živil ter podrobnega intervjuja o pripravi hrane in prehranjevalnih navadah.
Raziskovalci so primerjali tveganje za demenco glede na količino zaužitega sira. Približno 10 odstotkov tistih, ki so dnevno zaužili 50 gramov ali več polnomastnega sira, je razvilo demenco, v primerjavi s približno 13 odstotki ljudi, ki so zaužili manj kot 15 gramov na dan.
Po prilagoditvi za starost, spol, izobrazbo in splošno prehrano so imeli ljudje, ki so zaužili več kot 50 gramov polnomastnega sira na dan, 13 odstotkov manjše tveganje za demenco vseh vzrokov v primerjavi s tistimi, ki so zaužili manj kot 15 gramov na dan.
Takšne povezave niso ugotovili pri nizkomastnem siru ali smetani, nobeni vrsti mleka ali fermentiranih mlečnih izdelkih, kot sta jogurt in kefir. Maslo je pokazalo mešane rezultate, vključno z morebitnim povečanim tveganjem za Alzheimerjevo bolezen pri visokem uživanju v primerjavi z ljudmi, ki masla niso uživali.
Vendar pa drugi raziskovalci opozarjajo na pomembne omejitve študije, preden bi se kdo brez zadržkov lotil uživanja sira.
Potebne so nove raziskave
"Ena največjih omejitev te študije je, da je bila poraba sira zabeležena na podlagi prehranskega dnevnika in intervjuja v enem samem časovnem obdobju, kar je bilo 25 let pred analizo diagnoz demence. Zelo verjetno je, da so se prehrana in drugi življenjski dejavniki v teh 25 letih spremenili," pravi Tara Spires-Jones, vodja oddelka na Inštitutu za raziskave demence v Združenem kraljestvu, ki pri študiji ni sodelovala.
Čeprav bi bilo lepo, se morda ni pametno zanašati na eno samo živilo kot zaščito pred demenco.
Vir: Science Alert
Preberite si tudi: