10 let od smrti slavnega kavboja in Jokerja Heatha Ledgerja

10 let od smrti slavnega kavboja in Jokerja Heatha Ledgerja (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
22. 1. 2018

Na današnji dan pred desetimi leti so v stanovanju v newyorškem predelu Soho mrtvega našli takrat 28-letnega slavnega avstralskega igralca Heatha Ledgerja, ki se je proslavil z vlogo kavboja v večkrat nagrajenem filmu Gora Brokeback. Za seboj je pustil okoli 20 filmskih vlog, med najprepoznavnejšimi je poleg omenjene še strašljivi Joker.

Heath Andrew Ledger se je rodil 4. aprila leta 1979 v avstralskem Perthu in pri rosnih desetih letih začel igralsko kariero, ko je nastopil v vlogi Petra Pana. Po manjših vlogah v avstralskih serijah se je pri 19 letih kot samouk in brez igralske šole podal iskat srečo v Hollywood. Našel jo je s pomočjo rojaka Mela Gibsona, ki ga je izbral za vlogo svojega sina v filmu Patriot (2000).

Kasneje je nastopil še v številnih filmih, zaslovel pa kot kavboj Ennis Del Mar v nekonvencionalnem vesternu Gora Brokeback. Film režiserja Anga Leeja pripoveduje zgodbo o Ennisu Del Marju in Jacku Twistu, dveh zaljubljenih kavbojih, ki morata skrivati svoje razmerje pred svetom. Ob Ledgerju je v glavni vlogi nastopil še Jake Gyllenhaal. Uspešnica Gora Brokeback je med drugim pobrala štiri zlate globuse in bila ovenčana s tremi oskarji. Ledger je bil za vlogo nominiran za oskarja za najboljšega glavnega igralca.

Prepoznavnejše vloge je ustvaril še v filmih 10 razlogov, zakaj te sovražim (1999), Vitezova usoda (2001), Bal smrti (2001), Štiri peresa (2002) in Casanova (2005). V zadnjih filmih je bil Robbie (Bob Dylan: 7 obrazov, 2007), negativec Joker v filmu o stripovskem junaku Batmanu (Vitez teme, 2008) ter Tony (Imaginarij doktorja Parnasa, 2009). Za Jokerja je prejel številne posthumne nagrade, med drugim oskarja za najboljšega igralca v stranski vlogi in zlati globus.

Heath Ledger je zaradi smrtonosne mešanice zdravil umrl 22. januarja 2008. Star je bil 28 let. Leto pred smrtjo se je razšel z igralko Michelle Williams, s katero sta se spoznala na snemanju filma Gora Brokeback, plod njune ljubezni pa je danes 12-letna hčer Matilda.

Priporočamo