60 let od poroke stoletja

8. 5. 2016
Deli

Ko sta se poročila monaški knez Rainier in ameriška igralka Grace Kelly, so pisali, da je to poroka stoletja, in res je bila. Od nje je sicer minilo že 60 let in pokojna Grace še danes velja za eno najlepših nevest v zgodovini.

Grace, Rainier ter otroci: princesa Caroline, princ Albert in princesa Stephanie.
Ko je postala kneginja, je igralsko kariero obesila na klin.

Poroka je trajala kar dva tedna, povabljeni pa so pripotovali z vseh koncev sveta. Grace je bila pač velika filmska zvezda in dobitnica oskarja za film The Country Girl leta 1954. Prekrasno obleko, ki jo je nosila na poroki, ji je na primer podaril njen takratni studio MGM. Tri tedne jo je šivalo 36 vrhunskih šivilj. Pozneje jo je občudovalo kar 30 milijonov ljudi po svetu, ki so spremljali veličastno poroko, na katero je bilo povabljenih kar 700 gostov, med njimi tudi grški ladjar in milijarder Aristotel Onasis, hotelski magnat Konrad Hilton, dedek razvpite Paris, Cary Grant, Ava Gardner in številni drugi. Ko se je Grace pred poroko preselila v Monako, je z ladjo potovala kar osem dni. Skupaj z njo so potovali tudi člani njene družine, šest družic, imela je 80 kovčkov in svojo psičko pasme pudelj. Lahko si mislite, da so jo v Monaku nestrpno pričakovali, med drugim kar 1.800 fotografov z vsega sveta.

Ljubezen se je rojevala

Grace Kelly in princ Rainier sta se spoznala 6. maja leta 1955, ko je imela ona na filmskem festivalu v Cannesu tiskovno konferenco za novinarje. Z Rainierjem je imela načrtovano slikanje, skupaj naj bi se pojavila tudi na večerji, ki jo je organiziral v njeno čast. Prvo srečanje med Grace Kelly in monaškim princem je organiziralo uredništvo revije Paris Match. Govorilo se je celo, da je sprva Grace nameravala odpovedati srečanje, ker je bila utrujena. A je pozneje s knezom preživela prijetno popoldne, se sprehajala po vrtovih palače in se vljudno pogovarjala. Njuno prvo srečanje ni bilo preveč romantično, a je knez dejal, da je bil očaran nad njeno svežino, zrelostjo, čutnostjo in omikanostjo. Svojim prijateljem pa je Grace takratnega najbolj zaželenega samca evropske visoke družbe opisala kot šarmantnega.

Od dopisovanja do poroke

Grace in Rainier sta si začela prijateljsko dopisovati, naklonjenost se je rojevala počasi. Nekaj dni pred božičem je knez odpotoval v New York in pozneje z vlakom v Philadelphio, kjer je Grace z družino preživljala praznike. Nad princem so bili vsi seveda takoj očarani. Kako tudi ne, bil je prijeten, zabaven in plemič. Tisti silvestrski večer je Grace s knezom preživela v New Yorku in takrat jo je tudi zaprosil za roko. Bilo je kot v hollywoodskem filmu. Par pa je takoj postal glavna tema vseh svetovnih časopisov. In poroka se je zgodila 19. aprila 1956. Z njenim prihodom v Monako je ta mala kneževina zacvetela. Paru so se rodili trije otroci, princesa Caroline, princ Albert in princesa Stephanie. A sreča je trajala le do leta 1982, ko je kneginja tragično preminila v prometni nesreči, stara samo 53 let. Knez se ni nikoli več poročil in tudi nikoli ni prebolel svoje ljubljene Grace.