Alenka Košir: "Bila sem ujeta v svojem telesu"

Vir: Story
26. 9. 2012

Alenka Košir je žena Jureta Koširja, mama dvema hčerkama in sinu ter osebna trenerka. Zadnja leta sta bili v ospredju predvsem prvi dve vlogi, zaradi česar je morala svoje želje marsikdaj pos­taviti v ozadje, za kar ji seveda ni žal. Ker pa so otroci že dovolj stari, se je odločila, da je prišel čas, da na­redi nekaj dobrega za svoje zdravje.

Story: Nazadnje smo se videli pred poletjem. Zanima me, kako ste preživeli zad­nje mesece. Je bilo kaj časa za poletni oddih na morju?

Poletje smo preživeli v krogu družine in prijateljev. Uživali smo na morju na otoku Krku in več kot polovico počitnic preživeli doma na Bledu.

Story: Kaj navadno počnete na dopustu? Predvidevam, da je 'animacija' treh energičnih otrok vse prej kot lahka naloga?

Otroci so živahni, pa hvala bogu, da so taki. Na dopustu ponavadi izklopimo možgane in uživamo, tako da nič posebnega ne delamo. Smo brez načrtov in urnika. Tako nam najbolj ustreza. Tempa imamo dovolj čez leto. Uživamo v dobri družbi, na soncu in v morju.

Story: Ali vi prevzamete igro s hčerkama in Jure z Jalnom ali je nasprotno?

Ko gre za otroke, nimava porazdeljenih vlog in nalog. Otroci se radi igrajo tudi med seboj. Res pa je, da Jalen zadnje čase išče bolj moško družbo.

Story: Kako pa se z Juretom najraje prepustita morskim užitkom? Se spomnite, kdaj sta bila nazadnje sama na dopustu?

Nazadnje sva bila sama na morju v Rovinju, kamor sva se odpravila za tri dni. Oba sva nočna tipa in zgodnje vstajanje je pravi projekt, zato počitnice izkoristiva, da malo dlje spiva. Rada dobro jeva in sva športno aktivna.

Story: Pogrešate čase, ko je bila vajina edina skrb le, kam bi šla zvečer na zmenek?

Niti ne, ker je življenje lepše in ima poseben smisel, odkar imava otroke.

Story: Že nekaj časa ste dejavni kot osebna trenerka, imate svojo vadbo visoko intenzivnega treninga, poleg tega pa trenirate tudi otroke v drsalnem društvu na Bledu. Kako vam uspe vse to?

Vsakega posameznika, ki ga navdušim za gibanje, si štejem za velik uspeh. Delam stvari, ki sem si jih vedno želela in me osrečujejo. Zato tudi ne potrebujem časa zase oziroma za odklop.

Story: Nad drsanjem sta navdušeni tudi Anika in Alina. Kako pa se obnese to, da ju trenira mami? Vas ubogata?

Hmmm, to je pa takole. Z Alino ni večjih težav, ker ima tak značaj, medtem ko je pri Aniki tako tako. Priznam, da ni preprosto. (smeh) Sicer nisem imela nikoli težav pri delu z otroki.

Story: Jalen je menda že pravi nogometni talent. Se v njem skriva naslednji Ronaldo?

Ali je naslednji Ronaldo, težko ocenjujem, ker se ne spoznam najbolj na nogomet. Lahko rečem, da je gibalno spreten in predvsem ima še vedno veliko željo in potrebo po gibanju, kar me veseli. Ko opazujem današnje otroke in mladino, me vse bolj skrbi njihova statičnost.

Story: Priznali ste, da ste bili osem let skoraj popolnoma neaktivni, kar zadeva telesno vadbo, ker ste ves čas posvetili vzgoji otrok. Kako ste se 'rešili' iz tega začaranega kroga in našli motivacijo za gibanje?

Začeti je bilo zelo zelo zelo težko. (smeh) Moj motiv je bil predvsem v tem, da sem se počutila kot ujetnica svojega telesa, kar je vplivalo na moje zdravstveno stanje.

Story: Kakšen nasvet bi ponudili mladim mamicam, ki jim zmanjkuje časa, da bi del dneva posvetile le sebi, ne le svojim otrokom?

Naj se povežejo s prijateljico, s katero se bosta spodbujali. Največkrat ti da gibanje dodatno energijo, telo se prekrvavi, organi dobijo dodatni kisik in hranila, s potenjem izločimo odpadne snovi iz telesa. In kot pravi stari rek: nič ne uničuje telesa bolj kot nedelo. Je pa drugim lahko dajati nasvete.

Story: Ste danes bolj zadovoljni s svojim telesom in srečni v svoji koži, kot ste bili v mlajših letih?

Vedno sem imela pozitiven odnos do svojega telesa. V mladosti sem bila precej zadržana in sramežljiva deklica. Trenirala sem ritmično gimnastiko, in ko je bilo treba nastopati na tekmovanjih, je vse potekalo gladko. Mislim, da sem prav z nastopi postajala bolj odprta oseba. Telo me že od nekdaj uboga.

Story: Postali ste tudi obraz nove znamke oblačil Superdry. Kako se počutite v tej manekenski vlogi?

Malo sem že pozabila, kako to gre. (smeh) Sicer pa so mi oblačila Superdry pisana na kožo in jih je užitek nositi.

Napisala: Anja Kontrec
Fotografije: Sarah Bervar, Helena Kermelj

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story