Alexis Arquette: Za transspolno igralko naj bi bil usoden aids

Alexis Arquette: Za transspolno igralko naj bi bil usoden aids (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Nova
1. 10. 2016

Pred kratkim nas je šokirala novica, da je veliko prezgodaj umrla igralka Alexis Arquette, ki je med drugim zaigrala v kultnem filmu Šund. Uradni vzrok njene smrti sicer še ni znan, a govori se, da je bil zanjo usoden aids.

Alexis Arquette, ki se je 28. julija leta 1969 rodila kot Robert Arquette, je 11. septembra, pri komaj 47 letih, umrla v krogu svojih najbližjih sorodnikov in prijateljev, kar so člani njene družine najprej potrdili za spletno stran TMZ. In ti družinski člani so vsi po vrsti znani igralci, 45-letni David Arquette, 48-letna Patricia Arquette, 57-letna Rosanna Arquette in 53-letni Richmond Arquette. Uradni vzrok smrti transspolne igralke do zaključka naše redakcije še ni bil znan, a po poročanjih omenjene spletne strani naj bi bolehala za hudo boleznijo. Po trditvah nekaterih virov, ki so spregovorili za revijo People, naj bi bila ta bolezen aids.

"Dolgo je trpela, bolna je bila že več let," je dejal anonimnež, ki naj bi bil družinski prijatelj, in dodal, da je vsak, ki ji je bil blizu, dobro vedel, da je njena smrt le še vprašanje časa. Alexis je med drugim igrala v filmih, kot so Šund, Poročiva se, Ljubezen v troje in Chuckyjeva nevesta, morda pa se je spominjate tudi po vlogah v serijah Ksena: Bojevniška princesa, Roseanne, Prijatelji in Kaliforniciranje.

Njeni slavni sorojenci so se takoj po njeni smrti oglasili na družabnih omrežjih.

"Njena kariera je bila 'obrezana', a ne zaradi njene smrti, ampak zaradi njene odločitve, da bo svojo resnico in življenje živela kot transspolna ženska. Kljub dejstvu, da je za transspolne igralce na razpolago zelo malo vlog, ni hotela igrati vlog, ki so bile ponižujoče ali stereotipne ..." je na Facebooku napisal Richmond. Kmalu zatem je slovita igralska družina Arquette objavila skupno izjavo za javnost, v kateri so Alexisini sorojenci izrazili globoko žalost, ponudili vpogled v čustveni svet svoje sestre in tudi grajali današnjo družbo: "Alexis je bila briljantna umetnica, slikarka, pevka, zabavljačica in igralka. Bila je začetnica v bitki za razumevanje in sprejemanje transspolnih oseb. Živela je v svetu, v katerem je nevarno biti transspolna oseba. V svetu, ki je v veliki meri nepripravljen sprejemati razlike med ljudmi in v katerem še vedno obstajata nasilje ter sovraštvo." Ravno zaradi odločitve, da bo živela kot ženska, pa so David, Patricia, Rosanna in Richmond svojo sestro še posebno občudovali: "Naučila nas je, kaj pomenita toleranca in sprejemanje. Naučila nas je, kaj je prava ljubezen."

V izjavi za javnost je med drugim še omenjeno, da je Alexis dobro vedela, da bo umrla, in da je tik pred smrtjo svojim sorojencem povedala, da je nekoč že obiskala 'drugo stran', na kateri obstaja le en spol. Alexis je umrla v krogu ljudi, ki jih je imela najraje, in ob zvokih pesmi Starman, ki jo izvaja njej najljubši glasbenik David Bowie. Njena smrt je močno prizadela tudi njeno slavno svakinjo, igralko Courteney Cox, ki je bila nekoč poročena z njenim bratom Davidom, oglasil pa se je tudi glasbenik Boy George, ki je na Twitterju napisal: "Počivaj v miru, moja sestra Alexis Arquette. Še ena svetla luč, ki nas je zapustila veliko prezgodaj."

Tekst: Tim Jeras