Alice Cooper praznuje 70. rojstni dan!

Alice Cooper praznuje 70. rojstni dan! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
4. 2. 2018

Ameriški pionir teatralnega rocka Alice Cooper, ki se je pred dvema letoma s koncertom groze in črnih vdov oglasil tudi v Sloveniji, je danes dopolnil 70 let. Poleg uspešnic, kot je Poison, je znan tudi po tem, da v svojih odrskih nastopih vključuje giljotine, električne stole, umetno kri in udave.

Alice Cooper se je kot Vincent Damon Furnier rodil 4. februarja 1948 v Detroitu, z družino so se nato preselili v Phoenix. Kot srednješolec je ustanovil svojo skupino Alice Cooper, ki jo je leta 1969 v Los Angelesu odkril Frank Zappa, je zapisano na rockerjevi spletni strani. Skupina je največji komercialni uspeh dosegla z albumom Billion Dollar Babies (1973).

V njegovi prvotni skupini so bili bas kitarist Dennis Dunaway, ritem kitarist Michael Bruce, bobnar Neal Smith in glavni kitarist Glen Buxton. Ko so razpadli, je Cooper nadaljeval solistično kariero. Uspel je z nizom uspešnic, vključno z You & Me, albumi, kot sta Lace and Whiskey in From the Inside, ter izpiljenimi koncertnimi turnejami.

Alice Cooper je bil prvi, ki je v rock'n'roll in koncertne nastope vključeval prvine grozljivk in znanstvene fantastike, denimo vešala, giljotine, lutke, umetno kri in električne stole ter s tem vplival na skupine in glasbenike, kot so Kiss, Iron Maiden, John Lydon (Johnny Rotten), Slipknot in Marilyn Manson. Med njegove najbolj znane skladbe sodijo Poison, Hey Stoopid, House Of Fire in I'm Eighteen.

Junija 2016 je prvič nastopil v Sloveniji. V ljubljanski Hali Tivoli je v večeru groze in črnih vdov, kot je napovedal koncert, v uri in pol brez predaha odpel kakšnih 12 znanih bolj ali manj znanih skladb.

Že leta prijateljuje in sodeluje z glasbeniki, kot so Slash, Ozzy Osbourne, Jon Bon Jovi, Joe Satriani in Paul McCartney. Kolegi so se mu tudi poklonili s ploščo A Humanary Stew: A Tribute To Alice Cooper, za katero so njegove pesmi priredili člani skupin Def Leppard, Iron Maiden, Megadeath, Guns N'Roses, The Who, Motley Crue in drugi.

Pojavlja se na televiziji, nastopil je denimo v priljubljeni seriji That 70's Show, in vodi radijsko oddajo Nights with Alice Cooper, posvečeno klasičnemu rocku. Leta 2007 je izdal knjigo spominov Golf Monster (Pošast golfa), v katerem popisuje svojo življenjsko pot - od otroštva do zvezdništva, alkoholizma do zasvojenosti z golfom.

Cooper je že več kot pol stoletja zvezda stalnica popularne glasbe. Za njim je 27 studijskih plošč in 48 uspešnih singlov, prodanih v več kot 50 milijonih primerkov. Cooper in člani skupine Dennis Dunaway, Neal Smith, Michael Bruce in Glen Buxton (posthumno) so bili leta 2011 sprejeti v hram slavnih rock'n'rolla v Clevelandu.