Amal Alamuddin: Prepoznavnost prinaša tudi odgovornost

Amal Clooney, 
odvetnica, specializirana za varstvo človekovih pravic (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Jana
17. 11. 2016

Poroka z Georgeem Clooneyjem je Amal Alamuddin, karizmatično londonsko odvetnico libanonskih korenin, potisnila med najbolj opazovane ženske na svetu. Z inteligentnim vedenjem ji je doslej uspelo obdržati pravico do zasebnosti in nadaljevati lastno kariero.

Podoba bodočega predsedniškega para ZDA?
Barbara Walters

Canale Grande v Benetkah se je lenobno raztegoval pod poznim septembrskim soncem in oboževalci so na njegovih bregovih vreščali in cepetali od vznemirjenja in navdušenja, ko je vanj zaplul eleganten leseni Vizianellov gliser, na njem pa je vselej lahkotno elegantni George Clooney čez pas k sebi stiskal Amal Alamuddin in jo po morju peljal pred oltar.

Je šlo le za spreten medijski manever ameriškega filmskega igralca, ki se je že zdavnaj preselil na bregove jezera Como v bližini Milana in ni želel več odgovarjati na medijske zapise o svojem večnem samskem stanu, ni jih pa niti bilo malo, ki so vse bolj odkrito namigovali, da je George gej in da zato vse lepotice, s katerimi se je doslej kazal v javnosti, pri njem le gostujejo?

Je šlo celo za dolgoročno načrtovanje Clooneyjevega pohoda na mesto ameriškega predsednika in je Alamuddinova, visoko cenjenja londonska odvetnica, specializirana za vprašanja človekovih pravic, bila le del velike slike, bodoča prva dama Bele hiše, ženska izjemnih intelektualnih sposobnosti, v svoji pokončni moralni drži močno podobna Michelle Obama?

V družbi ozaveščenih

V Benetke je bila konec septembra 2014 povabljena smetana iz sveta zabave, ki ni bila izbrana naključno. Anna Wintour, razvpita britanska urednica ameriške revije Vogue, je dala težo nevpadljivemu modnemu okusu neveste. Bono je vedno dobronameren, zato je v svetu visoke zabave vselej dobrodošel. Cindy Crawford je bila ena prvih super manekenk, ki se je, namesto v vlogi ene najbolj zaželenih žensk na svetu, odlično znašla v vlogi matere in žene Randeja Gerberja, Clooneyjevega dobrega prijatelja in poročne priče. Na poroki v Benetkah sta bila tudi – bi sploh lahko bilo drugače? – Brad Pitt, takrat še srečno poročen moški in ne nergač, ki se je namesto v ženin objem vse bolj zatekal v objem vodke in kokaina, kar je ob ločitvi poudarila Angelina Jolie, in seveda Matt Damon, še zadnji iz udarne trojke iz zgodb o Dannyju Oceanu in njegovih lopovskih kompanjonih. Zraven je preprosto moral biti tudi Robert De Niro, starosta demokratskega Hollywooda in ljubitelj afroameriških žensk.

Kot človek z odličnim osebnim slogom je Clooney s poroko v Benetkah in štiridnevnim slavjem za ograjo 450 let stare palače, ki je danes hotel Aman Canale Grande, Amal pokazal tudi javnosti, naj ji je bilo prav ali ne.

V letošnjem prvem daljšem intervjuju za BBC se je razgovorila o primeru Khadije Ismajilove, raziskovalne novinarke, ki so jo oblasti v Azerbajdžanu zaprle zaradi zapisov o domnevnih korupciji v vladajočih krogih. Ismajilovo so oblasti po zaključku sodnega procesa izpustile iz zapora.

Tudi sama je bila nekoč begunka

»Če bi hotela primer Khadije Ismajilove izkoriščati za svojo priljubljenost, bi se gotovo več pojavljala v medijih,« je dejala letos aprila v Los Angelesu, kjer sta s Clooneyjem priredila zabavo, na kateri sta z gosti zbirala denar za predsedniško kampanjo demokratske kandidatke Hillary Clinton. Nasprotnika Clintonove, neukrotljivega Donalda Trumpa, ni niti omenila, kar je razumljivo, saj je republikanski kandidat med potovanji po ZDA neusmiljeno žalil ženske in muslimane.

»Ves čas govori stavke, kot so 'oni si želijo le džihada', 'oni ne verjamejo v naš način življenja', 'oni ne spoštujejo našega sistema'. O kom govori, ko uporablja besedo 'oni'? Mar o milijardi in pol ljudi, ki so islamske vere? Mar mu ni jasno, da je med njimi veliko ameriških državljanov in veliko ameriških vojakov in da velika večina ni niti malo nasilna?« se je vprašala Clooneyjeva, katere družina je leta 1980, ko je bila Amal stara le dve leti, ubežala državljanski vojni v Libanonu in prišla v Veliko Britanijo.

Po šolanju v Veliki Britaniji je Amal kot praktikantka službovala v New Yorku ter se po opravljenem izpitu za ustavno sodnico leta 2004 preselila v Haag, kjer je delala v pisarni Združenih narodov, specializirani za obravnavanje vojnih zločinov v Libanoni in bivši Jugoslaviji. Leta 2010 se je vrnila v London in začela delati na višjem sodišču. Njeno znan-je, pogum in predanost resnici so bili nekaj posebnega in Združeni narodi so ji kmalu ponudili mesto posebne svetovalke takratnega posebnega odposlanca in prej generalnega sekretarja Kofija Anana. Amal je med drugimi zastopala tudi nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko in Juliana Assangea ter delala pri primeru spora med kamboškimi in tajskimi oblastmi, ki so se sporekle glede državne meje. Septembra 2016 je prvič govorila v Združenih narodih.

Besedilo: Luka Tonelli // Fotografije: Profimedia

Značke: Amal Alamuddin