Ana Žontar Kristanc že razmišlja o novem dojenčku

22. 12. 2014
Deli

Kuharska mojstrica in avtorica Ana Žontar Kristanc te dni pridno podpisuje svojo drugo knjigo z naslovom Anina kuhinja. To pa ni edina knjiga, ki jo je pred kratkim izdala. Sinčku Timonu je namreč podarila še prav posebno otroško knjižico.

Kuharica Ana uživa tako v materinski vlogi kot svojem delu, ki ga opravlja z veliko vnemo. Kuhanje je namreč njena velika strast, ki pa je, čeprav uživa porodniški dopust, ne postavlja v ozadje. Njen Timon je zdaj star dobre pol leta in v tem času se je Ana že navadila na tempo, ki ga narekuje njen dojenček. "Prve tri, štiri mesece sem se lepo lovila. Moj svet se je res obrnil na glavo in toliko stvari sem se morala naučiti. Lahko pa z največjim veseljem povem, da zdaj že dobra dva meseca neizmerno uživam. Timon je pravi sonček in biti mamica je res nekaj najlepšega na svetu.

Njegov nasmeh je najboljša stvar, ki jo doživim vsak dan," pove Ana. Čeprav se veliko žensk boji porodne izkušnje, je Ani kljub vsemu ta dogodek ostal v zelo lepem spominu. "Seveda je bil boleč, ampak to je pač neizogibno, na to bolečino sem se pripravila že vnaprej. Rodila sem naravno in ponosna sem, da sem zmogla brez vseh protibolečinskih sredstev. Občutki, ko sem prvič v naročje dobila svojega malega fantka, pa so neopisljivi. Nikoli ne bom pozabila trenutka, ko sem v eni roki držala to majhno ritko in se zaljubila do ušes. Tega trenutka nič ne prekaša," pripoveduje.

Družinica se je hitro navadila na novega člana. "S Timonom poskušam preživeti čim več časa, saj so mi trenutki z njim najpomembnejši. Uživam, ko opazujem njegov vsakodnevni razvoj. Neverjetno je, kako pametni so tako majhni dojenčki. Sama včasih kar ne morem verjeti, kaj vse se je v teh skromnih šestih mesecih že naučil. Prve mesece, ko se še sam ni znal zamotiti, je bilo veliko bolj naporno. Odkar pa je prevzel nadzor nad svojimi rokicami, je z njim veliko lažje. Tako brez težav med tem časom sama skuham kosilo," pravi.

Ana si ni predstavljala, kakšne občutke ji bo prineslo materinstvo. Seveda so ji številne mamice o tem pripovedovale, a dokler tega ni doživela, ni vedela, o čem govorijo. "Zamišljala sem si, da bo lepo, in je lepše, kot sem mislila, da bo. Ni lepšega kot njegov nasmeh in nič ni bolj simpatičnega kot njegovo čebljanje, pa četudi je to sredi noči. (smeh) Moje prioritete so se od rojstva Timona spremenile in zdaj se ne vznemirjam za vsako malenkost, ki gre narobe.

Vesela sem, da je Timon zdrav in živahen fantek - to je edino, kar šteje," veselo pripoveduje. Seveda ji sinček vzame veliko časa, a kljub vsemu Ana še uspešno gradi svojo kuharsko kariero. "Seveda moja ljubezen do kuhanja in hrane ni izginila. Poskušam jo stlačiti v čas, ko mali spi ali pa se zamoti z igračkami. Uživam, ko pišem objave in recepte za mojo novo spletno stran aninakuhinja.si. Jedi za stran pripravim med kosilom. Objave in recepte pa potem spišem zvečer, ko je mali že v postelji," pripomni. "Uživam, ko z bralci delim tudi izkušnje v novi vlogi mamice in vesela sem, da jih tako radi berejo."

Ana trenutno po vsej Sloveniji predstavlja svojo novo kuharsko knjigo. "Res je, na police je prišla moja nova kuharica, na katero sem izjemno ponosna. Težko bi rekla, da je moja, saj je bila družinski projekt. Celotno kuharico od prve do zadnje pike sva pripravila skupaj z možem, ki je prevzel fotografsko in oblikovalsko delo. Kuharica vsebuje 85 receptov, podprtih s slikovnim prikazom postopka, in je uporabna vse leto. Res bi zlahka rekla, da sem vanjo vključila trenutno moje najljubše recepte, in prav vsak je nekaj posebnega. Kuharico z mojim posvetilom lahko ekskluzivno kupite na moji spletni strani Anina kuhinja.

Odziv nanjo je za zdaj nad pričakovanji. Ogromno slik z mojimi jedmi sem že prejela in res sem presrečna, da ljudje kuharico doma dejansko tudi uporabljajo. Bi bilo škoda, če bi se na njej nabiral prah. (smeh) Vse obveznosti v zvezi s promocijo knjige pri nas doma vzamemo kot izlet. Kristijan in Timon tako na podpisovanja hodita z mano, saj je tako vsem lažje. Pomembno mi je namreč, da sem v bližini, saj Timona še vedno polno dojim. Poleg tega pa so to dogodki, ki trajajo maksimalno dve uri, in tako nisem predolgo odsotna."

Anina kuhinja pa ni edina knjiga, ki jo trenutno mlada mamica predstavlja. Na knjižne poličke je prišla še ena njena prav posebna knjiga z naslovom Zajček Timi in čarobni recept. "Napisala sva jo skupaj z možem z željo, da najinemu Timonu podariva nekaj res posebnega. To je knjiga za dušo in nad njo sva očarana. Upam, da bo všeč tudi Timonu. Za zdaj se navdušuje samo nad slikicami, za katere imam samo besede hvale.

Ilustratorka Maja Lubi je namreč najino zgodbico s svojimi slikami popeljala na drugo raven. Zgodbica je pustolovsko-kuharska in njen skriti namen je, da najmlajše spodbudimo h kuhanju in jih navdušimo, da pojejo tudi kaj zdravega. Vsebuje pet receptov, ki pa so zasnovani na način, da jih lahko malčki pripravljajo skupaj z mamicami ali očki. Čeprav sva knjigo posvetila Timonu, pa je seveda namenjena vsem malčkom," pravi. Ana je knjigo napisala, ko je Timon dopolnil pol leta, in zdaj že razmišlja o novi. "Res je, knjigo je Timon prejel za dopolnjenih šest mesecev. In z veseljem je takoj poslinil vse robove. (smeh) Prav tako smo jo že prebrali, ampak za zdaj se najbolj navdušuje prav nad slikanicami.

Z dragim sva neizmerno uživala, ko sva pisala vsebino, in če bo le mogoče, bova še eno napisala tudi najinemu drugemu otroku - ko bo seveda prišel na svet. Tako da že pridno razmišljava o novi domiselni in luštni zgodbici."

MiMa za revijo Story

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ