Antonio Banderas in Pablo Picasso sta usodno povezana

Antonio Banderas in Pablo Picasso sta usodno povezana (foto: National Geographic) National Geographic
Vir: STA
11. 2. 2018

Zapisano je v zvezdah, da bo španski igralec Antonio Banderas, ki je na poti v šolo vsak dan hodil mimo doma Pabla Picassa, tega upodobil tudi na filmskem traku. Več let je zavračal ponudbe, da bi ga odigral, zdaj pa ga bo upodobil kar dvakrat, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Picassovo razburljivo življenje bo Banderas upodobil v desetdelni televizijski seriji v režiji Rona Howarda ter v filmu Carlosa Saure, v katerem bo kot Picasso ustvarjal svojo mojstrovino Guernica.

Tako kot so Picassa mnogi kritizirali, bo kritik, v to je prepričan, deležen tudi Banderas. Igralčevo življenje je umetnik zelo zaznamoval, saj oba izvirata iz španske Malage, hiši, v katerih sta preživela otroštvo, pa sta le štiri ulice narazen.

"Bil je heroj. Spomnim se, da me je mama držala za roko in me zjutraj peljala v šolo, na poti do tja pa sva morala mimo njegove hiše na trgu Merced," je za AFP na snemanju druge sezone ameriške serije Genij povedal 57-letni igralec.

"Ne morem se primerjati z najpomembnejšim umetnikom 20. stoletja, to bi bilo neumno in smešno," je dejal Banderas, ki Picassu ni preveč podoben, mu je pa nekoč njegova hči Paloma, ko jo je srečal v Los Angelesu, povedala, da ga igralčev način govora spominja na očeta.

Toda največji izziv za Banderasa ne bo kup ličil, s pomočjo katerih ga bodo poskušali približati umetniku - na stolu za ličenje dnevno preživi pet ur dnevno - ampak "razumeti Picassa", njegove odločitve, politične in umetniške, ter njegov odnos z ženskami.

"Vedno ga je treba brati med vrsticami, če ga želiš resnično razumeti," je menil Banderas.

Priporočamo