Aretha Franklin pred upokojitvijo sodeluje s Steviejem Wonderjem

Aretha Franklin pred upokojitvijo sodeluje s Steviejem Wonderjem (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
9. 2. 2017

Kraljica soula Aretha Franklin (75) je za lokalno televizijsko postajo iz Detroita povedala, da bo posnela še en album, ki bo izšel septembra, potem pa se bo upokojila. Pri novemu studijskemu izdelku sodeluje s Steviejem Wonderjem. Dodala je, da se kljub načrtovani upokojitvi ne bo povsem umirila.

Novi album Arethe Franklin bo v celoti vključeval še neizdane avtorske skladbe, posneli ga bodo v Detroitu. Nato se bo kraljica soula upokojila, a bo ostala aktivna. Več časa si želi preživeti tudi s pravnuki.

"Počutim se zelo, zelo izpolnjeno in zadovoljno ob tem, da se je moja kariera od začetkov povzpela do današnje ravni," je še povedala pevka.

Aretha Franklin je leta 2010 iz zdravstvenih razlogov prekinila turnejo. Kasneje razkrila, da so ji odstranili tumor. Zaradi šibkega zdravja je tudi v lanskem letu odpovedala nekaj nastopov, je še pisal The Guardian.

Temnopolta pevka, ki je začela z gospelom, nato pa svojo pevsko pot razširila z rhythm and bluesom, jazzom in soulom, si je že konec 60. let prejšnjega stoletja prislužila naziv kraljica soula. Slovi po uspešnicah, kot so Respect, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman in I Say A Little Prayer in med vokalistkami sodi v svetovni vrh.

Izdala je okoli 40 studijskih albumov in za svoje delo prejela 20 grammyjev, od tega tri častne. Več deset njenih skladb se je povzpelo v vrh različnih Billboardovih lestvi in je tudi prva glasbenica, ki je bila vključena v Dvorano slavnih rock'n'rolla.

Nazadnje je leta 2014 izdala album Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics. Na njem je prepevala priredbe skladb znanih vokalistk, kot so Etta James, Barbara Streisand, Adele in Sinead O'Connor.