Arnold Schwarzenegger, filmski Terminator in Konan, praznuje 70 let

Arnold Schwarzenegger, filmski Terminator in Konan, praznuje 70 let (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
30. 7. 2017

Danes, 30. julija, praznuje svoj 70. rojstni dan v Avstriji rojeni hollywoodski igralec Arnold Schwarzenegger, filmski Terminator ter barbar Konan.

   

Zaslovel je s svojim izoblikovanim telesom in postal ikona akcijskih filmov, tuje pa mu niso bile niti komedije. Bil je tudi guverner Kalifornije, zadnje čase pa velja za glasnega kritika ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Schwarzenegger se je rodil v avstrijskem mestu Thal v bližini Gradca. V mladosti se je ukvarjal z oblikovanjem telesa t.i. bodybuildingom in osvojil številne naslove. Med drugim je postal mister univerzum. Ob koncu 60. let minulega stoletja se je odpravil v ZDA, kjer je zaključil študij ekonomije.

Leta 1970 je debitiral kot igralec v filmu Herkul v New Yorku, prvi večji uspeh pa je dosegel leta 1977, ko se je pojavil v dokumentarnem filmu o bodybuilderjih.

Njegova zlata leta so bila 80., ko je zaradi markantne postave postal superzvezdnik znanstvenofantastičnih in akcijskih filmov. Najbolj znan pa je še danes po vlogah v dveh filmih o barbaru Konanu ter v več Terminatorjih. Med kultnimi sta še njegovi vlogi v Predatorju in Komandosu, nastopil pa je tudi v nekaj komedijah, kot sta Dvojčka in Junior.

Igralec se je na neki točki podal v politične vode in bil dva mandata guverner Kalifornije. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa je Schwarzenegger nekoč povedal, da ima rad politiko: "Vpliv, ki ga lahko imajo tvoje politične poteze na življenja posameznikov, je neverjeten. Rad sem bil v stiku z volivci. (...) Všeč se mi je bilo elegantno obleči in se vsak dan odpraviti v službo, ustrezno odraslemu."

Po svoji politični izkušnji je Schwarzenegger mislil, da se ne bo vrnil k svetu filma. Spominjal se je, da je nekoč kot guverner na snemanju videl Toma Cruisea, kako v akcijskem prizoru visi z glavo navzdol in si je mislil, da sam tega res ne bo več počel. A ga je nato prevzela nostalgija in se je vrnil pred kamere v filmu Zadnja bitka v režiji Kima Jee-woona. Temu so med drugim sledili Plačanci 3, Terminator Genisys in Maščevanje. Trenutno sodeluje pri četrtem delu Plačancev.

"Filmski svet je zame kot droga. Zasvojen sem z njim. Ko se vrneš na sceno, se zaveš, kako je to v resnici zabavno," je povedal igralec, ki še ne razmišlja o pokoju. Še vedno se počuti poln energije in se zaveda, da je pri 70 letih v boljši fizični kondiciji, kot marsikateri mlajši moški.

Kljub vsemu pa se prav tako ni popolnoma odpovedal politiki in velja za enega glavnih kritikov ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Marca letos je portal politico.com poročal, da razmišlja o politični karieri v Washingtonu in položaju v senatu na volitvah leta 2018. Republikanec Schwarzenegger naj bi se podal v neodvisno kandidaturo.

Igralec je sicer oče petih otrok. Štirje - Katherine, Christina, Patrick in Christopher - so se mu rodili v zakonu z Mario Shriver, od katere se je ločil leta 2011, ko je prišlo na dan, da je oče sinu nekdanje družinske hišne pomočnice Josephu Baeni.

Priporočamo