Bill Cosby ženski, ki ga obtožuje spolne zlorabe, plačal 3,4 milijona dolarjev

Bill Cosby ženski, ki ga obtožuje spolne zlorabe, plačal 3,4 milijona dolarjev (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
10. 4. 2018

Ameriški komik Bill Cosby je Andrei Constand, ki ga obtožuje spolne zlorabe, v izvensodni poravnavi leta 2006 plačal 3,4 milijona dolarjev (2,8 milijona evrov), je ob začetku ponovljenega sojenja komiku v Philadelphii v ponedeljek razkril tožilec Kevin Steele.

Cosby sicer zanika, da bi leta 2004 omamil in spolno napadel nekdanjo košarkašico Constandovo ter trdi, da je v spolni odnos privolila. "Ni bila sposobna privoliti v karkoli," je na sodišču dejal Steele, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prvo sojenje 80-letnemu Cosbyju se je junija lani končalo brez razsodbe. Ker se porota ni uspela poenotiti glede sodbe, je sodnik proces razveljavil. Na ponovljenem sojenju je zdaj zbrana nova porota, Cosby pa ima tudi novega branilca.

Cosby je v treh točkah obtožen nedostojnega napada z oteževalnimi okoliščinami. Za vsako točko je bilo zagroženih do deset let zapora. Igralec, ki je v 80. letih postal svetovno slaven s svojim "šovom Billa Cosbyja", vse obtožbe zavrača.

Pred sodiščem v Norristownu, predmestju Philadelphije, v katerem živi tudi Cosby, se je ob začetku procesa zbralo več njegovih nasprotnikov in podpornikov. Vsi so zahtevali pravico - eni za Cosbyja, drugi za Constandovo. Začetek procesa je zmotila goloprsa aktivistka, ki je ob prihodu Cosbyja na sodišče skočila predenj in ga oklicala za posiljevalca.

Proces so potem prekinili zaradi dvoma v enega od porotnikov, a so ga kasneje po odločitvi sodnika nadaljevali s porotnikom, čigar nepristranskost je Cosbyjeva obramba postavila pod vprašaj. Sodnik Steven O'Neill je privolil, da tokrat v procesu priča še pet žensk, ki Cosbyja obtožujejo spolnega napada.

V zadnjih letih je slavnega komika več kot 60 žensk obtožilo, da jih je omamil in spolno napadel. Najstarejše zlorabe naj bi se zgodile pred 40 leti.

Značke: Bill Cosby