Bine Volčič: "Kuhanje je najboljša otroška igra"

Bine bo po novem svoje znanje delil z vsemi ljubitelji kuhanja kar prek svojega novega spletnega portala.  (foto: Revija Lea) Revija Lea
Vir: Lea
1. 1. 2015

Bine Volčič je kuhar po poklicu, predvsem pa po duši. S svojo strastjo in kreativnim pristopom si je prislužil ugled tako v gostinski stroki kot tudi med ljubitelji dobre hrane in kuhanja doma. Pravi, da v kuhinji rad hodi po (kulinaričnem) robu, kombinira nove in nore okuse, predvsem pa vsako jed začini z ljubeznijo.

Po koncu šova Gostilna išče šefa, v katerem smo kar nekaj tednov zapored lahko spremljali kuharskega mojstra Bineta Volčiča, je ta začel pisati novo zgodbo z uresničitvijo svojih sanj. Po novem letu, od februarja, bo namreč zaživel njegov spletni portal Kulinarični atelje, ki bo namenjen vsem ljubiteljem kuhanja.

Bine, pripravljate in uresničujete svoje sanje o kuharski šoli. Kaj lahko pričakujemo?

Res je, kuharska šola je bila moja velika ambicija, odkar sem se vrnil s šolanja v tujini. Svoje znanje sem predajal tudi na kuharskih tečajih, zaradi hitrega tempa življenja pa ljudje svoj čas razporejamo drugače. In zato sem se odločil prilagoditi posredovanje svojega znanja – vse recepte in kuharske veščine bom posnel v video obliki, zato da bo znanje res lahko dostopno vsem, in to ne glede na to, kje živijo in kdaj si vzamejo čas za kuhanje. Rad bi postal kuharski mentor ljudem v njihovih domačih kuhinjah; prek kuharske knjige je to težje, saj noben tekst ne more opisati postopka kuhanja ali pečenja tako natančno, kot to lahko naredi video s svojo 'živo sliko'.

Kaj boste ponujali na spletnem portalu Kulinarični atelje, ki bo zaživel februarja?

Od februarja, ko bomo lansirali kulinarični portal www.binevolcic.si, bomo začeli graditi kulinarično druščino navdušenih kuharjev in kuharic, ki bodo svoje znanje nadgrajevali na podlagi mojih video receptov in prikazov kuharskih tehnik. Spodbujali bomo interaktivnost portala in organizirali kuharske tečaje v živo prek spleta, pridružili se bomo tudi mednarodnim projektom promocije gastronomije, vabili gostujoče kuharje in slaščičarje, skratka, ves čas se bo nekaj dogajalo, predvsem pa bo vsebina osredotočena na kulinarično izobraževanje prek spletnih kuharskih tečajev.

Predstavljali boste številne avtorske recepte (od osnovnih do modernih kuharskih tehnik). Koliko smo Slovenci odprti za tovrstno učenje kulinarike?

Verjamem, da je z razmahom brezžičnega interneta in pametne telefonije skoraj na vsakem pultu že kakšen zaslon ali vsaj zaslonček, prek katerega bodo lahko ljudje spremljali video recepte in kuhali obenem. Izkušnjo učenja kuhanja želim čim bolj približati izkušnji fizičnih kuharskih tečajev, zato sem svojo 'storitev' tako tudi poimenoval – online kuharski tečaj. Vsaj tečajnik pa si bo glede na svoje predznanje poiskal recept, ki ga zanima, ter veščine, ki mu manjkajo, in potem bova 'kuhala skupaj' prek videa.

Kadarkoli med trajanjem online tečaja si bo lahko zavrtel video recepte, kuhal po njih in tako 'treniral' po svojih časovnih zmožnostih. Gre seveda za individualno učenje, prek interaktivnih komentarjev na video pa bom odgovoril tudi na vprašanja tečajnikov in tako rešil njihovo morebitno zagato pri pripravljanju jedi ali pri uporabi kakšne kuharske tehnike. Le tako bom lahko dosegel, da bodo tečajniki dobili tisti pravi 'občutek za kuhanje', saj veste, da znanje kuhanja v teoriji ne pomeni veliko, treba je znati dati božanski okus jedem ...

Po čem se najraje zgledujete v kuhinji, ko ustvarjate kakšne jedi?

Zgledujem najprej po letnem času. Ko ustvarjam jed, najprej pogledam skozi okno, kaj mi narava v tistem trenutku ponuja, na polju, v sadovnjakih in posledično v shrambi, pa kaj so ujeli v ribarnici ... Sestavine iz iste sezone gredo že v teoriji lepo skupaj. Glede idej za kombinacije okusov ter modernih tehnik pa se navdihujem na vsakem koraku, spremljam trende, sledim novostim svetovno znanih chefov, kupujem njihove kuharske knjige ... Ves čas se učim, znanje nadgrajujem tudi tako, da se vsako leto odpravim nekam v tujino na prakso, vlagam v svoje znanje, tudi za to, da ga bom lahko predajal.

Kakšni recepti bodo v ospredju?

Kot pri vsaki šoli bomo začeli na začetku in stopnjevali zahtevnost. V preprostih receptih za okusne jedi bodo tečajniki spoznavali, kako v kuhinji organizirati delo, kako si pripraviti sestavine, potem pridejo na vrsto že prej omenjene tehnike rezanja zelenjave, pa kako se lotimo priprave mesa, rib, sladic ...

V mislih imam najprej ljubiteljskega kuharja ali kuharico, ki želi znati pripraviti več od 'pašte in golaža', z vsem spoštovanjem do teh jedi, ki ju lahko izpilimo do popolnosti. Pred očmi imam tečajnika, ki v kuhinji leti na 'avtopilotu', zdaj pa bi rad tudi malo slalomiral – in na koncu bomo skupaj delali lupinge. (smeh)

Naj skrajšam, začeli bomo s preprostimi jedmi, s sestavinami, ki jih je mogoče kupiti povsod, in brez posebnih aparatov. No, vseeno mislim, da palični mešalnik in steklenica za smetano sodita med osnovno opremo ... Nove recepte bomo nato vsak teden dodajali v bazo video vsebin, tako da bo spletna knjižnica tečajnikom ves čas ponujala sveže izzive in še neodkrito znanje. Pa tudi gostujoči chefi bodo poskrbeli za kakšen nov pogled na kulinariko z drugačnimi idejami, recepti in tehnikami. Vsekakor ne bo dolgočasno!

Smo Slovenci dovolj ozaveščeni o prehrani in kuhanju? Ali še vedno premalo kuhamo in se preveč prehranjujemo zunaj?

Verjamem, da bi večina ljudi z veseljem kuhala doma, če bi jim čas to opuščal. Tudi meni se to dogaja ... (smeh) Potem pa je tu še prepričanje, da kuhanje vzame ogromno časa in da nimamo primernih sestavin, zato se ljudje velikokrat niti ne lotijo kuhe doma, ampak kar zavijejo na kaj 'hitrega'. Upam, da bo s kulinaričnim portalom zdaj drugače!

Vaš izziv bo tudi, kako s praznim hladilnikom pripravimo okusne obroke. Bi nam morda zaupali kakšen hiter recept?

Res sem pred kratkim sčaral pito iz nič, zato en tak hiter nasvet, če bi radi nekaj spekli, pa nimate sestavin za krhko testo. Zmiksajte žitne piškote (ti se verjetno najdejo v vsaki shrambi) skupaj s suhim sadjem, najbolje se obnesejo suhe slive. Dobili boste lepljivo zmes, ki bo odlično nadomestila 'podlago' za pito ali kakšno drugačno tortico.

Imeli pa boste tudi kuharske tečaje za otroke. Vsi vemo, da radi kuhajo v svojih plastičnih kuhinjah. Kakšen izziv bo, da bodo lahko kuhali v pravi kuhinji?

Med video recepti se bodo našli tudi takšni, ki bodo prilagojeni otrokom oziroma čistim kuharskim začetnikom. Seveda bo to izziv za otroke in tudi za njihove starše – in želim, da bi bil to pozitiven izziv. Kuhanje je najboljša otroška igra, saj naše najmlajše uči organizacije, načrtovanja in sledenja navodilom, opazujejo spreminjanje snovi in izkusijo, kako iz posameznih elementov nastane okusna jed.

V svojih receptih boste predstavili tudi najrazličnejša živila in njihovo uporabnost. Nam lahko mogoče na kakšnem primeru zaupate kaj o tem?

Še preden se lotimo kuhanja, moramo dobro poznati sestavine, pravim, da moramo živila razumeti in čutiti, potem pa je kuhanje res užitek. Recimo stročnice, kot je fižol – visoka vsebnost škroba in beljakovin ga odlikuje pri pripravi gostljatih jedi, ki pa so lahko slane ali sladke ... Tudi sam se ves čas učim novih načinov uporabe posameznih sestavin, kar znam, pa bom delil na portalu.

Značke: Bine Volčič