Bjork proti seksizmu v glasbeni industriji: "Če ne krvavim zaradi moških ali otrok, varam svoje poslušalce?"

Bjork proti seksizmu v glasbeni industriji: "Če ne krvavim zaradi moških ali otrok, varam svoje poslušalce?" (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
23. 12. 2016

Bjork je ob zimskem solsticiju na Facebooku objavila zapis, v katerem se je dotaknila seksizma v glasbeni industriji. Spomnila je, da se je na albumih Volta in Biophilia zavestno dotaknila tem, ki po presoji nekaterih niso tipično ženske, mediji pa so ji največ pozornosti naklonili ob albumu Vulnicura, v katerem je izlila svojo bolečino.

Kot je zapisala Bjork na svojem profilu, je glasbenicam in tekstopiskam v glasbeni industriji dopuščeno, da pišejo o svojih partnerjih oziroma ljubljenih bližnjih. V kolikor pa pojejo ali pišejo skladbe o atomih, galaksijah, aktivizmu in podobnem, so nemudoma podvržene kritiki. Po njenih besedah se zdi, da novinarji tovrstnega ustvarjanja ne razumejo celostno. Kot da bi se lahko ženske izražale samo preko čustev, je glasbenica izrazila pomislek.

Zapisala je, kako je to sama začutila. Na aktivističnem albumu Volta se je dotaknila nosečih samomorilk bomb ter se zavzela za osamosvojitev Ferskih otokov in Grenlandije, na pedagoško obarvanem albumu Biophilia pa je pela o galaksijah in atomih. A vsesplošno medijsko pozornost je dosegla šele z zadnjim albumom Vulnicura, v katerem je delila svojo bolečino ob koncu ljubezni.

"Moškim je dopuščeno, da preskakujejo iz teme v temo, lahko se dotaknejo znanstvene fantastike, zgodovinske, lahko razgrajajo ali so humorni, lahko se izgubljajo in ustvarjajo svoje glasbene pokrajine, ženske pa ne. Če ne odpremo srca in krvavimo zaradi moških ali otrok, varamo svoje poslušalce," je menila priznana glasbenica.

Kljub vsemu ostaja optimistična, saj čuti, da se spremembe na tem področju že dogajajo. Svojim oboževalcem je sporočila, da se bo v letu 2017 poslovila od vloge ženske strtega srca, ki se je je prijela po zadnjem albumu Vulnicura in se podala novim izzivom naproti.

"Naj bo leto 2017 tisto, v katerem se bo zgodila preobrazba," je zapisala in pozvala k pravici do raznolikosti za vsa dekleta po svetu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri