Britanski princ Philip ima pri 95 letih vsega dovolj in se bo zdaj upokojil

Britanski princ Philip ima pri 95 letih vsega dovolj in se bo zdaj upokojil (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
4. 5. 2017

Soprog britanske kraljice Elizabete II., 95-letni princ Philip, se bo jeseni upokojil in ne bo več opravljal javnih obveznosti, so sporočili iz Buckinghamske palače.

Odločitev je sprejel sam, pri tem pa ga je podprla kraljica, piše britanski BBC.

princ philipEdinburški vojvoda se bo udeležil še vseh napovedanih dogodkov do avgusta, a ne bo sprejemal več novih vabil. Se pa bo morebiti občasno vseeno udeležil katerega od javnih dogodkov, so navedli.

Princ, ki bo naslednji mesec praznoval 96. rojstni dan, je pokrovitelj, predsednik ali član več kot 780 organizacij in bo z njimi povezan tudi v prihodnje, a ne več v aktivni vlogi.

Kraljica Elizabeta bo medtem v celoti nadaljevala s svojimi javnimi obveznostmi, pri čemer jo bodo podpirali člani kraljeve družine, so še zapisali v Buckinghamski palači.

Britanski mediji so sicer že pred uradno najavo ugibali, kaj se dogaja v palači, saj so se zjutraj na izrednem sestanku v Buckinghamski palači zbrali vsi uslužbenci.

Philip in Elizabeta, ki je ravno praznovala 91. rojstni dan, bosta novembra obeležila že 70. obletnico poroke.

Kraljica je večkrat poudarila, kako pomemben je Philip.

On je "bil moja moč in ostal vsa ta leta", je dejala ob njuni zlati obletnici leta 1997. Njuna ljubezenska zgodba pa se je začela že pred drugo svetovno vojno, spoznala sta se leta 1934, redno pa dopisovala od leta 1939, ko je bila princesa Elizabeta stara šele 13 let.

Princ Philip je nekoč priznal, da je bil rahlo razočaran, da ni mogel imeti kariere. A "biti poročen s kraljico, se mi zdi, da je moja prva dolžnost, da ji služim na najboljši način", je dodal, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Čeprav se je moral Philip prilagoditi Elizabetinemu življenju, pa se je izkazal na vrsto področjih. Med drugim je bil prvi predsednik britanske podružnice Svetovne organizacije za varstvo narave (WWF). Zaslužen je tudi za Nagrado edinburškega vojvode, ki z različnimi fizičnimi in miselni izzivi spodbuja osebni razvoj najstnikov in mladih.

V enem od redkih intervjujev ob 90. rojstnem dnevu je za BBC dejal, da je izoblikoval svojo vlogo princa v "poskusih in napakah". "Ni bilo vzornika. Če sem koga vprašal, kaj pričakujejo od mene, so debelo gledali. Niso imeli nobene ideje," je dejal.

Med Britanci je poznan tudi po svojem pikrem humorju, ki je šel včasih navzkriž z diplomatskim pristopom. Britanskemu študentu, ki je prehodil Papuo Novo Gvinejo, je nekoč dejal: "Uspelo ti je, da te niso pojedli." Ob drugi priložnosti je na Kitajskem britanske študente opozoril, da "če bodo tu še dolgo, bodo dobili poševne oči".

Philip je bil rojen leta 1921 na grškem otoku Krf kot grški in danski princ, a je bil z družino izgnan iz Grčije še kot dojenček. Leta 1939 se je pridružil kraljevi vojni mornarici in si začel dopisovati s princeso Elizabeto, ki je tudi daljna sorodnica, povezuje ju britanska kraljica Viktorija.

Pred poroko se je odpovedal svojemu grškemu nazivu in uradno postal britanski državljan. Po poroki leta 1947 sta sprva živela na Malti, kjer je bil Philip tudi nameščen v mornarici. Njuno življenje se je korenito spremenilo pet let kasneje, ko je nepričakovano umrl Elizabetin oče, kralj Jurij VI.

Vojvoda je precej robustnega zdravja, bolnišnico je moral večkrat obiskati šele v zadnjih letih, vendar brez hujših zapletov.

"Mislim, da sem opravil svoj del, zato želim sedaj malo uživati," je dejal leta 2011. "Bolje je iti, še preden dosežeš svoj datum uporabe," je dodal.