Bruce Jenner: 'Vedno sem sanjal v ženskem spolu'

“Če bi umrl, preden bi to poslusil, bi bil jezen, da nisem raziskal te strani sebe.” (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
11. 8. 2015

Bruce Jenner se je na naslovnicah ameriških revij kot heroj, mišičnjak in vzor moškosti prvič pojavil leta 1976, ko je v kraljevi atletski disciplini deseteroboj zmagal na olimpijskih igrah v Montrealu. Danes se v središču medijske pozornosti 65-letnik pojavlja zaradi dramatične preobrazbe v Caitlyn Jenner, elegantne in mile ženske, ki je pred kratkim zaradi pretresljive izpovedi prejela tudi posebno nagrado za pogum. Prav v tem duhu pa je tokrat želel nadaljevati tudi Story, ki se tokrat poklanja njegovi zgodbi in izpovedim, ki jih je toliko let skrival za svojo mišičasto mačo podobo.

Bruce Jenner"Zdi se mi, da se z vsakim obratom v svojem življenju izpostavim velikim pritiskom. Nastopanje na olimpijskih igrah, vzgajanje družine ... Nikoli pa nisem čutil večjega pritiska, kot sem ga v zadnjih nekaj mesecih. In če začnemo samo pri izbiri obleke - dekleta, zdaj vas razumem," je Bruce začel svoj slavnostni govor na podelitvi nagrad za pogum Arthur Ashe, le dober mesec po tem, ko je v odmevnem intervjuju z Diane Sawyer povedal svojo življenjsko zgodbo, ki je zaznamovala celotno transseksualno skupnost.

Začelo se je v mestecu Terrytown v New Yorku, ko je deček, navdušen nad športom, začel odkrivati samega sebe. V majceni hiši v prijaznem naselju se je kot povprečen fantek v tamkajšnjo družbo vključil tako z navdušenjem nad športom kot tudi z zvedavostjo, ki je iskala zadoščenje pri odkrivanju njegove strasti do avtomobilov vseh vrst.

Prav tako se od drugih otrok ni razlikoval po družinskem statusu, saj sta ga oče gozdar in mama Esther, gospodinja, ki je doma skrbela za štiri otroke, vzgojila v zdravem družinskem duhu. Vsako nedeljo so namreč vestno obiskovali cerkev, se redno udeleževali skupnih družinskih obrokov, vsako leto pa so si kljub težkim časov privoščili prave družinske počitnice.

Navzven pravzaprav nihče ni vedel, kaj se v mislih malega Bruca dogaja. "Ko sem bil star devet let, sem začutil potrebo po nečem, za kar nisem še nikdar slišal. Hotel sem obleči žensko obleko," se svojih prvih stikov s svojo žensko stranjo spominja Bruce. "Šel sem v mamino omaro in omaro svojih sester ter preizkušal njihove obleke. Ne spomnim se, katero sem nosil, vem pa, kako skrbno sem jih postavljal nazaj v omaro, da nihče ne bi opazil, da sem jih vzel. V tistem času nisem vedel, zakaj sem to počel, vedel sem le, da sem se tako dobro počutil," je svoje spomine v intervjuju z Diane Sawyer poskušal priklicati Bruce, ki je kljub radikalnosti in konservativnosti takratne ameriške družbe v ženski opravi kot fantek prestopil prag njihove hiše.

"Mame ni bilo doma, zato sem v njeni obleki šel ven. Imel sem kratke lase, zato sem si prek glave poveznil mamin šal. Nisem vedel, zakaj se mi to dogaja, in svojega počutja nisem razumel," je povedal Bruce, ki sredi preteklega stoletja pravzaprav ni imel kje poiskati informacij o svojem počutju. Poleg nedostopnosti in neraziskanosti vprašanja transseksualnosti v tistem času pa je Bruca pestila tudi disleksija, ki je njegovo raziskovanje takrat relativno osiromašene literature o vprašanju spolne identitete še otežila.Kris se lahko zahvali za hiter vzpon zanimanja za njegovo kariero.

Bruceov oče, sicer vojni veteran, je v njem že zelo zgodaj prepoznal njegova športna odličja, zaradi tega pa se je že kot mladenič udeleževal številnih športnih tekmovanj, v srednji šoli pa je prav tako prejel številna priznanja za najboljšega igralca v različnih ekipnih športih. Prav omenjeni športni uspehi so ga leta 1972 popeljali na olimpijske igre v Münchnu, na katerih je kljub vztrajnosti in trdemu delu v njegovi paradni disciplini deseteroboju pristal na desetem mestu.

Omenjeni rezultat je njegovo življenje zapečatil za naslednja štiri leta, saj se je takrat komaj 22-letni Bruce predal treningom, ki so ga v tistem času tudi prvič zares odtegnili od misli o njegovem perečem vprašanju seksualnosti. "Nekako sem s treningi in uspehi sam sebi dokazoval svojo moškost. Vem, da je bilo v mojem treningu veliko vztrajnosti in pravzaprav obsedenosti, saj se v tistem času nisem imel časa ukvarjati s seboj, ker sem ves čas namenil treningu," se svojega zlatega obdobja spominja Bruce.

Bruce JennerSicer pa je v obdobju sedemdesetih v njegovem življenju pečat pustilo tudi ljubezensko življenje. Prav tedaj je Bruce večno zvestobo namreč obljubil simpatiji iz srednješolskih let Chrystie Crownover. Ona je delala kot stevardesa, on je bil priznani športnik, ki je ponoči prodajal zavarovanja, skupaj pa sta živela v mali hiši v mirni soseski v bližini New Yorka.

Življenjski tempo, ki so ga zaznamovale priprave na olimpijske igre, ga je v tem času oblikoval v pravega bojevnika, ki je leta 1976, kot 26-letnik, na najbolj pomembnih športnih igrah sveta nosil upe in želje celotne Amerike. Ko je zmagal, sta ga oče in mama s ponosom spremljala v prvih vrstah tribun, njegovi konkurenti so po velikem naporu zadnje discipline teka popadali po progi, Bruce pa je od neznanca v roke dobil zastavo, s katero je, vidno izčrpan, odtekel zadnji, častni krog, preden je na progo skočila njegova žena.

Trenutki, ki jih je Bruce že tolikokrat podoživel, in trenutki, o katerih so ga od nekdaj vsi spraševali. "Ko sem na stopničkah prejel nagrado, sem bil pravzaprav žalosten, ker je bilo tega obdobja konec. Takrat sem imel toliko drugih problemov, s katerimi bi se moral spopasti, da nisem vedel, kje začeti," se slavnostnega trenutka podelitve nagrad spominja Bruce, ki je s svojim uspehom postal prvi športnik, čigar kariera se je razvijala v smeri svetovne super zvezde.

"Prav zaradi tega uspeha so ljudje v meni videli alfa samca, čeprav je bila ženska del vsega, kar sem naredil. Ko gledam posnetke svoje zmage, vidim zmedeno osebo, ki teče stran od svojega življenja. Vidim osebo z velikimi strahovi, prestrašenega moškega, ki ni vedel, kakšna bo njegova prihodnost. Vidim sebe, ampak vidim tudi njo," je pred kamerami komentiral zaključni del svoje velike zmage.

Po letu zakona s Chrystie je Bruce spregovoril o svojem početju, o tem, da se vsake toliko preobleče v žensko. "Do nje nisem trdno pristopil, povedal sem ji, da se preoblačim, ampak sem stvar naredil zelo lahkotno. Kot večina žensk je tudi ona mislila, da me lahko popravi, ampak ji nisem nikoli rekel, da ne vem, ali bom sposoben biti takšen moški ves čas," se svojega prvega priznanja spominja Bruce, ki je po šestih letih zakona s Chrystie dobil prvega otroka, sina. Ko sta čez komaj leto dni pričakovala drugega otroka, hčerko, sta bila Bruce in Chrystie že v postopku ločitve, za katero pa naj se ne bi odločila zaradi njegovega vprašanja spolne identitete, temveč zato, ker se Bruce ni več našel v njunem zakonu.

Le kratek čas po tem je Bruce skočil v drugi zakon s pisateljico besedil in nekdanjim dekletom Elvisa Presleyja, Lindo Thomson. Postala sta eden izmed glamuroznih hollywoodskih parov, ki sta postala poznana po tem, da sta rada govorila o privlačnosti med njima, v zakonu pa sta se jima rodila dva sinova, Brandon in Brody. "Ko sem Lindi razkril svojo skrivnost, sva skupaj obiskala psihiatra, ki ji je povedal, da to pravzaprav ni izbira. Ugotovila je, da pravzaprav nisem 'popravljiv', zato je bila moja seksualnost velik krivec za to, da je najin zakon razpadel. V tem smislu do nje nisem bil pošten, za kar sem se ji tudi velikokrat opravičil," pove Bruce in dodaja, da se je po drugi ločitvi znašel v veliki osebnostni krizi.

"Bil sem drugič ločen, imel sem trideset in nekaj let, moj dohodek se je bistveno zmanjšal, bil sem depresiven ..." so le nekatera izmed vprašanj, ki so se v sredini osemdesetih Brucu podila po glavi. Zaradi stanja duha in številnih vprašanj, ki ga ponoči niso pustila spati, se je na predlog psihiatra odločil za postopno preobrazbo v žensko, ki je bila v osemdesetih svojevrsten družbeni izziv.

S sinoma Brandonom in Brodyjem.Po petletni terapiji z estrogenom, po odstranitvi dlak na obrazu in prsih ter po tem, ko je košarica njegovega oprsja zrasla do številke 36B, je Bruce spoznal Kris Kardashian. "Ko sem jo prvič videl, je bila kot angel," se njunega prvega srečanja spominja Bruce, Kris pa je njun prvi zmenek opisala kot magneten. "Moje spremembe na telesu so se videle, zato sem moral nekaj reči. Povedal sem ji, ona pa je rekla, da ji je v redu, in se s tem sprijaznila. Ko nekoga ljubiš, ga nočeš prizadeti. Večkrat me je videla oblečenega v žensko, ampak nikdar ni rekla veliko. Verjetno nisem dober v pojasnjevanju in nikoli ji nisem povedal, kako resno je, zato nikoli nisva šla k terapevtu," pojasnjuje Bruce, ki se prav Kris lahko zahvali za hiter vzpon zanimanja za njegovo kariero.

"Ljubil sem Kris, z njo sem imel prelepo življenje in veliko sem se naučil od nje. Mislil sem, da sva imela dobro spolno življenje, ampak zdaj sem v šestdesetih letih in ne vem več, koliko časa bom živel. Zdaj sem se odločil za to, ker nisem hotel umreti prej, preden bi zaživel v svoji pravi koži. Če bi umrl, preden bi to poskusil, bi bil jezen, da nisem raziskal te strani sebe," je tik pred preobrazbo povedal Bruce in dodal, da Kris njegove odločitve ni pričakovala.

"Zanjo je bilo zelo težko in jo razumem, saj sem bil njen mož. Kris je super ženska, ampak če bi bilo med nama v zakonu vse v redu, bi bila še vedno skupaj," je pojasnil v zloglasnem intervjuju.

Tik po tem, ko si je Bruce na malibujskih gričih poiskal prvo lastno hišo, je v skrbno varovani skrivnosti želel obiskati zdravnika, ki naj bi mu izbrusil adamovo jabolko. Na žalost je nekdo novico sporočil javnosti, zaradi tega pa so Bruca pred ambulanto pričakale kamere. "Tisto noč sem mislil, da je konec z menoj. Hodil sem gor in dol po hodniku, srce mi je bilo in rekel sem si, da bi bilo najbolj enostavno, če bi se ustrelil. Konec bi bilo bolečine in šel bi na boljši kraj. Potem pa sem pomislil, da hočem vedeti, kako se ta zgodba konča," je svoje izkušnje delil z Diane in dodal, da ga je bilo pri tem vsem najbolj strah novico sporočiti otrokom.

Kot prvega je izbral Brandona, ki ima po njegovem mnenju najbolj čisto dušo, kot pravi, pa je njegovo odločitev najbolje sprejela Kim, s katero tudi danes najbolj sproščeno govori o tem. S hčerkama Kendall in Kylie.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije Profimedia

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story32/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 32/2015

Story 32/2015, od 06. 08. 2015