Conchita Wurst zaradi težav z vizumi odpovedala nastop na edinburškem festivalu

Conchita Wurst zaradi težav z vizumi odpovedala nastop na edinburškem festivalu (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
12. 8. 2017

Avstrijka evrovizijska zmagovalka Conchita Wurst je odpovedala nastop na prestižnem edinburškem festivalu, saj so sirskim glasbenikom, ki jo spremljajo, zavrnili britanske vizume, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zmagovalka Evrovizije iz leta 2015 bi morala s triom Basalt nastopiti na petkovem dogodku, ki slavi medkulturno sodelovanje med evropskimi umetniki in migranti.

Toda britanske oblasti so se odločile, da zavrnejo vizume trem sirskim glasbenikom, ki na Dunaju živijo več kot dve leti.

Conchita in trio Basalt naj bi na festivalu nastopili s pesmijo Small House v angleščini in arabščini kot del festivalske iniciative Evropska pesmarica.

Iniciativa temelji na ideji, kako različni ljudje, tudi prišleki, kulturno bogatijo kraje, je za AFP povedal direktor festivala Fergus Linehan. Nad zavrnitvijo vizumov je ogorčen, označil jo je za zelo simbolično in hkrati frustrirajočo, saj spodjeda celotno idejo projekta.

Linehan je triu Basalt posredoval "odprto vabilo" za kakšen kasnejši nastop.

Edinburški festival velja za največji umetniški festival na svetu. Tri tedne trajajoča manifestacija, polna opere, plesa, gledališča in vseh vrst glasbe, se bo sklenila 28. avgusta.