Divlje Jagode: Pri njih je pel tudi Gibonni

Divlje Jagode: Pri njih je pel tudi Gibonni (foto: Lea) Lea
5. 3. 2015

Bosansko-hercegovska skupina Divlje jagode glasbeno sceno zaznamuje vse od leta 1977, ko je nastala v Zagrebu. Skupina je bila zelo prepoznavna na ozemlju nekdanje Jugoslavije, saj so bili njeni člani začetniki heavy metala in hard roka.

Vse skupaj se je začelo s pobudnikom, članom Zeletom Lipovačem. "Mislim, da sem imel deset let, ko mi je Bog v roke potisnil kitaro in mi rekel, da bom glasbenik, ki bo zabaval narod. (smeh) Od takrat se vse vrti okoli glasbe. Kmalu sem ugotovil, da je najlažja pot do ženskega srca ta, da imaš v roki kitaro. No, tako se je potem začela moja profesionalna pot v glasbo."

Zele je prekinil študij in skupaj s prijateljem Tonijem ter Adonisom ustvaril skupino Divlje jagode. Med svojim ustvarjanjem je skupina ustvarila 12 studijskih albumov in več uspešnih singlov. "Kar nekaj izvrstnih pesmi je zaznamovalo balkanski trg in prav te so krive, da se je naša glasbena scena razvijala tudi v tej smeri. Seveda obstaja tudi veliko ljudi, ki še niso slišali za nas, pa vendar so pesmi, kot so Krivo je more in Jedina moja, zagotovo del glasbene kulture," pravi Zele.

"Ne smem pozabiti na Marija, Motori, Zauvjek tvoj, Ne želiš kraj in druge. Včasih se mi celo zdi, da smo naredili preveč dobrih pesmi, saj se nam na koncertih velikokrat dogaja, da ne moremo izpolniti vseh glasbenih želja z našega repertoarja," dodaja.

Vokali

Del zasedbe Divlje jagode je bil tudi pevec Gibonni. "Gibonnija poznam iz davnega leta 1986, ko je bil še član skupine Osmi putnik. Lahko rečem, da sem bil eden redkih, če ne celo prvi, ki je prepoznal njegov talent in takoj pomislil na prihodnje sodelovanje. Čez nekaj let smo potrebovali nov vokal in poklical sem ga, da smo posneli nekaj novih pesmi. Želja je bila posneti tudi album, a se ni izšlo. Ugotovila sva, da mu pop glasba veliko bolj ustreza kot rok. In to je bila glavna težava," doda Zele.

"Po tistem času se je v skupini zamenjalo kar nekaj glasbenikov kot tudi vokalistov. Če se ne motim, mislim, da jih je bilo okoli osem, kar je veliko manj, kot jih je zamenjal Santana. (smeh) Je pa res, da je vsak od njih pustil svojevrsten pečat. Odvisno od tega, koliko so se trudili in koliko so bili karizmatični. Pa seveda tudi od tega, koliko je bilo na albumih, pri katerih so sodelovali, uspešnih pesmi oziroma hitov. Občinstvo velikokrat kot stereotip idealizira skupino, ki jo posluša, v smislu, da je njihov uspeh rezultat skupnega dela, vlaganja in kreativnosti. Ampak takšnih primerov je na sceni zelo malo.
Ko govorimo o Divljih jagodah, sem tudi sam verjel, da bo prva postava skupine večna. Na žalost sem po nekaj letih ugotovil, da uspeha ne bo, če v skupini ne bo nekoga, ki se bo spopadal z vsemi težavami. Nekoga, ki bi bil vodja, in nekoga, ki je pripravljen sprejeti tveganje neuspeha nase."

Srce ne laže

Zele je sicer kitarist, v skupini tudi avtor in producent, ki pa ustvarja še za druge glasbenike. "Vse do danes sem ustvaril 27 albumov. Ob delu v svojem studiu sem aktiven tudi še v drugih. Omenil bi studio Šišmiš v Zagrebu, ki je zagotovo eden najboljših na tem področju." Leto 2015 je polno novih načrtov in želj: "Do konca leta bi radi pripravili nov album in 'live' DVD.

Prav te dni pa bomo v Sloveniji promovirali tudi nov singel, za katerega smo že posneli spot. Gre za pesem Srce ne laže z aktualnega albuma Biodinamička ljubav. Po dobrih 35 letih je to prva pesem, ki je narejena v stilu bluza. Čisto nova zvrst, za katero sem mislil, da jo bom samo jaz poslušal. Nastala je iz preprostega razloga, saj je bluz resnično premalo poznana in uporabljena oblika."

Priporočamo