Verjetno niti niste vedeli, da je lahko tako zelo zdrava.
Domača juha je bila razglašena za eno najbolj zdravih živil na svetu. Ne samo da hidrira telo, ampak tudi blagodejno vpliva na črevesje in pomaga pri težavah s prebavili, poroča Mondo. Če vsak dan uživate juho, bogato z zelenjavo, lahko občutno izboljšate zdravje svojega črevesja, piše priljubljena prehranska stran Eat This, Not That.
Ta juha je bogata z vlakninami, ki podaljšujejo občutek sitosti in pripomorejo k boljši prebavi. Poleg tega je polna vitaminov, mineralov in drugih koristnih spojin za zdravje. Če je pripravljena iz kosti, vsebuje kolagen, ki poskrbi za lepši videz kože, napne obraz in zmanjša celulit. Zaradi vsega tega je juha idealen dodatek vaši dnevni prehrani.
Recept za juho
Sestavine:
- 750 g govejega mesa
- 2 korenčka
- 2 korenini peteršilja
- 1/2 zelene
- 1 pastinak
- 1 manjša glavica čebule
- 1 krompir (neobvezno)
- poprova zrna
- sol
- list peteršilja
Goveja juha se lahko zelo hitro skuha v ekspresnem loncu, a mi bomo prikazali način, na katerega se danes najpogosteje pripravlja ta juha. Samo z dolgim kuhanjem na zmerni temperaturi in v običajnem loncu, dobi svoj pravi okus. Količina mesa, ki smo jo predvideli, se nanaša na količino za štiri do pet oseb.
Najboljše meso za juho je meso iz govejih rebrc, čeprav lahko juho skuhamo tudi iz drugih delov goveda. Operite meso in ga dajte kuhati v hladno vodo. Če bi ga dali v vročo vodo, kot smo že govorili, bi dobili slabo juho in dobro meso. Dokler juha ne zavre, lahko temperatura ostane višja, samo pazite, da ne zavre čez rob. Nato znižajte temperaturo, posolite juho in kuhajte približno eno uro.
Očistite zelenjavo, a je ne narežite, samo malo zarežite na vrhu. Dajte jo v juho, da se skupaj z mesom še naprej kuha. Čebulo prerežite prečno, malo popečite na plošči štedilnika in jo dodajte v juho. Če nameravate dodati tudi krompir, ga dodajte nekoliko kasneje, saj se hitro skuha in lahko preveč zgosti juho.
V juho dodajte tudi nekaj zrn popra. Kuhajte juho dalje, dolivajte vrelo vodo, dokler se meso popolnoma ne omehča. Odvisno od starosti mesa, koliko časa boste kuhali, a običajni čas kuhanja juhe je od 2 do 3 ure, vključno s časom kuhanja pred dodajanjem zelenjave.
Medtem ko se juha kuha, lahko naredite domače rezance. Ne govorimo o kupljenih rezancih, saj je značilnost dobre goveje juhe, da vsebuje domače rezance. Če se je meso skuhalo, precedite juho, jo zavrite in spustite rezance vanjo, da se kuhajo nekaj minut. Končno juho odstavite s štedilnika. Če ni bistra, v njo kapnite nekaj kapljic limoninega soka in se bo zbistrila.
Juho nalijte v posodo za juho. Potresite z nasekljanim listom peteršilja in postrezite. Po juhi postrezite meso, ki se je kuhalo v juhi. Lepo razdeljeno na kose, meso okrasite s koščki zelenjave, s katero se je kuhalo. Zraven mesa postrezite nariban hren z kisom ali paradižnikovo omako. Če meso shranjujete za kasneje, ga prelijte z malo juhe, da se ne posuši. Namesto rezancev lahko v govejo juho dodate tudi cmoke.
Novo na Metroplay: Anja Ramšak o poroki, ljubezenski zgodbi, vrnitvi v jutranji radijski program in hobijih