Luka Luka Simšič in Ben Kračun: “Najina poroka bo bleščeča”

Luka Luka Simšič in Ben Kračun: “Najina poroka bo bleščeča” (foto: Marko Marinković) Marko Marinković
Vir: Story
27. 10. 2016

Trend najema organizatorjev porok je vsako leto večji, in čeprav jih imamo v Sloveniji kar nekaj, Luka Luka Simšič in Ben Kračun ponujata malo drugačno doživetje. Njuna vpletenost v proces organizacije je stoodstotna, saj sama poskrbita za vse, od A do Ž. Pravita, da nobena želja ni tako nora, da ne bi bila izvedljiva, če se le da pogovoriti in želje prilagoditi finančnemu načrtu mladoporočencev.

Ker sta Luka in Ben sicer zasebno dolgoletna partnerja, jima je načrtovanje porok pravzaprav prišlo na misel skoraj nemudoma po tem, ko sta se prvič spoznala in zaljubila. Oba imata namreč veliko izkušenj na umetniško-gostinskem področju, zato se zdi, da se je vse skupaj zgodilo povsem naravno.

Luka je priznan vizažist, ki že vrsto let ureja znane Slovenke, in skoraj ni estradnice, ki se je ne bi dotaknil s čopičem, Benjamin oz. Ben pa je lastnik Penziona Kračun in gostilne Gastuž, ki sta v neposredni bližini prelepe Žičke kartuzije.

Ostanki veličastnega samostana in prelepa narava v okolici so filmska kulisa za romantične in intimne poroke, ki jih organizirata srčna Luka in Ben. Ko sta se spoznala, sta takoj zavihala rokave in ugotovila, da se dopolnjujeta tudi pri delu.

"Vsak po svoje sva nadarjena za določene stvari in rezultati so se začeli kazati že takoj," pojasni Ben, ki v smehu pove, da se bo Luki poleg njega kar zmešalo.

"Kot v zasebnem življenju tako tudi pri poslu pride do kratkega stika in se skregava. Tudi na poroki se kdaj skregava, čeprav sva do stranke vedno pozitivna in ostaneva profesionalna. Imava različen pogled na estetiko in ustvarjalnost. Luka je ustvarjalen in kreativen, jaz pa skrbim za tisto, kar je otipljivo oziroma tehnično, in tako sva si v nasprotju. Za posel je to sicer odlično, ker vsak pokrije svoj teren. Pride pa do trenj, to pa."

Njuno 'prekletstvo' je tudi to, da sta nenehno na preži za lepimi dekorativnimi predmeti, ki bi jih lahko uporabila za poroko, zato njun dopust pravzaprav nikoli ne doseže statusa pravega oddiha.

"Trudiva se biti več časa prosta, ampak tudi če sva na dopustu, iščeva ideje in dekoracije za poroke. Vsaka zasebna pot je povezana s službo," doda Ben. Sicer pa, če se sprašujete, ali obstajajo posebni poročni trendi, Luka in Ben trdita, da pravzaprav ne.

"Trendov pri porokah ni, si jih kar sam postaviš. Vsak organizator si naredi svoj trend, s tem, kar bi rad delal prihodnje leto. Ali pa ga narediš tudi s tem, ko kupiš določen material, ki ga želiš prodati. Sicer pa so ljudje vedno bolj ozaveščeni, ker je na internetu poplava vsega, ampak pri nas je problem v tem, da za vse, kar si zamislijo, ni denarja. Pridejo s slikami in želijo marsikaj, a hitro je treba pojasniti, da takšne stvari niso ravno poceni. Potem kmalu najdeš kompromis in se naredi nekaj lepega."

Za vse te lepe stvari je treba imeti veliko dodatnega prostora in Luka ter Ben imata kar tri polna skladišča predmetov in stvari, ki se reciklirajo in osvežujejo, dodajajo in širijo.

"Se kar nabira in več ko imaš, lažje delaš. Več stvari je v skladišču, lepše poroke lahko delaš. V ta posel je treba nenehno vlagati," pojasnita Luka in Ben, ki sta edina v Sloveniji, ki delata tako, čeprav je ta model organizacije po svetu povsem običajen in izredno popularen.

"Ponujava celotno izkušnjo. Dobro je, da imava dva gostinska lokala, ki ju vključiva v ponudbo, zraven pa spadajo tudi moje ličenje in pričeska ter celo sladice in torta, ki jo spečem sam," pove Luka, ki z Benom stavi na dober celosten videz, ki zahteva rezultat, kot sta si ga zamislila na začetku. Vključena sta v vsak najmanjši del organizacije poroke, ki nima zunanjih sodelavcev, razen ljudi, ki jo fizično pomagajo postavljati.

"Vedno sva prisotna, zato pravim, da so te poroke narejene bolj z dušo. Vse dava notri, da je le lepo. Pa tudi če vidiva, da kdo nima dovolj denarja, pa si nekaj želi, dodava kakšen material, ki ga imava. Pomembno je, da je stranka zadovoljna, v zameno pa imaš tudi sam lep fotomaterial, ki ga lahko potem objaviš," pravita. Na njuni spletni strani piše, da delata takšne poroke, kot bi si jo želela sama, in pred kratkim se jima je želja na pol uresničila s poroko Lukove sestre.

"Moja sestra je dobila približek najine poroke. (smeh) Saj si lahko predstavljate, da bi bila najina povsem 'bling bling' (bogata, svetleča, op. a.)," v smehu pove Luka, ki si je tokrat res 'dal duška'.

"V to poroko sva vložila ogromno truda in časa, zato nama je bila tudi še toliko bolj posebna. Budžet poroke je bil za sto odstotkov večji od ostalih, zato sva lahko bolj ustvarjala in uresničila vse podrobnosti ter želje, ki sta jih imela mladoporočenca. Poroka je slonela na detajlih; iz Amerike so prišli posebni novi prti, v dekoracijah je bilo vsaj pet tisoč kosov cvetja, celoten hodnik je bil prekrit z rožami, rajali smo v prenovljenem hotelu Jama poleg Postojnske jame. Oba obreda, tako civilni kot cerkveni, sta potekala na domači 'zemlji' s cerkvijo tik ob hiši. Bilo smo blizu doma in idila vasice je dala poroki prav poseben čar. Bilo je kar pet glasbenih gostov od obredov pa vse do jutra, med drugim Maja Založnik, Nina Pušlar, kvartet Jure Počkaj, Alfi Nipič ... Bilo je prekrasno."

Vprašali smo ju tudi, kako se spretno izogneta tako imenovanim 'bridezilla' trenutkom, kot ljubkovalno rečemo posebnim živčnim izpadom neveste.

"O, seveda so! Neveste nama med pripravami pustijo kar proste roke. A bolj ko se bližata dan in začetek poroke, bolj živčne so in bolj se spuščajo v podrobnosti ter dejansko obnavljamo stvari vedno znova. To vsekakor razumeva, ker je takrat pod posebno napetostjo. Takoj ko mine obred, je vse drugače in takrat je ponavadi tudi nervoza že mimo in vsi živčni trenutki so pozabljeni. Čas priprave na poroko si je treba vzeti v zakup, saj bi bili vsi živčni, če bi bil vsak pogled usmerjen v nas na ta poseben dan," pojasnita Luka in Ben, ki vsekakor priporočata, da se pari odločijo za organizatorja poroke.

"Prvi razlog je, da privarčuješ čas in živčke, drugi pa je komunikacija z vsemi na poroki. Torej lažje je, če nekdo drži vse niti skupaj in komunicira z drugimi izvajalci na poroki. In ne nazadnje se nama zdi pomembno, da je zelo 'fajn' imeti na svoj poročni dan ob sebi nekoga, ki se na delo spozna, ki ima izkušnje in se zna obrniti v določeni situaciji. Nekoga, ki pozna razmere, ti stoji ob strani in seveda tudi zna udariti po mizi, ne da si ti kot ženin in nevesta s tem seznanjen. Ozadje je pomembno."

Organizacija za eno samo poroko lahko traja tudi vse leto, saj velja pravilo, da prej ko se začne načrtovati, bolje je. "Prej ko gremo v akcijo, bolje je in tudi bolje so stvari pripravljene. Bolje si je vzeti več časa kot premalo in o stvareh razmisliti. Ne vse na hitro in počez, ampak premišljeno in urejeno."

In poroka, ki se jima je najbolj vtisnila v spomin? Vsekakor maroška poroka nekdanje manekenke Nike Globokar, ki se je v Marakešu poročila z bogatim poslovnežem. Na poroko sta Luka in Ben prišla kot prijatelja in sodelavca, saj je Nika želela, da jo na ta posebni dan liči in ureja prav Luka.

"Ta poroka je bila z eno besedo magična, kot pravljica. Nekaj, kar doživiš le nekajkrat v življenju, poroka iz sanj. Oba meniva, da je bil ta dogodek presežek v vseh pogledih. Nisva se mogla nagledati in naužiti vseh lepih stvari in podrobnosti na poroki. Poroka je trajala dva dni in še bi lahko trajalo. Zares izbrani materiali, glasba, hrana, fotografi, snemalci, osebje in vse ostalo. Prvi dan sva dejansko ostala brez besed, ko sva zagledala sceno, in bila sva očarana nad lepoto arabske pravljice. Ko sva bila na letalu, sva rekla, da greva v rdečo mesto, in to mesto, vključno s poroko, naju je prevzelo. Vesela sva, ker sva bila del te poroke in vsega, kar se je tam dogajalo, in upava, da bova še kdaj del česa tako veličastnega," povesta.

Napisala Manja Stević
Fotografije Marko Marinković

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story43/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 43/2016

Story 43/2016, od 20. 10. 2016