50 let rock'n rollanja Janeza Bončine - Benča

50 let rock'n rollanja Janeza Bončine - Benča (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Lady
26. 1. 2019

Janez Bončina - Benč je nedvomni glasbeni velikan na slovenski glasbeni rock sceni.

S svojim dolgoletnim delom je kreativno sooblikoval in bistveno prispeval k razvoju slovenske glasbe in popularne kulture. Rojen pred 70 leti je v svoji 50-letni karieri nanizal vrsto nepozabnih uspešnic, ki si jih mladina danes prepeva prav tako na glas, kot so jih prepevali ob njihovem nastanku. 

"Dozorel sem za en dober sprehod skozi čas. Na svoji glasbeni poti sem se srečal s številnimi izrednimi ustvarjalci, ostali smo prijatelji, vse do smrti in naprej. Koncert v Cvetličarni bo nekaj zelo osebnega. Na sceni bom z vrhunsko ekipo ljudi, s katerimi sem sodeloval v različnih obdobjih ustvarjanja. Kitara pa je še vedno moja prva ljubezen,” pred velikim koncertom v ljubljanski Cvetličarni 1. februarja, kjer bo s številnimi znanimi slovenskimi in tujimi rokovskimi imeni zaznamoval svoji častitljivi obletnici življenja in delovanja, razmišlja prekaljeni maček in doda, da si ne predstavlja odra brez Marjana Malikoviča, Janija Modra in Primoža Grašiča, saj je ritem sekcija srce benda.

“Žiga Kožar na bobnih in Jani Hace na basu, kaj bi hotel še več? Vedno so me navduševali mladi, Nejc Škofic na klaviaturah in legendarni Tihomir Pop Asanovič na hammondu ... Ko imam v mislih saksofon, je to Tadej Tomšič. S pokončno Neco Falk sva sodelovala nekoč v ljubljanski Drami, veselim se vnovičnega druženja. Da bo duh časa pravi, so tu Zlati Klun, Jadran Ogrin, Goran Velikonja in Malikovič, bend Karamela. Braco Doblekar je izreden glasbenik, vokalist, zaščitni znak glasov skupin September, Srce in The Generals,” o svojih glasbenih kolegih razmišlja Janez, ki je v zasedbah Helioni, Srce in v Mladih levih v šestdesetih zasadil korenine slovenskemu pop rocku, z elitnimi jugoslovanskimi glasbeniki pa leta 1975 osnoval skupino September.

Njihova glasba, ki je združevala jazz in rock, je bila odmevna tudi v mednarodnem prostoru. September je bil neke vrste ambasador jugoslovanskega rocka v tujini. Gostovali so v Sovjetski zvezi, Nemčiji, Belgiji, Italiji, na Kubi, v Franciji in v ZDA. V tem času je Pepsi Cola izbrala Benča za jugoslovanskega predstavnika mednarodne propagandne akcije in tako je v reklamnem spotu nastopil skupaj s Tino Turner. Čeprav se je po njegovih žilah pretakala rokovska kri, pa se je vmes preizkusil tudi v akustičnih vodah, kjer je ustvarjal skupaj s prijatelji Tomom Jurakom, Janezom Zmazkom Žanom in Primožem Grašičem. V kratkem času so se zvrstili številni koncerti, uspeh pa so okronale tudi nagrade.

Leta 1994 je Benč sodeloval v zanimivi glasbeni družbi Sedem veličastnih, med katerimi so se znašli tudi Vlado Kreslin, Aleksander Mežek, Tomaž Domicelj, Jani Kovačič, Zoran Predin, Janez Zmazek in Peter Lovšin. Leto pozneje so Benča počastili z zlato noto za najboljšega rock pevca. Akustično obdobje se je medtem končalo in Benč se je vrnil k rocku ter skupaj z vrhunskimi glasbeniki Primožem Grašičem, Janijem Hacetom, Blažem Jurjevčičem, Ratkom Divjakom, Dadom Topićem in drugimi koncertiral doma in v tujini ter posnel album Staro vino. Dve leti pozneje se je lotil zahtevnih glasbenih projektov z Big Bandom RTV Slovenija, po izidu z zlatim petelinom nagrajenega albuma Bendologija leta 1999 pa so se Benč & Prijatelji podali na obsežno in uspešno koncertno turnejo.

Če ni kitara, je pa lopar

Janez Bončina ni znan samo kot glasbenik, temveč tudi kot športnik, kitaro tako večkrat zamenja za teniški lopar, svoja prijateljstva zunaj glasbenega sveta je tako najraje sklepal med dobro partijo tenisa. Med študijem na likovni akademiji v Ljubljani se je celo preizkusil kot igralec in v sezoni 1976/77 nastopal v predstavi ljubljanske drame Živite kot svinje v režiji Zvoneta Šedlbauerja, pozneje pa v celovečernem filmu Eva režiserja Francija Slaka. Benč se je v letu 2010 vrnil na slovensko glasbeno prizorišče z novim albumom Sol, poper in sanje, na katerem je spretno združil in prepletel predelave lastnih uspešnic iz preteklosti in jim dodal nove vrhunske kompozicije, pri katerih so se mu pridružili popularni mladi izvajalci Murat & Jose, Trkaj, Juliette Justine, Jani Moder, Lovro Ravbar in drugi.

Ta čudovita šestdeseta leta

Izjemen talent Janeza Bončine - Benča je prvič prišel do izraza v šestdesetih letih v skupini Helioni. S skupino Mladi levi, ki si je nadela ime po istoimenskem romanu Irwina Shawa, pa je v obdobju od leta 1965 do 1970 ustvaril pesmi, ki veljajo za začetek slovenskega pop rocka. Novembra 2014 se legendarna skupina Mladi levi po 40 letih združila za koncerta v Cankarjevem domu in Siti Teatru v Ljubljani ob izidu dokumentarnega filma o Mladih levih režiserja Dejana Batočanina.

Besedilo: A. P. K. // Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik, osebni arhiv